Sari direct la conținut

China a găsit produsul european potrivit pe care-l va lovi cu taxe, în replică la decizia UE pe mașinile electrice. Franța, țara cea mai afectată

HotNews.ro
China a găsit produsul european potrivit pe care-l va lovi cu taxe, în replică la decizia UE pe mașinile electrice. Franța, țara cea mai afectată
Coniac francez, la Vinexpo Asia Pacific din Hong Kong. FOTO: Philippe LOPEZ / AFP / Profimedia

Beijingul a impus marți măsuri temporare antidumping asupra importurilor de coniac din Uniunea Europeană, afectând mărci de la Hennessy la Remy Martin, după ce blocul comunitar a votat în favoarea unor taxe vamale sporite pentru vehiculele electrice fabricate în China, scrie Reuters.

O anchetă derulată de autoritățile de la Beijing a stabilit în mod preliminar că importurile din UE amenință propriul sector de coniac din China cu „daune substanțiale”, a declarat ministrul chinez al comerțului.

Făcând aluzie la faptul că alte măsuri similare ar putea urma, ministerul chinez a declarat că ancheta sa antidumping și antisubvenții privind produsele din carne de porc din UE este în curs de desfășurare și că oficialii vor lua decizii „obiective și corecte”.

Ministerul a adăugat de asemenea că ia în considerare o majorare a taxelor la importurile de vehicule cu motoare mari. Taxele mai mari ar afecta în special producătorii germani, exporturile germane de vehicule cu motoare de 2,5 litri sau mai mari către China atingând 1,2 miliarde de dolari anul trecut.

Franța, principala vizată

Potrivit deciziei, începând cu 11 octombrie, importatorii de coniac fabricat în UE vor trebui să depună depozite de garanție cuprinse între 34,8% și 39,0% din valoarea importurilor, a declarat ministerul chinez.

Aceste depozite ar face ca importul de coniac din UE să fie mai costisitor la început. Nu este clar cum și când vor putea importatorii să își recupereze depozitele. Ministerul chinez al Comerțului nu a oferit detalii, scrie Reuters.

Franța a fost de la bun începută considerată a fi ținta anchetei Beijingului privind coniacul, din cauza sprijinului său pentru taxele impuse vehiculelor electrice fabricate în China. Franța a reprezentat 99% din importurile de coniac ale Chinei anul trecut, livrările de coniac francez ajungând la 1,7 miliarde de dolari.

Hennessy și Remy Martin au fost printre mărcile cele mai afectate. Acțiunile companiilor producătoare erau în scădere, în urma anunțului.

Producătorii francezi: „Trebuie să facem totul pentru a evita aplicarea acestor taxe”

Înainte de decizia UE privind taxarea suplimentară a importurilor de vehicule electrice din China, Beijingul și-a suspendat măsurile antidumping planificate pentru coniacul european, într-un aparent gest de bunăvoință, în ciuda faptului că a stabilit că produsul a fost vândut în China la prețuri sub nivelul pieței.

La momentul respectiv, Ministerul Comerțului a declarat că ancheta sa se va încheia înainte de 5 ianuarie 2025, dar că aceasta ar putea fi prelungită.

Ministerul chinez al Comerțului a declarat anterior că a constatat că producătorii europeni au vândut coniac pe piața de consum de 1,4 miliarde de persoane a Chinei la o marjă de dumping cuprinsă între 30,6% și 39% și că industria sa internă a fost afectată.

Organismul BNIC din Franța, care reprezintă producătorii de coniac, a declarat marți că noile taxe chineze asupra produselor sale sunt represalii pentru planul UE de a taxa importul de vehicule electrice fabricate în China, îndemnând autoritățile să protejeze industria.

„Trebuie să facem totul pentru a evita aplicarea acestor taxe”, a declarat un purtător de cuvânt al BNIC pentru Reuters.

INTERVIURILE HotNews.ro