Sari direct la conținut

Omul momentului în Silicon Valley publică un manifest privind viitorul omenirii: Intrăm în Epoca Inteligenței Artificiale și ne va fi inimaginabil mai bine

HotNews.ro
Omul momentului în Silicon Valley publică un manifest privind viitorul omenirii: Intrăm în Epoca Inteligenței Artificiale și ne va fi inimaginabil mai bine
Sam Altman, într-o discuție prin videoconferință cu Nicholas Thompson, CEO-ul The Atlantic, la Summitul pentru Binele Global ce a avut loc pe 30 mai la Geneva, FOTO: Fabrice Coffrini / AFP / Profimedia

Sam Altman, CEO-ul companiei momentului în Silicon Valley – OpenAI -, a publicat un manifest cu privire la viitorul inteligenței artificiale și al omenirii și spune că istoria e pe cale să intre în era A.I., una pentru care prevede un viitor mai luminos decât oricând, relatează Axios.

„Nu se va întâmpla totul deodată, dar vom putea în curând să lucrăm cu A.I. care ne ajută să realizăm mult mai multe lucruri decât am fi putut fără A.I.. În cele din urmă, vom putea avea fiecare o echipă personală de A.I., plină de experți virtuali în diferite domenii, lucrând împreună pentru a crea aproape orice ne putem imagina”, a scris el în manifestul numit „The Intelligence Age”.

„Copiii noștri vor avea profesori virtuali care pot oferi educație personalizată pe orice subiect, în orice limbă, și oricare ar fi ritmul de care ei au nevoie. Ne putem imagina idei asemănătoare pentru sănătate, abilitatea de a crea orice software pe care și-l poate imagina cineva, și mult mai multe”, a continuat el.

Antreprenorul în vârstă de 39 de ani spune că în următoarele decenii oamenii vor putea „crea lucruri care ar fi părut ca magia bunicilor noștri”.

„Acest fenomen nu este nou, dar va cunoaște o nouă accelerare. Oamenii au devenit dramatic de mai capabili de-a lungul timpului. Putem realiza deja lucruri pe care predecesorii noștri le-ar fi crezut imposibile”, a mai scris Altman.

El consideră că oamenii au devenit mai capabili nu datorită modificărilor genetice, ci fiindcă avem de câștigat de pe urma unei societăți care în ansamblul ei este mai inteligentă și capabilă decât orice individ în parte.

Societatea de azi, mai importantă decât orice individ

„Într-un sens important, societatea în sine este o formă de inteligență avansată. Bunicii noștri – și generațiile de dinaintea lor – au construit și realizat lucruri mărețe. Ei au contribuit la schela progresului uman de care beneficiem noi toți. A.I. va da oamenilor instrumente pentru a soluționa probleme grele și va ajuta la adăugarea unor traverse noi la schela pe care nu am fi putut să o realizăm pe cont propriu. Povestea progresului va continua, iar copiii noștri vor fi capabili să facă lucruri pe care noi nu le putem”, și-a explicat al poziția.

Altman, care a devenit miliardar în cursul acestui an, spune că în viitor oamenii vor putea ajunge „la o prosperitate comună care pare de neimaginat astăzi. În viitor, viețile tuturor pot fi mai bune decât este viața oricui acum“.

„Prosperitatea în sine nu îi face neapărat pe oameni mai fericiți – există destui oameni bogați mizerabili – dar ar îmbunătăți semnificativ viețile oamenilor din jurul lumii”, a scris antreprenorul tech pe care fostul Consiliu de Administrație al OpenAI a încercat să îl demită din funcția de CEO anul trecut, provocând rumoare în Silicon Valley.

Creatorul ChatGPT spune că dezvoltarea A.I. ar putea fi cel mai important lucru din istoria omenirii

Altman a mai notat că întreg progresul omenirii de până acum a dus la dezvoltarea unor sisteme capabile să vină cu inteligență artificială din ce în ce mai avansată și că aceasta „s-ar putea dovedi cel mai însemnat lucru al întregii istorii de până acum”.

„Tehnologia ne-a adus din Epoca de Piatră la Epoca Agriculturii iar apoi la Epoca Industrială. De aici, calea către Era Inteligenței Artificiale este pavată cu putere de computație, energie și voința umană”, a subliniat el, și continuă:

„Trebuie să acționăm cu înțelepciune, dar cu convingere. Răsăritul Erei Inteligenței Artificiale este o evoluție colosală cu provocări extrem de complexe și cu mize ridicate. Nu va fi în întregime o poveste pozitivă, dar partea bună este atât de uriașă încât ne datorăm nouă înșine, și viitorului, să navigăm riscurile care stau în fața noastră”.

„Un viitor luminos”, dă asigurări CEO-ul OpenAI

„Cred că viitorul va fi atât de luminos încât nimeni nu îi poate face dreptate prin a scrie despre el acum; o trăsătură definitorie a Epocii Inteligenței Artificiale va fi prosperitatea masivă”, dă asigurări Altman.

„Deși se vor întâmpla treptat, triumfuri incredibile – repararea climei, înființarea unei colonii spațiale, și descoperirea tuturor legilor fizicii – vor deveni în cele din urmă ceva comun. Cu inteligență artificială aproape fără limite și energie din abundență – abilitatea de a genera idei grozave, abilitatea de a le transpune în realitate – putem face destul de multe”, a mai scris acesta.

„Iar dacă am putea să derulăm rapid timpul spre 100 de ani în viitor, prosperitatea din jurul nostru al tuturor ar părea ca ceva de neimaginat”, a conchis el.

Manifestul lui Altman poate fi citit integral pe blogul său, unde l-a publicat.

Imaginea lui Sam Altman, pătată de acuzații grave

Antreprenorul american a fost recent în centrul mai multor controverse, cea mai cunoscută dintre acestea având de-a face cu motivele pentru care Consiliul de Administrație al OpenAI a încercat să îl înlăture din funcție anul trecut.

Helen Toner, o fostă membră a boardului companiei, a lansat o serie de acuzații explozive la adresa lui Altman într-un interviu acordat în luna mai a acestui an. Toner, care și-a dat demisia din Consiliul de Administrație al OpenAI la două săptămâni după revenirea lui Altman în funcția de CEO pe 22 noiembrie, a declarat că acesta nu a informat boardul despre lucruri importante, inclusiv lansarea ChatGPT, și că OpenAI, despre care Toner afirmă că boardul companiei a aflat de pe Twitter, și că a „denaturat ceea ce se întâmpla în companie” timp de ani de zile.

Toner, care s-a numărat printre membrii Consiliului de Administrație care au votat pentru demiterea lui Altman, a acuzat de asemenea că el a mințit și cu privire la structura acționariatului OpenAI.

„Sam nu a informat boardul că el deține fondul de startup al OpenAI, în timp ce pretindea constant că este un membru independent al Consiliului de Administrație cu niciun fel de interes financiar în companie”, a acuzat Toner într-un interviu acordat pentru podcastul „The TED AI Show”.

O altă acuzație gravă lansată de Toner ține de faptul că Altman a oferit Consiliului de Administrație „informații inexacte despre numărul mic de procese formale privind siguranța” implementate la OpenAI. Dezvoltarea în condiții de siguranță a sistemelor de A.I. reprezintă una dintre cele mai mari îngrijorări legate de această tehnologie, peste 200 de companii americane din domeniul tech și altele anunțând în februarie formarea unui concern tocmai cu acest obiectiv.

Toner a explicat în interviu și de ce demiterea lui Altman a reprezentat un șoc pentru angajații OpenAI, dar și sectorul tech american în ansamblul său: membrii boardului deveniseră convinși că el va trage toate pârghiile pentru a împiedica acest lucru, dacă află de discuțiile pentru concedierea sa.

Toner a afirmat că, în aceste condiții, Consiliul de Administrație a luat în secret măsurile necesare privind demiterea sa.

„Am fost foarte atenți, am analizat cu grijă cui să spunem în avans, în esență nimănui în afară de, evident, echipei noastre juridice, iar cam asta ne-a dus la 17 noiembrie”, a relatat ea, referindu-se la data anunțării demiterii lui Altman.

INTERVIURILE HotNews.ro