China lansează un telescop spațial de 300 de ori mai performant decât Hubble. Ce misiune de observare va avea

Xuntian, un telescop spațial de ultimă generație, urmează să fie lansat în spațiu anul viitor, se arată într-un studiu realizat de cercetători din cadrul Agenției Spațiale Chineze (CNSA), studiu publicat pe platforma ArXiv.
Acesta va rivaliza cu telescopul spațial Euclid, al celor de la Agenția Spațială Europeană, cu telescopul Nancy Grace Roman de la NASA, care se află în ultimele teste înainte de lansare, precum și cu Observatorul Vera C. Rubin (LSST) din Chile, care va fi inaugurat în această vară.
Conform datelor făcute publice de specialiștii chinezii, Xuntian va avea un diametru al oglinzii principale de circa doi metri. Însă, chiar dacă este mai mică decât cea a telescopului spațial Hubble, inovațiile tehnologice aduse de cercetătorii din China vor permite un câmp vizual de 300 de ori mai mare decât al venerabilului Hubble.
În căutarea mirajului gravitațional
Deși astfel de observatoare pot avea o gamă largă de ținte de observație, principalul scop al telescopului spațial Xuntianeste unul științific. Mai exact, acela de a efectua observații ale universului pentru a încerca să rezolve o serie de mistere cosmologice, anunță specialiștii CNSA.
Una dintre misiunile sale principale va fi studierea a ceea ce specialiștii numesc lentilă gravitațională sau miraj gravitațional. Spre exemplu, lumina din galaxiile îndepărtate se curbează în drumul său către noi din cauza distorsiunilor spațiului.
Cartografiind sute de mii de galaxii și căutând astfel de distorsiuni, astronomii chinezi speră să construiască hărți detaliate ale distribuției materiei în univers.
Aceste hărți le-ar putea oferi oamenilor de știință indicii despre natura misterioasă a materiei întunecate, care alcătuiește cea mai mare parte a materiei universului, dar nu interacționează cu lumina și, prin urmare, nu poate fi observată direct.
La o scală mai mare, Xuntian va oferi date nu doar despre roiurile îndepărtate de galaxii, ci și despre spațiul gol dintre acestea. Proprietățile acestora depinde, în opinia specialiștilor, de natura energiei întunecate, care pare să se afle la baza expansiuni Universului.
Xuntian va fi lansat lângă stația orbitală Tiangong
Așa cum o spune și numele său complet, Telescopul Stației Spațiale Chineze (CSST), va fi poziționat pe aceeași orbită cu cea a stației spațiale Tiangong. Nu vor zbura unul lângă alta însă, dat fiind faptul că se află pe aceeași orbită, înseamnă că se vor apropia regulat.
Asta va permite astronauților chinezi nu doar să efectueze reparații imediate atunci când este cazul ci, așa cum a fost deja anunțat, să ofere îmbunătățiri ale acestuia, atunci când noi tehnologii de observație spațială vor fi disponibile.
Specialiștii chinezi afirmă că Xuntian va permite observații de top în anii ce vor urma. Speranța lor este ca telescopul spațial chinez să nu fie privit ca un concurent pentru celelalte telescoape spațiale ci, mai degrabă, ca un partener de observații științifice, care să fie analizate de specialiști din toată lumea.