Sari direct la conținut

CERN a suspendat cooperarea cu Rusia după ce forțele rusești au atacat centrale nucleare din Ucraina

HotNews.ro
CERN, Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia
CERN, Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

​Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), a decis la o întâlnire de urgență ce a avut loc marți, suspendarea cooperării cu Rusia din cauza războiului din Ucraina.

„Statutul de observator al Federației Ruse a fost suspendat până la o nouă notificare. CERN nu va participa la o nouă cooperare cu Federația Rusă și instituțiile sale până la o nouă notificare”, a declarat CERN într-un comunicat publicat marți și citat de agenția rusă Interfax.

„CERN va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția situației din Ucraina, Consiliul este gata să ia măsuri suplimentare, după cum este necesar, la întâlnirile viitoare”, mai afirmă comunicatul.

CERN, cu sediul în Elveția, găzduiește Large Hadron Collider, cel mai mare accelerator experimental de particule din lume.

Rusia a atacat centralele nucleare ale Ucrainei

Anunțul CERN vine după ce trupele rusești au atacat și capturat centrala nucleară de la Zaporojie vinerea trecută, după lupte care au provocat un incendiu, declanșând semnale de alarmă în toată lumea.

Autoritățile ucrainene au publicat sâmbătă un videoclip din interiorul camerei de control a centralei nucleare Zaporojie în timp ce un anunț sună pe un sistem de sonorizare care vizează forțele ruse din exterior:

  • „Nu mai trageți într-o instalație nucleară periculoasă. Opriți focul imediat! Amenințați securitatea întregii lumi!”
  • „Lucrările la componentele vitale ale stației Zaporoje ar putea fi întrerupte. Ne va fi imposibil să le restabilim”.
  • „Puneți în pericol securitatea lumii întregi. Atenție! Nu mai trageți într-o instalație nucleară periculoasă. Nu mai trageți într-o instalație nucleară periculoasă!”
  • „Nu mai trageți într-o instalație nucleară periculoasă! Atenție!”

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AEIA) a anunțat o zi mai târziu că „angajații de la centrala Zaporojie sunt sub comanda rușilor” și că „au fost tăiate internetul și unele rețele mobile”.

AEIA a declarat de asemenea luni că a primit informaţii conform cărora obuze de artilerie au avariat o instalaţie de cercetare nucleară din Harkiv, al doilea oraş al Ucrainei.

„Sunt foarte îngrijorat”, a spus Rafael Grossi, șeful agenției, într-o declarație. „Conducerea și angajații trebuie să fie lăsați să își ducă la îndeplinire sarcinile vitale în condiții stabile și presiune din exterior”, a adăugat el.

Atac asupra centralei nucleare de la Cernobîl

Rușii au capturat și centrala nucleară de la Cernobîl încă din joia lansării invaziei și i-au luat prizonieri pe angajații acesteia.

„Suntem revoltați de rapoartele credibile conform cărora personalul instalațiilor de la Cernobîl este ținut ostatic în prezent de către soldații ruși”, a declarat Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe.

„Această luare ilegală și periculoasă de ostatici, care ar putea strica eforturile de rutină ale serviciului civil necesare pentru întreținerea și protejarea instalațiilor de deșeuri nucleare, este, evident, incredibil de alarmantă și foarte îngrijorătoare. O condamnăm și cerem eliberarea lor”, a adăugat ea.

Ministerul rus al Apărării a publicat luni, 8 martie, imagini video cu intrarea trupelor sale pe acorduri muzicale la centrala atomică de la Cernobîl.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro