Sari direct la conținut

Chinezii de la BYD iau în considerare ideea de a construi o uzină auto în Germania

HotNews.ro
Chinezii de la BYD iau în considerare ideea de a construi o uzină auto în Germania
Interiorul unei masini BYD Plus DM-i (sursa foto HECTOR RETAMAL / AFP / Profimedia)

BYD, cel mai ambițios producător auto chinez, construiește uzine de mașini electrice în Ungaria și Turcia și discută ideea de a avea o uzină și în Germania, însă multe obstacole sunt de depășit, scrie Reuters. BYD a vândut anul trecut în lume 4,2 milioane de mașini, dintre care 1,7 milioane full-electrice.

BYD, considerat de mulți ca fiind principal rival al Tesla la mașini electrice, ar putea avea peste câțiva ani trei uzine în Europa, spun surse citate de Reuters.

Două sunt în construcție. Fabrica BYD din Ungaria ar trebui să înceapă producția în octombrie 2025, iar cea din Turcia ar putea să fie operațională cel devreme în martie 2026. Când vor funcționa la capacitate maximă, aceste fabrici vor putea produce 500.000 de mașini pe an.

Vicepreședintele executiv de la BYD, Stella Li, a declarat într-un interviu pentru revista Automobilwoche, la începutul acestei luni, că BYD analizează deschiderea în următorii doi ani a unei a treia unități de producție pentru a deservi piața europeană – dar nu a precizat țara.

Sursa citată e Reuters a afirmat că Germania este opțiunea principală pentru BYD, însă decizia nu a fost luată, din cauza costurilor ridicate cu forța de muncă și cu energia, dar și din cauza productivității scăzute față de alte zone.

Germania are un mare avantaj, dincolo de faptul că este cea mai mare piață auto europeană: are o atitudine pro-China, în comparație cu alte state mari din UE. În Germania s-au vândut în ultimii doi ani peste 900.000 de mașini full-electrice din toate mărcile.

BYD respectă și o directivă de la Beijing care interzice companiilor din China investițiile în țările care au susținut taxele vamale de import impuse de UE. Asta înseamnă că BYD exclude pentru proiectele de investiții unele state membre ale Uniunii, inclusiv Italia și Franța, deoarece acestea au sprijinit taxele vamale, a mai spus sursa citată de agenția de presă.

Pe lângă vehiculele full-electrice, BYD mizează și pe tehnologia hibridă pentru extinderea sa în Europa.

Potrivit estimărilor S&P Global Mobility, vânzările BYD în Europa vor crește cu peste 100%, până la 186.000 de unități, față de 83.000 în 2024. Estimările pe termen lung indică vânzări de 400.000 de mașini în 2029, dar multe se pot întâmpla până atunci la capitolul subvenții, taxe sau interdicții.

Foarte mult va conta și atitudinea statelor UE față de China și față de investițiile ei.

INTERVIURILE HotNews.ro