Sari direct la conținut

China face publică o hartă a planetei Marte la o rezoluție fără precedent

HotNews.ro
Planeta Marte, Foto: NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), J. Bell (ASU), and M. Wolff (Space Science Institute
Planeta Marte, Foto: NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), J. Bell (ASU), and M. Wolff (Space Science Institute

O rezoluție spațială de 76 de metri per pixel și una orizontală de 68 de metri per pixel reprezintă detaliile celei mai amănunțite hărți a planetei Marte publicate vreodată. Imaginile  au apărut recent în revista de specialitate Science Bulletin și sunt parte a unui studiu semnat de o echipă de cercetători de la Academia Chineză de Științe și de la Observatorul Astronomic Național din China.

Conform specialiștilor chinezi, datele au fost obținute în urma misiunii Tianwen-1, începute în anul 2020, care a purtat pe Marte nu doar roverul Zurong, o sondă de aterizare și 14 instrumente științifice, ci și o sondă care a făcut fotografii la o rezoluție înaltă de pe orbita Planetei Roșii.

Până la data de 25 iulie 2022, sonda orbitală făcuse nu mai puțin de 284 de zboruri în jurul planetei Marte, zboruri în timpul cărora a obținut 14.757 de imagini prin intermediul unei camere foto cu rezoluție moderată, MoRIC (Moderate Resolution Imaging Camera).

În același timp, spectrometrul mineralogic MMS (Mars Mineralogical Spectrometer) a obținut sute de benzi de date în spectrul vizibil și în infraroșu, ceea ce a permis combinarea datelor și obținerea unor imagini la o rezoluție fără precedent. Asta, la doar patru luni după ce China publicase cel mai detaliat atlas geologic al Lunii creat vreodată.

Până în prezent, date obținute în cadrul a șase misiuni spațiale diferite fuseseră colectate și procesate de cei de la NASA, pentru a obține o rezoluție de sub 1 kilometru per pixel, însă niciodată nu s-a atins un nivel atât de detaliat.

Harta prezentată de cercetătorii chinezi conține informații atât despre morfologia suprafeței marțiene, cât și unele privind structurile geologice prezente pe această planetă.

De asemenea, susțin autorii studiului, harta prezentată de ei conține corecturi aduse la nivelul culorilor de pe suprafața Planetei Roșii, cu atât mai mult cu cât majoritatea hărților precedente fuseseră realizate în alb-negru sau la rezoluții mult mai slabe.

Interesant este că, fiind făcută publică, harta va putea fi folosită inclusiv de cei de la NASA în cadrul viitoarelor misiuni spațiale care vizează Marte. Este vorba atât de misiuni robotizate, cât mai ales de misiunile cu echipaj uman. Unele care, dacă totul va funcționa conform planurilor, vor trebui să înceapă undeva în perioada anilor 2030-2040.

INTERVIURILE HotNews.ro