China + Africa = Love. O relatie de iubire care ingrijoreaza SUA si Europa
Noul presedinte al Chinei are un inceput de mandat extrem de ocupat. Xi Jinping tocmai a vizitat Rusia, dupa care a ajuns in Tanzania. Urmeaza Africa de Sud si Republica Congo. Daca vizita la Moscova poate fi usor inteleasa prin dorinta de a intari parteneriatul ruso-chinez (vazut ca o contrapondere la influenta globala a Americii), turneul lui Xi in Africa confirma ceea ce analistii au remarcat in ultimii ani: China e in plina ofensiva de cucerire a continentului negru, in timp ce Europa si SUA par sa piarda tot mai mult teren.
In timpul deplasarii in Africa de Sud, Xi va lua parte la reuniunea statelor BRICS – Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud -, ce se va desfasura in Durban, incepand cu 26 martie. Este prima intalnire a liderilor din cele cinci state aflate in plina dezvoltare ce se desfasoara pe teritoriu african. Grupul BRICS, care cuprinde circa 43% din populatia lumii si 17% din comertul global, urmeaza sa creasca de trei ori investitiile in sectorul industrial african, de la 150 de miliarde de dolari in 2010 la 530 de miliarde de dolari in 2015, sub tema „BRICS si Africa: Parteneriat pentru dezvoltare, integrare si industrializare”.
Anuntand prima vizita a presedintelui peste hotare, fostul ministru chinez de externe, Yang Jiechi, a spus recent: „China si Africa sunt frati buni, prieteni buni si buni parteneri. Vizita noului lider al Chinei in Africa arata din plin importanta pe care o dam legaturilor chinezo-africane”.
Reuters subliniaza ca autoritatile de la Beijing curteaza Africa de decenii, dar eforturile lor s-au intensificat in ultimii ani, in contextul in care China urmareste sa-si satisfaca nevoile tot mai mari pentru materii prime si energie (China importa 1.5 milioane de barili de petrol pe zi din Africa, circa 30% din importurile sale totale), cu o economie ce cunoaste un boom impresionant.
In 2012, fostul presedinte Hu Jintao a oferit tarilor africane imprumuturi in valoare de 20 de miliarde pentru urmatorii trei ani, parte din ceea ce China a numit o politica de ajutor fara conditii.
Masura a fost extrem de apreciata in Africa, insa intens criticata in cancelariile occidentale, care critica Beijingul din cauza ca inchide ochii la abuzurile drepturilor omului si la coruptia endemica din regiune doar pentru a primi acces la petrol, cupru si cherestea.
Interesul Chinei pentru Africa a starnit ingrijorare mai ales in Europa de vest si Statele Unite, care asista uimite la ofensiva politica, economica si energetica a Beijingului pe continentul negru.
Senatorul Chris Coons, presedintele Subcomitetului extern din Senat pentru Afaceri African, a cerut recent reinnoirea rapida a beneficiilor comerciale oferite de SUA pentru Africa, ca parte a unei strategii mai ample de combatere a influentei si a investitiilor in crestere ale Chinei pe continentul de aproape un miliard de oameni.
Yang a spus insa ca astfel de ingrijorari sunt nejustificate. In opinia sa, interesul Chinei in Africa nu este menit sa exclude vreo alta tara si este in concordanta cu dorintele popoarelor africane.
„Toate tarile isi impulsioneaza in prezent cooperarea cu Africa. China saluta sincer o astfel de dezvoltare. In acelasi timp, speram ca toate partile vor vedea cooperarea China-Africa intr-o lumina obiectiva si vor respecta decizia Africii de a-si alege proprii partenerii de dezvoltare. Speram ca vor exista mai multe schimburi si cunoastere reciproca si mai putine suspiciuni sau acuzatii”, a afirmat fostul sef al diplomatiei chineze.
Trimisul special al Chinei pentru Afaceri Africane, ambasadorul Zhong Jianhua, a declarat si el recent ca dezvoltarea economica si industriala a Africii ar putea-o depasi pe cea a Chinei daca „continentul vede companiile chinezesti ce activeaza acolo ca o competitie economica sanatoasa si nu ca instrumente ale exploatarii”.
„Obligatia noastra este sa vedem Africa devenind industrializata; vedem acest lucru ca pe o stituatie win-win, de aceea noul nostru presedinte va vizita trei tari africane in martie… pentru a sublinia angajamentul nostru de crestere a Africii”, a spus oficialul chinez, adaugand: „Africa poate decide sa preia fraiele dezvoltarii economiei sale; sa se foloeasca in modul cel mai bun de potentialul si economia sa pentru a concura cu China intr-o maniera pozitiva”.
China si Rusia isi intaresc cooperarea
Analistii sunt de parere ca decizia presedintelui Xi de a vizita Rusia si tari din Africa combina respectul pentru legaturile istorice ruso-chineze, precum si rolul din ce in ce mai important pe care guvernul de la Beijing il joaca in Africa.
„Atat China, cat si Rusia sunt cei mai mari vecini pentru celalalt. Vrem sa lucram cu partea rusa pentru a profita de sansa de a da un nou si puternic impuls la cresterea parteneriatului strategic global”, a declarat ministrul Yang.
Xi si Putin
Foto: Agerpres
Presa straina a subliniat faptul ca autoritatile de la Moscova si Beijing au aceeasi pozitie in legatura cu mai multe chestiuni diplomatice, intre care si conflictul din Siria. Ambele tari, ce sunt membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, au blocat in mod constant rezolutii ce vizau introducerea de sanctiuni impotriva regimului lui Bashar al-Assad.
De asemenea, vizita lui Xi in Rusia a intervenit in contextul cresterii tensiunii in Peninsula Coreeana, unde Consiliul de Securitate tocmai a impus noi sanctiuni impotriva guvernului de la Phenian dupa ce Coreea de Nord a efectuat un test nuclear in februarie. De asemenea, in Marea Chinei de Est, Beijingul revendica mai multe insule administrate de Japonia.
„China si Rusia sunt principalii si cei mai importanti parteneri strategici”, a afirmat Xi inainte de a ajunge la Moscova. „In multe privinte, eu si presedintelePutin vorbim aceeasi limba”, a adaugat el.
„The Independent” a scris ca presedintele Vladimir Putin „a intins covorul rosu” pentru liderul chinez, in timp ce premierul Dmitri Medvedev „i-a oferit o primire nemaintalnita” lui Xi Jinping.
„Este o vizita simbolica care subliniaza dorinta Chinei de a-si asigura aprovizionarea cu energie, in timp ce-si demonstreaza sfidarea la adresa influentei americane in Asia”, au scris ziaristii britanici.
Anul trecut, comertul bilateral dintre cele doua tari a ajuns la cifra record de 69 de miliarde de euro.
Multi analisti sunt de parere ca relatia dintre cele doua puteri se va intari, in contextul in care Statele Unite incearca sa-si extinda influenta in Asia. In plus, ambele tari resping cu vehementa acuzatiile occidentale legate de incalcarea drepturilor omului.
Ce vrea Beijingul de la continentul negru
La fel de importanta ca deplasarea in Rusia este si vizita pe care noul lider al Chinei o efectueaza in cele trei tari africane. In prezent, economia Chinei, a doua ca marime din lume, isi obtine multe din materiile prime din continentul negru, iar influenta Beijingului in zona a crescut semnificativ.
Primele contacte ale Chinei cu Africa au venit in anii 1400, cand Zheng He, un amiral chinez musulman, a condus mai multe expeditii pe coasta de est a Africii.
In timpul Razboiului Rece, SUA si Rusia au incercat sa-si faca cat mai multi aliati pe continentul negru, in timp ce China s-a mentinut in expectativa. Este de mentionat insa ca mana dreapta a lui Mao, Zhou Enlai, a efectuat un turneu major in Africa in 1963. Ulterior, China a construit o cale ferate intre Tanzania si Zambia.
Comertul dintre China si Africa a cunoscut o crestere spectaculoasa in ultimul deceniu, ajungand la 166.3 miliarde de dolari in 2011. In 2009, China a depasit Europa si America, devenind cel mai important partener comercial al Africii. Beijingul si-a mentinut aceasta pozitie in perioada scursa de atunci. In acelasi timp, diaspora chineza pe continent s-a marit semnificativ, numerosi oameni de afaceri si antreprenori stabilindu-se in regiune.
