Sari direct la conținut

CIA, primul raport despre Sindromul Havana: Sunt excluse atacurile unor puteri străine / Cum explică agenția simptomele misterioase

HotNews.ro
Ambasada Statelor Unite de la Havana, Foto: Emily Michot / Zuma Press / Profimedia Images
Ambasada Statelor Unite de la Havana, Foto: Emily Michot / Zuma Press / Profimedia Images

CIA a anunțat că a evaluat într-un raport preliminar că este improbabil ca seria de incidente misterioase care au dus la îmbolnăvirea unor oficiali americani din întreaga lume – cunoscute popular sub denumirea de „Sindromul Havana” – să fie cauzate de atacuri ale unei puteri străine, relatează CNN.

Agenția nu a exclus însă ca un grup mai mic de incidente să fie atacuri, afirmând că serviciile de informații americane vor continua să investigheze „dacă orice dispozitiv sau mecanism ar putea cauza în mod plauzibil simptomele raportate”.

Însă constatările preliminare aduse la cunoștința președintelui Joe Biden și a Congresului american mai devreme în cursul acestei săptămâni afirmă că agenția nu a găsit vreo dovadă care să arate că un stat inamic s-ar afla în spatele celor aproximativ 1.000 de cazuri raportate în jurul lumii.

Aceste constatări au fost prezentate în primul raport al echipei de lucru create în cadrul CIA de către directorul Bill Burns pentru a investiga „Sindromul Havana” după ce unii oficiali americani au raportat afecțiuni atât de severe încât au fost nevoiți să se pensioneze.

Constatările raportului întocmit de CIA

Raportul își bazează concluziile pe faptul că majoritatea cazurilor raportate pot fi atribuite unor alte cauze cunoscute. Mai mulți actuali și foști oficiali familiari cu ancheta spun că acest lucru era de așteptat după ce CIA și alte agenții federale și-au îndemnat angajații să raporteze orice simptome neobișnuite.

Sursele respective afirmă că oficialii au anticipat o creștere a incidentelor raportate și că unele din acestea nu au prezentat simptome asociate cu Sindromul Havana.

„Aceste constatări nu pun sub semnul întrebării faptul că ofițerii noștri raportează experiențe reale și că suferă de simptome reale și nici nu explică fiecare incident”, a declarat un înalt oficial pentru CNN.

Majoritatea cazurilor raportate au fost atribuite unor „afecțiuni medicale sau factori tehnici și de mediu, inclusiv boli nediagnosticate. Multe alte incidente au fost raportate dintr-o precauție excesivă”, mai spune acesta.

Cazuri pentru care nu există explicație

Însă există și cazuri care au sfidat orice explicație.

Oficialii care au discutat cu CNN nu au dorit să precizeze numărul exact al incidentelor atribuite unor alte cauze dar, din acest număr necunoscut, în jur de 20 au fost luate în vizor de CIA pentru investigații suplimentare.

Angajații agenției cred că aceste cazuri reprezintă cea mai bună șansă pentru descoperirea unor indicii despre ce sau cine este în spatele incidentelor.

Un oficial al CIA a declarat de asemenea că acestea reprezintă cele mai dificile cazuri. Analiștii agenției nu au reușit până acum să identifice ce a cauzat simptomele raportate în aceste cazuri, modul sau dacă ele pot fi atribuite măcar „Sindromului Havana”.

„Aceasta a fost una dintre dileme și ceea ce a făcut-o probabil cea mai dificilă problemă pe care am analizat-o analitic în istoria agenției”, a precizat oficialul respectiv.

„Analizăm datele din zeci de direcții și pur și simplu în acest stadiu nu vedem modele care să ne ofere concluzii mai ample cu privire la atribuirea lor”, a explicat el.

Nemulțumiri tot mai mari legate de Sindromul Havana

Timp de 5 ani de zile spioni, diplomați, membri ai serviciilor de securitate și alți oficiali americani au raportat apariția subită a unor simptome misterioase care în interiorul guvernului SUA sunt denumite „incidente de sănătate anormale”.

Victimele s-au plâns de vertij, grețuri, presiuni craniene și, în unele cazuri, o durere acută în urechi. Unele victime au fost diagnosticate ulterior cu traumatisme cerebrale.

Primele cazuri au fost raportate la ambasada americană din Havana și apoi în China, Austria, Germania și alte părți ale lumii.

Cel puțin două potențiale incidente au fost raportate pe sol american, în apropierea Casei Albe, determinând Pentagonul să demareze o anchetă proprie.

Una dintre teoriile analizate este că Rusia sau un alt stat inamic a folosit arme energetice pentru a colecta informații sau hărțui personalul american din străinătate.

CIA nu a reușit însă nici să excludă această posibilitate, nici să găsească dovezi pentru a o susține.

Ambiguitatea a provocat frustrări tot mai mari în rândul victimelor, legiuitorilor de la Washington și a angajaților guvernamentali care urmăresc situația, printre nemulțumiți numărându-se inclusiv directorul CIA, potrivit surselor CNN.

„N-au aflat nimic. Este atât de frustrant”, a afirmat una dintre ele.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro