Chiriasi de lux
Profit ilegal
Vechea lege a partidelor politice din 1996 obliga autoritatile locale sa asigure spatii partidelor politice pentru ca acestea sa-si poata desfasura activitatea, chiria fiind cea perceputa pentru spatiile de locuit. Asa au ajuns numeroase partide sa ocupe spatii comerciale in centrul Ploiestului.
De atunci au trecut zece ani, timp in care partide cu denumiri ciudate si un numar de membri ridicol de mic platesc chirii simbolice, de ordinul a catorva zeci de lei pe luna pentru sedii de lux. In plus, desi partidelor politice le este interzisa desfasurarea de activitati comerciale, majoritatea gazduieste birouri de copiat acte, mai ales cele amplasate langa institutii publice.
Un exemplu in acest sens il reprezinta filiala Prahova a partidului Forta Dreptatii, care face profit dintr-un xerox in sediul aflat in imediata vecinatate a Tribunalului Prahova. Secretarul filialei, Maria Anglescu, recunoaste ca activitatea partidului este una modesta. “Noi nu suntem partid parlamentar, asa ca nu prea avem ce face.
Mai vin oamenii sa se planga de viata grea si cam atat”, spune secretarul Angelescu. In ceea ce priveste activitatea comerciala de copiat acte, reprezentantul partidului de buzunar sustine ca nu face nimic ilegal si ca doar ajuta partidul sa supravietuiasca financiar.
Chirii simbolice
Potrivit conducerii Directiei Patrimoniu din Primaria Ploiesti, pentru sediul de 24 mp detinut in buricul orasului, partidul Forta Dreptatii plateste o chirie lunara de 11 lei, adica 0,4 lei/mp. De acelasi tratament preferential se bucura si alte formatiuni, care nu mai reprezinta nimic pe scena politica a tarii.
Astfel, Partidul Unitatii Nationale Romane, absorbit de PD, achita lunar 17,5 lei noi pentru sediul sau de 25 mp, in timp ce Partidul Pensionarilor are de platit 12 lei pentru 17 mp. Daca partidele de care nu a auzit nimeni platesc o chirie derizorie, pe piata imobiliara un metru patrat de spatiu comercial in zona centrala variaza intre 30 si 50 de euro, in functie de finisaje.
“Preturile au crescut foarte mult in ultimul timp, din cauza cresterii cererii, mai ales in centrul orasului, unde este o criza de spatii comerciale”, sustine Dumitru Onea, agent imobiliar.
Fundatii rau-platnice
Daca partidele platesc chirii ridicole, in schimb fundatiile nu-si achita nici macar impozitele la bugetul local pentru imobilele detinute in Ploiesti. Astfel, potrivit Serviciului Public de Finante Locale al Primariei Ploiesti luna aceasta au fost inaintate somatii unui numar de 26 de fundatii, care datoreaza fiscului aproape 50.000 de lei.
Unele dintre ele poarta denumiri cel putin hilare, cum ar fi Asociatia Gradinilor Zoologice Roma, care nu si-a achitat impozitul pentru sediul detinut in valoare totala de 3.500 de lei. Potrivit reprezentantilor autoritatilor locale, in cazul in care debitorii nu vor achita sumele restante, fundatiile vor fi executate silit.