Fostul presedinte al Chinei, Hu Jintao, a intensificat relatiile cu Africa, efectuand mai multe vizite pe continentul negru. In 2006, el a gazduit la Beijing o reuniune a 48 de lideri africani.
In timpul Forumului Cooperarii China-Africa din 2012, Hu a oferit imprumuturi de 20 de miliarde de dolari tarilor
Copii sud-africani din Pretoria, la ora de chineza
Foto: Agerpres
africane, destinate construirii infrastructurii, precum noi sosele, linii de cai ferate si porturi, pentru a permite cresterea volumurilor comerciale si a exporturilor.
Fara indoiala ca, dintre tarile pe care Xi le va vizita pe continentul negru, cea mai importanta este Africa de Sud. De cand au stabilit relatii oficiale in 1998, comertul dintre Beijing si Pretoria a urcat de la 1.5 miliarde de dolari pana la 59.9 miliarde de dolari, in 2012 (aproape o treime din comertul total China-Africa). In plus, cele doua tari au anuntat recent ca relatiei predominant economice de pana acum i se va adauga una militara, o noua dovada a cresterii cooperarii politice si de securitate.
Expertii sunt de parere ca Africa de Sud este perceputa de China ca o rampa de lansare in Africa si un partener economic cheie pe continent pentru alti membri ai BRICS. Xi urmeaza de altfel sa aiba discutii cu presedintele Jacob Zuma.
Printre investitiile chineze in Africa de Sud se numara:
* achizitionarea, de catre Industrial and Commercial Bank of China Ltd. (ICBC), in 2007, a 20% din actiunile Standard Bank pentru 5.5 miliarde de dolari. Astazi, Standard are peste 500 de filiale in 17 tari din Africa, multe oferind conturi in yuani pentru expatii chinezi
* compania energetica chineza Sinopec coopereaza cu sud-africanii de la PetroSA pentru a construi o rafinarie de petrol de 11 miliarde de dolari pe coasta de vest a Africii de Sud
Banii lui Mao, in Africa
Xi a ajuns duminica in Tanzania, unde China este cel de-al doilea mare investitor strain, cu interese in agricultura, carbune, minereu de fier si infrastructura. Liderul chinez urmeaza sa tina aici un important discurs privind relatiile cu Africa.
Ultima oprire a presedintelui chinez in Africa va fi in Republica Congo, o tara bogata in petrol. Beijingul a imprumutat tarii africane miliarde de dolari potrivit unor intelegeri ce au vizat finantarea unei autostrazi de 500 de km intre Brazzaville si centrul comercial Pointe-Noire, un baraj hidroelectric de 120 MW si alte proiecte.
Sosea construita de chinezi in Kenya
Foto: Agerpres
O sursa prezidentiala congoleza a afirmat pentru AFP ca Brazzaville considera China „un partener esential”, iar relatia dintre ei este „imaculata”.
Inainte de a ajunge pe continentul negru, XI a spus: „cooperarea China-Africa este comprehensiva”, adaugand ca Beijingul apreciaza „relatii de prietenie cu toate tarile africane, indiferent ca sunt mari sau mici, puternice sau slabe, bogate sau sarace”.
„Banii lui Mao zboara pretutindeni, din Tanzania in Republica Democratica Congo, in Nigeria si Angola”, a scris un analist.
Intre alte investitii facute de China pe continent se numara:
* Beijingul a acordat Angolei, tara bogata in petrol, imprumuturi in valoare de 4.5 miliarde de dolari incepand din 2002. Dupa razboiul civil care a ravasit Angola timp de 27 de ani, Beijingul a jucat un rol major in procesul de reconstructie. In tara africana exista in prezent 50 de companii mari de stat si alte 400 de companii mici chineze, volumul comercial ajungand anual la 20 de miliarde de dolari
* In Republica Democratica Congo, activitatile comerciale ale Chinei s-au intensificat atat in sectorul minier, cat si in cel al telecomunicatiilor. In 2000, chinezii de la ZTE Corporation au finalizat un contract de 12.6 milioane de dolari cu guvernul local pentru a puna bazele primei companii de telecomunicatii chinezo-congoleza. Intre 2007 si 2008, Kinshasa a exportat in China cobalt in valoare de 1.4 miliarde de dolari.
Tara africana exporta in China cobalt, minereu de cupru si lemn pentru procesare. 90% din fabricile de procesat din regiunea Katanga, bogata in resurse, sunt detinute de chinezi.
* China a relizat investitii semnificative in zone producatoare din Zambia si Tanzania.
* in Ghana, China a investit in compania aeriana nationala si a devenit partenerul guvernului de la Accra intr-un proiect major de infrastructura, pentru a construl barajul hidrolelectric Bui.
* Sediul Uniunii Africane situat in Addis Abeba (Etiopia), in valoare de 200 de milioane de dolari, a fost finantat in intregime de catre China.
* Pana la sfarsitul anului 2009, China a scutit 35 de tari sarace din Africa de plata a peste 300 de imprumuturi acordate.
O relatie cu nabadai
Influenta tot mai crescuta a Chinei in Africa a fost acompaniata insa de tensiuni periodice si de plangeri din partea africanilor, care afirma de exemplu ca muncitorii chinezi ocupa locurile de munca create in urma investitiilor de sute de milioane de dolari, iar oamenii de afaceri chinezi beneficiaza mai mult decat africani de banii pompati in regiune. De asemenea, sunt criticate deseori distrugerile suferite de mediul inconjurator, standardele de siguranta si metodele de constructie utilizate de companiile chineze ce lucreaza pe continent.
Presedintele sud-african Jacob Zuma a vorbit in urma cu cativa ani despre lipsa de sustenabilitate pe termen lung a modelului actual de comert intre China si tarile africane, in cadrul caruia materiile prime de pe continent sunt trimise catre Beijing si sunt primite inapoi produse realizate de muncitorii chinezi.
„Experientele economice trecute ale Africii cu Europa ne dicteaza sa fim atenti atunci cand intram in parteneriat cu alte economii. Suntem cu siguranta convinsi ca intentiile Chinei sunt diferite de cele ale Europei, care si acum continua sa incerce sa influenteze tarile africane pentru propriul lor beneficiu”, a spus Zuma.
La randul sau, Lamido Sanusi, guvernatotrul Bancii Centrale a Nigeriei, a criticat recent China intr-un editorial publicat de „Financial Times”, in care a spus ca relatia este una in care Africa isi vinde resursele pentru produsele fabricate in China: „Acesta a fost de asemenea esenta colonialismului. Britanicii au mers in Africa si India pentru a-si asigura materii prime si piete de desfacere. Africa se deschide acum de buna voie unei noi forme de imperialism”.
Viceministrul chinez de externe Zhai Jun, care a estimat ca exista in prezent inte unu si doia milioane de
Proiect chinez de doua miliarde de dolari in Zimbabwe
Foto: Agerpres
antreprenori chinezi in Africa, a recunoscut „durerile tot mai mari” in aceasta relatie, pe care el le-a atribuit unor cauze diferite, inclusiv „lipsei de intelegere reciproca”. Oficialul a adaugat insa: „Speram ca toti oamenii de afaceri chinezi din Africa vor putea sa-si faca treaba bine, pentru a-si juca rolul in cresterea acestui continent”.
Analistii au afirmat ca China are o politica indelungata impotriva a ceea ce se numeste amestecul in treburile interne ale altor tari si nu este interesata de problemele privind drepturile omului in Africa, o abordare care este criticata de grupurile de activisti occidentali.
China a putut astfel sa coopereze cu fuguri controversate de pe continent, precum presedintele sudanez Omar al-Bashir, cautat de Tribunalul Penal International sub acuzatii de genocid si crime de razboi, si Robert Mugabe (liderul din Zimbabwe).
Unii analisti au vorbit de China ca o „putere imperiala” ce practica un „colonialism virtual”, avertizand ca Beijingul nu este un partener de incredere si va abandona continentul negru imediat ce nevoile sale au fost implinite. China nu este un filantrop, ci mai degraba incearca sa seduca si sa cumpere „bunavointa africana”, sustin ei.
