Sari direct la conținut

Certificatul COVID – o problemă nerezolvată în Coaliție / Prevederi, sancțiuni și neconcordanțe

HotNews.ro
noua coalitie PNL, PSD, UDMR si minoritati, Foto: Presidency.ro
noua coalitie PNL, PSD, UDMR si minoritati, Foto: Presidency.ro

Liderii PNL, PSD și UDMR urmează să decidă în această săptămână ce reguli vor impune pentru ca certificatul COVID să fie introdus la locul de muncă în România. Cei din PSD au variantă proprie pe care vor să o depună în Parlament, dar PNL și UDMR au reticențe la initiativa legislativă a acestora. Chiar dacă reușesc să ajungă la un consens în acest sens, certificatul, în varianta PSD are puține șanse să fie aplicat anul acesta.

Potrivit surselor HotNews.ro, dacă se va ajunge la un consens în Coaliție exista varianta adoptării proiectului în regim de urgență. În practica parlamentară au mai fost adoptate proiecte rapid care au fost dezbătute într-o săptămână în Parlament.

Social-democrații pledează pentru menținerea testării gratuite a angajaților pentru o perioadă limitată de timp și folosirea testelor antigen pentru obținerea certificatului COVID. Social-democrații propun și acordarea unor tichete tip vouchere în valoare de 50 de lei (tichetul).

De partea cealaltă, liberalii nu sunt de acord cu acordarea certificatului pentru cei care fac testele antigen. Liberalii au cerut clarificări referitoare la cine face plata testelor, câți bani trebuie alocați și ce indicatori de incidență sunt luați în calcul. PNL ar vrea ca certificatul să fie acordat și celor care fac prima doză de vaccin, iar până la a doua doză, să fie eliberat un certificat temporar.

Totodată, liderul UDMR, Kelemen Hunor a anunțat că nu este de acord cu testarea gratuită.

  • „Nu sunt de acord cu testele gratuite. Cel mult pentru 28 de zile, e perioada în care poți să faci vaccinare completă. Asta se poate accepta, mai mult nu se poate. Înseamnă miliarde. Nu se poate să îți plătească statul, că tot de la buget se plătește, că nu aduce nimeni bani de acasă. Nu vrei vaccin, vrei teste gratuite. Nu se poate, asta înseamnă că se duce în jos și vaccinarea. În 72 de ore se repetă testul. Asta unde ne duce? Dăm teste gratuite pentru tot poporul? Nu este corect nici politic, nici moral. Vom discuta în coaliție pentru 28 de zile cel mult și vom lua o decizie”, a declarat Kelemen Hunor, la Digi24.

Ce prevede proiectul care se discută în Coaliție:

Certificatul STOP COVID se eliberează în urma îndeplinirii uneia dintre următoarele condiţii: vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2 /dovada trecerii prin boală /rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabil 72 de ore) sau antigen rapid (valabil 48 de ore).

Angajatorii din sectorul public și privat au obligația de a solicita certificatul STOP COVID-19 fiecărui angajat la intrarea la locul de muncă în cazul înregistrării unei creșteri săptămânale a numărului de cazuri confirmate la nivel national, pe parcursul a trei săptămâni consecutiv

Analiza situației epidemiologice se face de către INSP în fiecare zi de luni pentru săptămâna anterioară.

Obligația solicitării certificatului STOP COVID-19 intră în vigoare la 72 de ore după ce este îndeplinita condiția de creștere cu un coeficient mediu pentru intervalul de trei săptămâni consecutive, de cel putin 1,5, a numărului de cazuri înregistrat la nivel national.

Obligația solicitării certificatului STOP COVID-19 încetează a doua zi, după constatarea îndeplinirii cumulative a următoarelor două conditii:

  • dispariția situației de creștere săptămânală
  • incidența cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național mai mică de 1 la mie.

Testarea gratuită a angajațiilor să se faca pentru o perioadă de maxim 45 de zile prin acordarea unor tichete tip vouchere în valoare de 50 de lei (tichetul).

  • Voucherele sunt gândite pentru testele antigen care trebuie făcute în instituții publice sau private, acreditate (în farmacii, la medicul de familie, clinici private sau de stat) astfel încât rezultatele să fie încărcate în platforma națională.
  • Statul direcționează către angajator voucherele care pot fi folosite pe o perioadă de maxim 45 de zile de la declanșarea stării de alertă în care se solicită certificatul.
  • angajații pot beneficia de maxim 15 vouchere/ tichete.

Potrivit estimărilor social-democraților, banii cheltuiți pentru testele gratuite sunt undeva între 150 -200 milioane lei. Aceștia au raportat suma la cheltuielile avute de statul român cu spitalizarea unui bolnav de COVID estimată în valul 4 undeva la 750 milioane lei.

Sancțiuni:

Potrivit surselor HotNews.ro, în cazul în care nu va fi prezentat certificatul COVID, angajatul va fi suspendat. Suspendarea încetează atunci când va prezenta certificatul verde sau când se elimină obligativitatea prezentării certificatului.

Angajatorul are obligaţia de a lua măsurile necesare în vederea verificării certificatelor prin intermediul aplicației mobile „Check DCC”, prevazuta în art. 1 alin. (4) lit. c) din OUG nr.68/2021, precum și în vederea interzicerii accesului temporar la locul de muncă al angajaţilor care nu prezintă certificatul ELECTRONIC COVID-19:

  • în conformitate cu art.50 lit i) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicat, cu modificările și completările ulterioare sau in conformitate cu prevederile art. 513 alin. (1) lit.m) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, raportul de serviciu/contractul individual de muncă în baza căruia își desfășoară activitatea personalul care nu prezintă certificatul ELECTRONIC COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale.
  • (2) Suspendarea raportului de serviciu/contractului individual de muncă se constata prin dispoziția scrisă a angajatorului, emisă în condițiile legii.
  • (3) Suspendarea constatată în condiţiile alin.(1) încetează la data la care persoana prezintă certificatul ELECTRONIC COVID-19, dar nu mai devreme de următoarea zi lucratoare celei în care s-a dispus suspendarea.
  • (4) Suspendarea încetează și în cazul în care necesitatea prezentării certificatului încetează conform art.5.2
  • (5) Decizia de suspendare a raporturilor de serviciu/de muncă dispusă în conformitate cu prezenta lege poate fi contestată la instanța competentă conform legii, după caz.
  • Nerespectarea obligațiilor prevăzute de prezenta lege de către angajator reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei.
  • Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii se realizează de personalul împuternicit din cadrul direcției de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, din cadrul Inspecției Sanitare de Stat, a Inspecției Muncii, precum și de ofițerii și de subofițerii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro