Sari direct la conținut

Cercurile de interese au pus ochii pe „borcanul cu miere” al RADP Cluj

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Regia Autonoma a Domeniului Public (RADP) din Cluj-Napoca a ajuns tinta unor cercuri de interese cu legaturi puternice in interiorul actualei coalitii ce conduce administratia locala. Regia are datorii de noua miliarde lei vechi, dar in acelasi timp detine un patrimoniu de sute de miliarde.

Cu toate acestea, o serie de consilieri locali vorbesc despre posibilitatea inceperii procedurii de faliment. Liderul Opozitiei din Consiliul Local, Remus Lapusan, care este si presedintele Organizatiei municipale a PSD, ar prefera ca actuala conducere sa prezinte un plan de reorganizare.

Terenurile – „bulgarele de aur”

Principala avutie a RADP este reprezentata de terenurile pe care regia le detine in proprietate. Impreuna, acestea insumeaza cel putin 30 de hectare. Cel mai ravnit este terenul pepinierei de pomi din zona Borhanci, exact acolo unde societatea „CasaRom” si Primaria ar urma sa ridice un cartier de lux.

De asemenea, RADP detine si o statie moderna de turnare a asfaltului, precum si o serie de utilaje. Teoretic, regia ar fi trebuit sa fie administratorul de drept al domeniului public al orasului Cluj-Napoca. Practic, ea a pierdut afacere dupa afacere.

Primul semn al declinului a fost pierderea administrarii parcarilor din municipiu. Fostul primar Gheorghe Funar a negociat asocierea, fara licitatie, cu compania „Valcon”. Desi o serie de prevederi nu au fost respectate, cum ar fi, de pilda, amenajarea unei zone in care sa fie depozitate masinile abandonate pe domeniul public, contractul merge mai departe.

Asocierea cu „Valcon” nu a fost denuntata de noul primar al orasului, Emil Boc, asa cum s-a intamplat in cazul contractului cu SC „Administratia Pietelor si Oboarelor”.

A urmat apoi pierderea unor lucrari de asfaltare a strazilor. RADP nu participa la proiectul de reabilitare a celor 288 de strazi, realizat de catre compania italiana „Tirena Scavi”, nici macar din postura de subcontractor. Lucreaza, in schimb, o serie de companii aparute recent pe piata, cum ar fi, de exemplu, SC „Diferit”.

Regia a pierdut si contractul de refacere a asfaltului dupa spargerile facute de persoane fizice sau juridice.

Practic, desi Consiliul Local a investit masiv in cumpararea de utilaje de asfaltare si de turnare a asfaltului, acestea zac acum nefolosite, prin vointa aceluiasi for.

RADP a pierdut si lucrarile de deszapezire, desi are o serie de utilaje care ar fi fost extrem de utile administratiei locale.

„Bomboana” de pe coliva regiei a fost pusa atunci cand unitatea a pierdut lucrari in valoare de 136 de miliarde lei vechi, legata de administrarea spatiilor verzi din oras. Astfel, in acest moment, principala afacere de care se ocupa RADP a ramas administrarea cimitirelor.

O serie de activitati au fost preluate de concurenti directi ai regiei, cum ar fi, de pilda, SC „Rasimo”, o companie despre care se spune ca ar fi extrem de apropiata de Alianta PNL-PD. Aceasta firma a castigat o serie de lucrari platite din bani publici privind reamenajarea unor obiective din Parcul Central sau din centrul orasului.

RADP a cunoscut o perioada de aur in anii cand era condusa de actualul consilier judetean PSD Liviu Medrea, iar primar era actualul senator PRM Gheorghe Funar.

Cei doi faceau parte din acelasi partid – PUNR. In anul 1997, insa, relatiile dintre ei s-au stricat, dupa ruperea formatiunii, cand drumurile politice ale celor doi s-au despartit. RADP a inceput sa piarda lucrari si sa acumuleze datorii.

Regie destabilizata de jocurile politice

In perioada 2000-2004, Liviu Medrea a obtinut postul de vicepresedinte al Consiliului Judetean, iar functia de director al regiei a fost preluat de sefa Organizatiei judetene de femei a PSD, Mihaela Rozor, cea care avea sa devina apoi subprefect. Ea a incercat sa redreseze unitatea. A vandut terenul serelor din cartierul Marasti si a platit cea mai mare parte a datoriilor.

Dupa ce social-demoratii au pierdut alegerile locale si controlul asupra Consiliului Judetean, Liviu Medrea a revenit pentru cateva luni la conducerea regiei. El a demisionat, insa, dupa ce consilierii locali l-au scos din Consiliul de Administratie al RADP. La conducerea unitatii a fost numit Grigore Suciu, reprezentantul PD.

Dupa ce Alianta „D.A.” a castigat alegerile generale, Suciu a primit un post de director in cadrul SNCFR si a fost inlocuit la RADP de un alt reprezentant al PD, Ioan Cataniciu. Acesta din urma este sotul sefei organizatiei judetene de femei a partidului, consilierul judetean Steluta Cataniciu.

Toate schimbarile nu au facut decat sa accentueze instabilitatea din RADP. Regia a ajuns de la circa 1.000 de angajati cati avea in „epoca de aur”, la circa 300. O parte dintre acestia ar urma sa fie concediati insa. Mai mult, RADP a pierdut contractele pe care le avea in Alba Iulia sau Calarasi, precum si lucrarile oferite de Compania Nationala a Drumurilor.

In prezent, se vorbeste tot mai insistent despre transformarea regiei intr-o societate comerciala ce ar urma apoi sa fie vanduta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro