Sari direct la conținut

CEO-ul Microsoft vine cu o perspectivă surprinzătoare asupra A.I. și spune ce trebuie să se întâmple pentru ca aceasta „să conteze cu adevărat”

HotNews.ro
CEO-ul Microsoft vine cu o perspectivă surprinzătoare asupra A.I. și spune ce trebuie să se întâmple pentru ca aceasta „să conteze cu adevărat”
Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, fotografiat în timpul unui discurs pe care l-a ținut la una dintre conferințele pentru dezvoltatorii companiei, FOTO: Elaine Thompson / AP / Profimedia Images

Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, spune că omenirea nu a reușit încă să transforme entuziasmul față de inteligența artificială (A.I.) și cheltuielile uriașe cu dezvoltarea acesteia în lucrul care să conteze cu adevărat: creștere semnificativă a economiei reale, relatează Gizmodo.

Nadella a făcut comentariile în timpul unui interviu acordat recent pentru Dwarkesh Podcast, în care el a numit un criteriu de măsurare pentru impactul real al A.I.: succesul trebuie evaluat prin creșterea economică la nivel mondial, nu prin repere arbitrare privind abilitatea modelelor A.I. de a rezolva provocări precum puzzle-uri matematice obscure. Acestea sunt interesante în sine, dar nu au utilitate practică, a subliniat șeful Microsoft.

Jurnaliștii de la site-ul tech Gizmodo notează că afirmațiile sale par să fie îndreptate în mod clar către industria tehnologică, îndemnându-i pe cei din interiorul ei să înceteze să alimenteze speculațiile entuziaste în jurul așa-numitei „Inteligențe Artificiale Generale” (AGI), care ar putea înlocui oamenii în majoritatea sarcinilor.

Nadella a spus, în esență, că acest lucru nu se va întâmpla și, oricum, este o distragere inutilă a atenției într-un moment în care industria trebuie să devină pragmatică și să încerce pur și simplu să facă bani înainte ca investitorii să își piardă răbdarea.

Microsoft este principalul susținător financiar al OpenAI, compania al cărei director executiv, Sam Altman, a alimentat de mult timp temerile că A.I. ar putea prelua controlul asupra lumii, chiar dacă recent a publicat un manifest în care își imaginează un viitor luminos pentru umanitate, mulțumită dezvoltării inteligenței artificiale.

„Dacă urmează să avem această explozie, abundență, această așa-zisă marfă de inteligență disponibilă, primul lucru pe care trebuie să-l observăm este creșterea PIB-ului”, afirmă în schimb Satya Nadella. „Aici ne grăbim puțin cu toată această agitație în jurul AGI. Când spunem că este precum Revoluția Industrială, să vedem atunci și un tip de creștere economică pe măsura Revoluției Industriale”, a subliniat șeful Microsoft în timpul interviului.

Șeful Microsoft spune că dezvoltarea A.I. ar trebui să se vadă puternic și în PIB-ul mondial

Larry Ellison, fondatorul și fostul CEO al Oracle, a declarat chiar săptămâna trecută că dezvoltarea inteligenței artificiale este „un lucru mult mai important” decât a fost Revoluția Industrială și alte descoperiri majore din istoria omenirii.

Atât Oracle, cât și Microsoft, se numără printre companiile care vor participa la masivul proiect „Stargate”, anunțat de președintele Donald Trump la începutul noului său mandat. Acesta vizează investiții fără precedent, în valoare totală de până la 500 de miliarde de dolari, în infrastructura necesară A.I., precum centrele de date.

Spre deosebire de Ellison și alți antreprenori tech, Nadella afirmă că, pentru a dovedi că dezvoltarea inteligenței artificiale este într-adevăr la fel de importantă precum descoperirea motorului cu abur, PIB-ul planetei ar trebui să aibă o creștere de măcar 10%, ajustată la inflație, ca rezultat direct al tehnologiilor A.I.

El a subliniat că dezvoltarea A.I. „nu poate fi doar pe partea de ofertă”, o referință la faptul că sutele de miliarde de dolari investite deja de companii și guverne în A.I. nu contează drept creștere reală a PIB-ului deoarece, în cele din urmă, trebuie să existe cerere reală pentru produsele dezvoltate. Altfel, aceste companii se vor prăbuși.

Comentariile lui Nadella par să fie menite să tempereze așteptările, în timp ce industria A.I. este în plină efervescență. În pofida comentariilor sale, Microsoft continuă să investească miliarde de dolari pentru a rămâne competitivă în cursa A.I., fiind unul dintre primii susținători ai OpenAI și investind peste 12 miliarde de dolari în startup.

Inteligența artificială e subiectul momentului în industria tech, dar nu toată lumea e convinsă de ea

Însă în numeroase industrii, companiile se confruntă cu dificultăți în implementarea instrumentelor A.I. dezvoltate până în prezent, fie pentru că nu se simt confortabile să folosească A.I. în funcții critice, fie pentru că nu știu cum să o utilizeze optim.

„OpenAI a vândut visul A.I. universal pentru toate scopurile, iar în 2023 practic fiecare companie mare a desfășurat studii pilot în baza acestei premise”, declara în octombrie anul trecut Gary Marcus, un cercetător cunoscut pentru munca sa de avangardă, de la granița dintre științele cognitive, neuroștiințe și inteligența artificială.

„Dar în 2024, multe rapoarte din domeniu sunt despre dezamăgire: tehnologia nu este încă suficient de fiabilă pentru producție fiindcă este măcinată de probleme ca halucinațiile și erori tâmpite”, a adăugat el, subliniind că „prin urmare, multe afaceri încep să fie precaute” față de promisiunile A.I.

Primirea inițială a Microsoft Copilot, un agent A.I. destinat companiilor, nu a fost pozitivă, iar atât clienții, cât și chiar angajații Microsoft s-au plâns că este dezamăgitor și nu merită costul. Microsoft și Google au început să încorporeze chatbot-uri A.I. în abonamentele standard pentru companii, în loc să perceapă tarife suplimentare, practic impunându-le clienților după o rată scăzută de adoptare a lor.

Klarna, compania fintech suedeză de tip „cumperi acum, plătești mai târziu”, a atras multă atenție anul trecut după ce directorul său executiv, Sebastian Siemiatkowski, a declarat că angajările au încetat încă din 2023, deoarece sarcinile tuturor posturilor pot fi îndeplinite deja de A.I. La jumătatea lunii trecute Siemiatkowski a declarat inclusiv că funcția sa de director executiv poate fi îndeplinită de o A.I.

Însă el a fost nevoit să retracteze recent o altă declarație a sa, privind intenția de a înlocui cu A.I. toți angajații de la departamentul de sprijin tehnic pentru clienți, după ce s-a descoperit că Klarna a înlocuit de fapt cu A.I. doar un sistem telefonic de bază, ceea ce nu este nimic revoluționar și a dus probabil la frustrarea clienților, potrivit Gizmodo.

Multe bănci au încercat deja să înlocuiască serviciile de suport de nivel 1 cu chatbots , dar rezultatele au fost în general slabe.

INTERVIURILE HotNews.ro