Chișinăul sfidează amenințările Moscovei și va semna un pact de securitate fără precedent cu UE
Republica Moldova și Uniunea Europeană sunt pe cale să-și ridice cooperarea la niveluri fără precedent, în condițiile în care Chișinăul sfidează avertismentele Moscovei că o integrare mai mare în Occident ar putea să o aducă în situația Ucrainei, scrie Financial Times.
Potrivit unei propuneri UE, ce urmează să fie convenită săptămâna viitoare, pe care Financial Times a văzut-o, Moldova va crește cooperarea în sectorul serviciilor secrete, va participa la exerciții militare comune și va fi inclusă în programul colectiv al UE de achiziție de armament.
Aceste măsuri ar constitui cei mai ampli pași formali de a lega sectorul său de apărare națională de partenerii occidentali, notează publicația britanică.
În constituția țării se „proclamă neutralitatea sa permanentă” și se afirmă că „Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său”. Totuși, de trei decenii, soldați ruși prezentați drept „pacificatori” sunt prezenți pe teritoriul Moldovei, în Transnistria.
Propunerea de „parteneriat în domeniul securității și apărării” cu Bruxelles-ul vine în ciuda amenințărilor repetate ale oficialilor ruși că Republica Moldova ar putea avea soarta Ucrainei dacă se aliniază cu Occidentul.
Luna aceasta, pro-europeana Maia Sandu a spus că țara sa va face tot posibilul pentru a menține pacea, dar dacă va fi atacată de Rusia, se va apăra.
„Noi o să face totul ca asta (războiul – n.r.) să nu se întâmple, inclusiv planul nostru de integrare europeană, pentru că el este un plan de securitate, deoarece Uniunea Europeană este un proiect de pace, a spus ea într-un interviu acordat jurnalistului și bloggerului rus Iurie Dudi, declarat de Moscova drept „agent străin”.
Rusia a tot amenințat Moldova și a comparat-o cu Ucraina
Acuzațiile Moscovei la adresa Chișinăului din ultimele luni seamănă mult cu cele de dinainte ca Vladimir Putin să ordone invadarea Ucrainei, în februarie 2022.
Cel mai recent, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova a criticat-o violent pe președinta Maia Sandu, pe care a acuzat-o de „nazism”, o teză folosită și pentru justificarea agresiunii asupra Ucrainei.
„În ceea ce o priveşte pe (Maia) Sandu, ştiţi, cred că este comparabil cu experimentele celui de-al Treilea Reich. Doar atunci şi acolo au făcut experimente cu naţionalitatea oamenilor, cu limba lor”, a declarat Maria Zaharova într-un interviu acordat Tass.
Tot în această primăvară, în martie, șeful Zaharovei, Serghei Lavrov a declarat că „Guvernul de la Chișinău, condus de cetățeni români, pur și simplu calcă pe urmele regimului de la Kiev, desființând tot ce este rusesc”.
Declarațiile lui Lavrov au venit la puțină vreme după ce un congres convocat în Transnistria a votat o rezoluţie în care susţine teza suveranităţii regiunii şi cere ajutor Moscovei în acest sens, acuzând Republica Moldova de „genocid”.
Moscova a răspuns că „protejarea intereselor populației din Transnistria, compatrioții noștri, este una dintre prioritățile noastre. Toate solicitările sunt întotdeauna examinate cu atenție de către organele rusești competente”.
Moldova vrea să rezolve problema regiunii separatiste Transnistria înainte de accederea în Uniunea Europeană, a declarat președinta Maia Sandu în urmă cu o săptămână, în timpul unei vizite în Norvegia.
Republica Moldova e pe drumul spre UE
Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE pe 23 iunie 2022, după începerea invaziei ruse în țara vecină.
Maia Sandu a calificat decizia liderilor celor 27 de lideri ai UE de acordare a statutului de candidat la UE pentru țara sa drept un moment istoric, dar și-a avertizat concetățenii că urmează un drum complicat care cere multă muncă.
În 14 decembrie 2023, în plin război declanșat de Rusia în Ucraina, Consiliul European a decis inițierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și Ucraina.
Relațiile Chișinăului cu Rusia s-au deteriorat în ultima vreme, deoarece guvernul moldovean a condamnat invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina vecină, a acuzat Moscova că a pus la cale răsturnarea guvernului de la Chișinău și a expulzat diplomați ruși.