David Shinn, un fost ambasador al Statelor Unite in Etiopia si Burkina Faso, a declarat pentru AFP ca relatiile guvernamentale intre China si statele din Africa „raman puternice”. El a avertizat insa ca executivul de la Beijing trebuie sa aiba in vedere ingrijorarile care au fost exprimate”, iar daca acest lucru nu se va intampla, unele guverne africane isi vor intensifica criticile, cel putin in particular, impotriva acestor aspecte ale relatiei dintre China si Africa”.
Fostul ambasador a spus ca angajamentul economic al Chinei in Africa si rolul sau in dezvoltarea sectoarelor minier, de telecomunicatii si in proiecte de infrastructura provoaca „nervozitate adanca” in Occident. In timpul unei vizite in Africa in 2011, fosta sefa a diplomatiei americane, Hillary Clinton, a vorbit despre „noul colonialism” perpetuat de Beijing in zona.
Unii experti afirma insa ca rolul crescut al Chinei in Africa ingrijoreaza SUA si din cauza abordarii diferite fata de continent pe care le au cele doua puteri. In timp ce China se concentreaza pe dezvoltarea economica, Statele Unite isi evidentiaza prezenta prin operatiunile impotriva terorismului (Libia, Somalia, Mali etc) si prin extinderea rolului juat de AFRICOM (US Africa Command). Este citata si o declaratie facuta de viceamiralul Robert T. Moeller, care, in timpul unei vizite facute la AFRICOM in 2008, a afirmat ca misiunea acestuia este de a proteja „circulatia libera a resurselor naturale din Africa catre piata globala”, dupa care a subliniat faptul ca prezenta tot mai mare a Chinei reprezinta o provocare la interesele americane in regiune.
In ceea ce priveste temerile europene, merita mentionat un documentar realizat de postul public olandez VPRO, care a dezvaluit recent consecintele negative ale inchiderii frontierelor din Euorpa pentru imigrantii africani, in timp ce China ii primeste cu bratele deschise. „Zwart geld: De toekomst komt uit Afrika” (Banii negri. Viitorul vine din Africa) urmareste destinele mai multor africani care s-au stabilit in China, unde au afaceri de succes. Sunt citati o serie de economisti care afirma ca decizia liderilor europeni de a nu permite fluxul de imigranti africani va avea consecinte asupra pietei fortei de munca din Europa. „Prezic faptul ca in 2030 Europa va spune disperata: avem nevoie de mai multi africani”, a afirmat economistul sud-african Ian Goldin, fost director pentru politici de dezvoltare la Banca Mondiala si in prezent director al Oxford Martin School.
Rusia anunta si ea revenirea in regiune
Mihail Margelov, numit de presedintele rus in fruntea departamentului pentru Africa, a remarcat si el diminuarea rolului pe care americanii si europenii il au in zona: „Monopolul in tarile african al SUA si UE se apropie de final. Noi jucatori au venit spre continentul african, si anume tarile BRICS”.
Oficialul de la Moscova a afirmat ca „niciuna dintre tarile membre BRICS nu este manjita de un trecut colonial pe continentul african” si ca, din principiu, statele din organizatie nu se amesteca in chestiunile interne ale tarilor africane.
In plus, „niciunul dintre statele membre BRICS nu raspandesc democratia in Africa prin forta sau isi impun valorile cu ajutorul fortelor expeditionare si al atacurilor aeriene”.
El a anuntat ca Rusia se intoarce in zona cu mai multe proiecte economice si umanitare. „Companiile rusesti lucreaza in toate tarile de pe continentul african, Rusia anuleaza datoriile statelor africane, semneaza noi intelegeri politico-economice si ofera ajutoare umanitare unde e necesar”, a afirmat Margelov.
Oficialul a spus ca, pentru a-si promova interesele in Africa, Rusia „foloseste experienta acumulata de dupa perioada sovietica, precum si instrumente noi”, referindu-se la initiativele G8.
„Nu exista tara de pe continentul african care nu e gata astazi sa coopereze cu Rusia in sferele politica si economica”, a concluzionat Margelov.
Surse: Reuters, Russia Today, Eurasiareview.com, The Independent, RIA Novosti