Sari direct la conținut

China a efectuat un exercițiu de tragere cu muniţie reală aproape de Taiwan

HotNews.ro
China a efectuat un exercițiu de tragere cu muniţie reală aproape de Taiwan
Un membru al forțelor armate taiwaneze monitorizează o navă militară chineză în largul coastei Taiwanului. Sursa foto: Profimedia

Beijingul a organizat, marți, exerciții militare cu muniție reală într-o zonă din jurul insulei Niushan, aflată la 105 km de Taiwan. Premierul taiwanez a condamnat acțiunea Chinei și a spus ca ea „va provoca doar tensiuni inutile”, potrivit BBC.

China a anunțat luni seară că va închide marți, timp de patru ore, zona din jurul insulei Niushan pentru exerciții militare. Acest exercițiu vine la doar o săptămână după ce China a lansat un exercițiu la scară largă de încercuire a Taiwanului, pe care l-a descris drept ”avertisment serioas” faţă de ”acţiuni separatiste ale forţelor «independenţei Taiwanului»”.

După tragerea cu muniție reală, premierul taiwanez Cho Jung-tai a declarat că Beijingul nu ar trebui să efectueze astfel de exerciții, având în vedere amenințarea acestora la adresa stabilității regionale.

„Indiferent cât de mare este amploarea exercițiilor, acestea nu ar trebui să fie frecvente și aproape de Taiwan”, a declarat Cho Jung-tai, adăugând că „acest lucru va provoca doar tensiuni inutile”.

Deși Taipei a calificat exercițiile drept unele de rutină, analiștii consideră că ele reprezintă, de fapt, un mesaj, având în vedere proximitatea lor față de Taiwan. Ele fac parte dintr-o campanie mai amplă, în cadrul căreia navele și avioanele chineze pătrund în mod regulat pe teritoriul și în spațiul aerian taiwanez – o tactică de război în zona gri menită să normalizeze incursiunile și să slăbească Taiwanul pe o perioadă îndelungată.

Pe măsură ce exercițiile chineze s-au intensificat, s-au intensificat și manevrele aliaților Taiwanului, în special cele ale Statelor Unite. Timp de decenii, flota americană din Pacific a fost singura armată străină care a tranzitat în mod regulat strâmtoarea Taiwan. Recent, alți aliați ai SUA, inclusiv Canada, Germania, Australia și Japonia s-au alăturat acestor patrule demonstrative.

Relaţiile dintre Beijing şi Taipei s-au deteriorat masiv începând din 2016, când preşedintă a Taiwanului a devenit Tsai Ing-wen, care a deţinut această funcţie timp de două mandate, până în luna mai a acestui an. China consideră Taiwanul drept parte a teritoriului său cu care urmează să se reunifice într-o bună zi.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro