Sari direct la conținut

China: Publicatiile care dezvaluie dubioasele afaceri off-shore ale demnitarilor comunisti, cenzurate

HotNews.ro

O serie de politicieni chinezi de rang inalt se dovedesc doar in vorbe apologetii egalitatii si bunastarii tuturor, in timp ce ei insisi aduna averi imense, pe care le scot din tara si le parcheaza in paradisuri fiscale, pe numele unor rude. De ani de zile si pe furis, acestia practica un evazionism fiscal in stil mare. Offshore-Leaks evidentiaza peste 21.000 de firme off-shore din China si Hongkong, prin intermediul carora ar fi fost scoase din tara pana la 4.000 de miliarde de dolari, in ultimii 13 ani. Intre bancile „ajutatoare” s-ar numara si Deutsche Bank, dupa cum relateaza editia online a Sueddeutsche Zeitung. In urma recentelor dezvaluiri, varianta internationala a publicatiei online germane a fost partial blocata, in China.

Cenzura chineza a atins si alte publicatii cu dezvaluiri incomode. E vorba de editia online a publicatiei britanice „Guardian”, ca si a platformei internationale de investigatii ICIJ, dupa cum relateaza azi Spiegel online.

Publicatia germana remarca faptul ca dezvaluirile, urmate de presupusa blocada informatica, vin in momentul in care la Beijing incepe o serie de procese impotriva unor activisti ai „Noii Miscari Civice”, care cer transparenta veniturilor demnitarilor si functionarilor publici chinezi. E vorba de avocatul Xu Zhiyong, al carui proces pentru „organizarea unei adunari in scopul tulburarii ordinii publice” incepe miercuri. Joi, sub aceeasi acuzatie, e adus la proces activistul pentru drepturile omului Zhao Changqing, iar vineri vine randul activistilor civici Ding Jiaxi si Li Wie, ca si al jurnalistului Hou Xin.

Documentele Offshore-Leaks referitoare la China au un volum de 260 gigabites si au fost livrate Consortiului International al Jurnalistilor de Investigatie (ICIJ) din Washington, in 2011. Anul trecut, in aprilie, s-au facut publice primele dezvaluiri care au scuturat establishment-ul chinez, ducand la demisii ale unor politicieni si bancheri de varf. In vara anului trecut, datele ICIJ au fost trimise spre analiza si mass-mediei germane, mai precis jurnalistilor de la Sueddeutsche Zeitung si Norddeutsche Rundfunk.

Este vorba de 2,5 milioane de documente, din zece paradisuri fiscale, obtinute de la doua firme specializate in crearea de societati off-shore. In documente se face referire la 130.000 de persoane din peste 170 de tari. Intre acestia se numara oligarhi, speculanti, traficanti de arme, dar si rude ale unor politicieni chinezi de prim rang. Practica derularii afacerilor evazioniste prin intermediul unor apropiati e o manevra uzuala a politicienilor, care se feresc astfel de murdarirea numelui lor, in cazul unor cercetari si anchete.

Conform informatiilor Sueddeutsche.de, „in documente apar, alaturi de ginerele sefului statului, Xi Jinping, fiul, fiica si ginerele fostului premier Wen Jiabao”. Mai apar numele fostului premier Li Peng, un nepot de gradul al doilea al fostului sef de stat Hu Jintao, ca si ginerele lui Deng Xiaoping. Acestora li se alatura diversi membri ai Congresului National al Poporului, diversi magnati si directori ai unor intreprinderi de stat. Intre bancile indicate in documente ca ar fi ajutat clientii chinezi sa creeze si sa intretina structuri clandestsine in paradisuri fiscale, s-ar afla bancile elvetiane UBS si Credit Suisse, ca si Deutsche Bank.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro