Sari direct la conținut

China a aprobat primul său vaccin anti-Covid bazat pe tehnologia ARNm, după explozia de infecții din iarnă

HotNews.ro
Vaccinuri cu ARNm, Foto: Jade Gao / AFP / Profimedia Images
Vaccinuri cu ARNm, Foto: Jade Gao / AFP / Profimedia Images

China şi-a dat acceptul pentru utilizarea primului său vaccin anti-COVID-19 cu ARN mesager, a anunţat miercuri producătorul serului, în contextul în care vaccinurile similare dezvoltate în străinătate sunt în continuare neautorizate în această ţară asiatică, informează AFP și Agerpres.

China s-a confruntat cu o creştere explozivă a numărului de cazuri de COVID-19 în intervalul decembrie 2022 – ianuarie 2023, după ridicarea bruscă a măsurilor sale antiepidemice deosebit de stricte, care au constat în lockdownuri, plasări în carantină şi restricţii de deplasare.

Vaccinul chinezesc cu ARN mesager, dezvoltat de grupul farmaceutic CSPC, a fost autorizat pentru „utilizare de urgenţă” de Autoritatea de reglementare sanitară din Beijing, a anunţat compania producătoare într-un comunicat.

Serul s-a dovedit deosebit de eficient în cadrul unui studiu clinic în care a fost utilizat ca doză de rapel pentru persoane ce au primit deja alte tipuri de vaccinuri anti-COVID-19, a adăugat grupul CSPC, fără să ofere alte precizări.

Vaccinurile cu ARN mesager sunt în general considerate unele dintre cele mai eficiente seruri pentru reducerea riscului de a dezvolta forme grave de COVID-19 şi a riscului de deces asociat noului coronavirus.

Diferența dintre vaccinurile ARNm și cele clasice

Vaccinurile clasice încearcă să obişnuiască organismul cu un virus, introducându-l direct pe acesta în corp, sub o formă atenuată sau dezactivată.

Serurile cu ARN mesager, apărute odată cu pandemia de COVID-19, funcţionează într-un mod diferit.

Ele se concentrează pe o mică parte a virusului – în cazul SARS-CoV-2, pe proteina „Spike” – şi vizează injectarea în organism a unor fragmente de instrucţiuni genetice, denumite ARN mesager, care ordonă corpului să sintetizeze acea proteină.

Inofensivă în sine, acea „spiculă” a coronavirusului este apoi detectată de sistemul imunitar, care va produce anticorpi.

China nu a autorizat deocamdată pentru vaccinarea cetăţenilor săi niciun ser anti-COVID-19 dezvoltat în străinătate, interdicţia fiind valabilă inclusiv pentru vaccinurile produse de alianţa Pfizer-BioNTech şi de compania Moderna, care utilizează tehnologia ARN mesager.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro