Sari direct la conținut

China se află din nou în mijlocul unor acuzații de dopaj – invocă hamburgeri contaminați

HotNews.ro
Hamburgeri cu carne de vita, Foto: Natasha Breen / Alamy / Profimedia Images
Hamburgeri cu carne de vita, Foto: Natasha Breen / Alamy / Profimedia Images

Înotătorii chinezi care au venit la Paris au fost testați de două ori mai mult decât cei din alte națiuni, iar în pofida acestui fapt din partea americană au venit acuzații pentru WADA. Forul mondial antidoping este acuzat că ar fi mușamalizat aceste reclamații, transmite BBC într-un amplu material despre lupta împotriva dopajului din sport.

Cazul chinezului care l-a învins pe David Popovici la 100 m liber, relatat în România de siteul GOLAZO.ro, aprinde și mai mult controversele din jurul dopajului. Tensiunile geopolitice dintre SUA și China sunt mutate și pe scena olimpică de la Paris, iar WADA (Agenția Mondială Antidoping) spune că se simte „prinsă pe nedrept” la mijloc în acest război.

„Anumite persoane (n.r. din SUA) încearcă să profite de această situație la nivel politic, doar pentru că respectivii sportivi reprezintă China.

S-a cultivat un mediu de neîncredere și diviziune în cadrul sistemului antidoping”, este de părere James Fitzgerald, șeful WADA.

Prietenia Beijingului cu Rusia a dus și mai mult la deteriorarea relațiilor cu SUA, iar acum WADA acuză că este prinsă într-o luptă care nu-i aparține. Reprezentați ai WADA au precizat în urmă cu câteva zile că iau în considerare o acțiune în justiție împotriva USADA, Agenția Antidoping din Statele Unite, pentru defăimare.

USADA a lansat o acuzație gravă la adresa Agenției Mondiale Antidoping, cea care se numără printre „mâinile murdare” care îngroapă testele pozitive și suprimă vocile denunțătorilor curajoși.

Lupta tot mai grea a sportului cu suplimentele nutritive contaminate

New York Times a relatat despre un caz în care au fost implicați doi înotători chinezi, unul dintre ei component al echipei olimpice, care au fost investigați pentru dopaj.

Aceștia au fost testați pozitiv pentru un steroid care a fost interzis în 2022, dar au primit în cele din urmă dreptul de a concura, ceea ce a stârnit un val de acuzații la adresa WADA.

China a intervenit în scandal și a spus că înotătorii chinezi au consumat steroidul fără să știe, după ce au consumat hamburgeri contaminați.

WADA s-a apărat aducând drept dovadă testele efectuate pe suplimentele nutritive și testele de păr furnizate de sportivi. Acestea au avut rezultate negative în zilele anterioare contaminării, dar și după testul pozitiv.

Ulterior, cei doi înotători au fost suspendați un an de zile, iar cazurile lor au fost declarate închise.

Într-o declarație de presă din luna iunie, WADA a spus că sportivii care consumă carne sunt depistați uneori pozitiv dacă au ingerat clenbuterol, o substanță interzisă de codurile antidoping.

Comentariul pe acest subiect delicat a fost făcut după ce New York Times a formulat întrebări despre anumite cazuri de contaminare din China, Mexic, Guatemala.

Olivier Niggli, director general la Agenției Mondiale Antidoping, a subliniat că presa americană a insistat cu întrebări doar la adresa sportivilor din China, în timp ce în respectiva speță erau implicate mai multe țări.

„Sunt doar încercări de politizare a luptei împotriva dopajului”, a completat Niggli.

Tot jurnaliștii de la New York Times au scos la iveală, cu doar câteva luni înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, cazul a 23 de înotători chinezi care au fost testați pozitiv. Era vorba despre un medicament care îmbunătățea performanța sportivă.

Toți au primit aprobare de a evolua la JO 2020 după ce s-a ajuns la concluzia că a fost vorba doar despre o contaminare.

Conform World Aquatics, din ianuarie și până la startul JO de la Paris fiecare dintre cei 31 de membri ai echipei chineze de înot a fost testat în medie de 21 de ori de diverse organizații antidoping.

La polul opus, înotătorii Australiei au fost testați în medie de patru ori, iar cei americani de șase ori.

„Puterile occidentale abuzează de testele antidoping pentru a perturba echipa chineză de înot”, este răspunsul din Global Times, un cotidian chinez de stat, de limba engleză.

Până la acest moment, delegația de înot a Chinei a câștigat cinci medalii la Jocurile Olimpice de la Paris: una de aur (Pan Zhanle – proba de 100 m liber în care David Popovici a cucerit bronzul), două de argint și două de bronz.

În clasamentul pe națiuni al natației, China se află pe 5, ierarhia din natație fiind dominată momentan de Australia (4 aur / 5 de argint / 1 bronz).

INTERVIURILE HotNews.ro