Sari direct la conținut

China și Rusia anunță exerciții militare comune luna aceasta, un nou pas spre strângerea relațiilor bilaterale

HotNews.ro
China și Rusia anunță exerciții militare comune luna aceasta, un nou pas spre strângerea relațiilor bilaterale
Distrugătorul chinez Nanning. FOTO: Liu Fang / Xinhua News / Profimedia

Rusia va trimite forțe navale și aeriene pentru a se alătura unui exercițiu organizat de China în Marea Japoniei și Marea Ohotsk în septembrie, a anunțat luni agenția oficială de știri Xinhua.

China a anunțat luni exerciții militare comune cu Rusia, într-un semn de consolidare a legăturilor bilaterale care au determinat NATO să concluzioneze că Beijingul este un „facilitator” al războiului Moscovei în Ucraina, scrie AFP.

Forțele navale și aeriene vor lua parte la exercițiile „North-Joint 2024” în Marea Japoniei și Marea Ohotsk, în largul coastei ruse, și în jurul acestora, a anunțat Ministerul chinez al Apărării într-un comunicat.

„Acest exercițiu vizează aprofundarea nivelului de cooperare strategică între armatele chineză și rusă și consolidarea capacității lor de a face față împreună amenințărilor la adresa securității”, a declarat ministerul.

Cei doi aliați vor trimite flote navale într-o patrulă maritimă comună, iar China va participa, de asemenea, la exercițiul strategic „Ocean-2024” al Rusiei, a adăugat declarația.

Ministerul nu a oferit o dată precisă pentru aceste manevre.

În iulie, cele două țări au desfășurat exerciții comune în apele și spațiul aerian din jurul orașului Zhanjiang, un oraș din provincia Guangdong din sudul Chinei.

Manevrele au avut loc în aceeași săptămână în care liderii NATO au avertizat că China „a devenit un facilitator decisiv” al invaziei Rusiei în Ucraina. În replică, Beijingul a avertizat alianța militară condusă de SUA împotriva „oricărei tentative de confruntare”.

Rusia și China și-au intensificat cooperarea militară și economică în ultimii ani, ambele luptând împotriva „hegemoniei occidentale”, în special împotriva a ceea ce ele consideră a fi dominația SUA asupra afacerilor mondiale.

Cei doi lideri, Xi Jinping și Vladimir Putin, au anunțat un parteneriat „fără limite” cu puțin timp înainte ca Moscova să-și lanseze ofensiva în Ucraina în februarie 2022.

Luna trecută, la întâlnirea cu premierul chinez Li Qiang de la Moscova, Putin a declarat că legăturile economice și comerciale dintre Rusia și China „dau rezultate”.

INTERVIURILE HotNews.ro