Sari direct la conținut

China schimbă abordarea după protestele din țară: Măsurile anticovid, relaxate în Beijing și marile orașe

HotNews.ro
COVID în China, Foto: Andy Wong / AP / Profimedia
COVID în China, Foto: Andy Wong / AP / Profimedia

Sâmbătă, locuitorii din Beijing s-au bucurat de îndepărtarea cabinelor de testare COVID-19, în timp ce Shenzhen a anunțat că nu va mai cere navetiștilor să prezinte rezultatele testelor pentru a putea circula, în contextul în care reducerea restricțiilor impuse de China în privința virusului ia amploare, transmite Reuters.

Deși cazurile zilnice se situează aproape de maximele istorice, unele orașe iau măsuri pentru a relaxa cerințele de testare a COVID-19 și regulile de carantină, în timp ce China încearcă să își direcționeze mai bine politica zero-COVID, în contextul unei încetiniri economice puternice și al frustrării publice care a dus la proteste.

China a raportat 32.827 de noi infecții locale cu COVID-19 pentru data de 2 decembrie, în scădere față de 34.772 cu o zi înainte. Până vineri, China a raportat 5.233 de decese legate de COVID și 331.952 de cazuri cu simptome.

Măsurile anticovid, relaxate în Beijing și marile orașe

Orașul Shenzhen, din sudul țării, a anunțat că nu va mai cere oamenilor să prezinte un rezultat negativ la testul COVID pentru a utiliza transportul public sau pentru a intra în parcuri, după ce Chengdu și Tianjin au luat măsuri similare.

Multe cabinete de testare din capitala chineză Beijing au fost, de asemenea, închise, deoarece orașul nu mai cere rezultate negative ale testelor ca o condiție pentru a intra în locuri precum supermarketurile și se pregătește să facă acest lucru pentru metrou începând de luni.

Multe alte locuri, inclusiv spațiile de birouri, necesită în continuare efectuarea de teste.

Imaginile care arată lucrători din Beijing îndepărtând o cabină de testare au devenit virale vineri pe rețelele de socializare chinezești. „Acest lucru ar fi trebuit să fie luat mai devreme!”, a spus un comentator. „Alungat în istorie”, a spus altul.

Protestele par să fi dus la relaxarea restricțiilor

După trei ani de pandemie, China rămăsese o excepție la nivel mondial prin abordarea sa de toleranță zero față de COVID, care a impus carantine și testări frecvente.

Beijingul susține că aceste măsuri sunt necesare pentru a salva vieți și pentru a evita copleșirea sistemului său de sănătate.

Luna trecută, China a început să își modifice abordarea, îndemnând localitățile la o abordare mai țintită. Cu toate acestea, reacțiile inițiale au fost marcate de confuzie și de măsuri de izolare și mai stricte, în timp ce orașele se străduiau să țină sub control cazurile în creștere.

Apoi, un incendiu mortal într-un apartament, luna trecută, în orașul Urumqi, situat în vestul îndepărtat al țării, a declanșat zeci de proteste împotriva restricțiilor COVID, într-un val fără precedent în China continentală de când președintele Xi Jinping a preluat puterea în 2012.

China urmează să anunțe în continuare o relaxare la nivel național a cerințelor de testare, precum și să permită cazurilor pozitive și contacților apropiați să se izoleze la domiciliu în anumite condiții, au declarat pentru Reuters la începutul acestei săptămâni surse familiare cu acest subiect.

Xi, în timpul unei întâlniri cu oficiali ai Uniunii Europene la Beijing, joi, a dat vina pentru protestele în masă pe tinerii frustrați de anii de pandemie COVID-19, dar a spus că varianta Omicron a virusului, dominantă în prezent, a deschis calea pentru mai puține restricții.

Vor să vaccineze vârsnicii înainte de noi ridicări de restricții

Oficialii au început abia recent să minimalizeze pericolele Omicron, o schimbare semnificativă a mesajelor într-o țară în care teama de COVID a fost profundă.

Vineri, unele cartiere din Beijing au postat pe rețelele de socializare îndrumări privind modul în care cazurile pozitive pot fi puse în carantină la domiciliu, o mișcare istorică ce marchează o ruptură față de îndrumările oficiale de a trimite astfel de persoane în carantină centralizată.

Cu toate acestea, ameliorarea a fost însoțită și de îngrijorări, în special din partea grupurilor care se simt mai expuse la boală.

Și mulți analiști spun că încă nu anticipează o redeschidere semnificativă până cel puțin după luna martie a anului viitor, citând nevoia Chinei de a obține rezultate în cadrul unei campanii de vaccinare destinate persoanelor în vârstă pe care tocmai a lansat-o.

Estimările privind numărul de decese pe care le-ar putea înregistra China dacă ar trece la o redeschidere completă au variat de la 1,3 milioane la peste 2 milioane, deși unii cercetători au spus că numărul de decese ar putea fi redus considerabil dacă s-ar pune accentul pe vaccinare.

„Nimic din toate acestea nu ar trebui interpretat ca o schimbare fundamentală de la politica zero-COVID, ci mai degrabă ca un efort de a o face mai rațională și mai puțin costisitoare. Obiectivul este în continuare de a readuce cazurile aproape de zero”, a afirmat Capital Economics.

„Alternativa de a lăsa virusul să se răspândească pe scară largă înainte ca mai mulți dintre vârstnici să fie vaccinați și capacitatea de asistență medicală să fie îmbunătățită ar avea ca rezultat o rată de mortalitate mai mare decât în multe țări asiatice care au redeschis mai devreme, ceea ce ar submina succesul zero-COVID al Chinei”, au spus ei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro