Sari direct la conținut

SE RETRAGE BIDEN? Cifrele dezastrului pentru președintele Biden în primele sondaje după dezbatere: câți americani au încredere că el mai poate conduce țara încă 5 ani / Cum arată cifrele pentru Trump

HotNews.ro
Momentele de confuzie, discursul și vocea lui Joe Biden au lăsat urme în încrederea oamenilor, arată primele rezultate ale sondajelor prezentate de CNN. Potrivit acestora, dezbaterea a fost câștigată detașat: Trump - Biden 67% - 33%. ”Domnule președinte Biden, un mod în care vă puteți servi țara în 2024 este să vă anunțați retragerea și să invitați delegații democrați să vă înlocuiască, pentru că aceasta este cea mai sigură cale pentru națiunea noastră”, a scris, imediat după dezbatere, Nicholas Kristof, editorialist al The New York Times.
SE RETRAGE BIDEN? Cifrele dezastrului pentru președintele Biden în primele sondaje după dezbatere: câți americani au încredere că el mai poate conduce țara încă 5 ani / Cum arată cifrele pentru Trump
Donald Trump și Joe Biden, în prima dezbatere prezidențială din 2024 Foto: Gerald Herbert / AP / Profimedia

Înfruntarea electorală dintre Joe Biden și Donald Trump a început vineri dimineața la 4:00 (ora României) în studioul CNN din Atlanta, Georgia, și a durat o oră și jumătate. 

La scurt timp, CNN a prezentat primele rezultate. CNN a precizat că rezultatele vin de la un panel în care ”republicanii pot fi un pic mai mulți”. De asemenea, postul a precizat că marja de eroare este mare, de 5%.

Chiar și așa, rezultatele sunt dezastruoase pentru președintele în exercițiu. Scorul la întrebarea legată de cine a câștigat dezbaterea a fost de 67% Trump (78 de ani) – 33% Joe Biden (81 de ani). 

Puse unul lângă celălalt, cronologic, sondajele dezbaterilor arată astfel:

  • 2020 prima dezbatere: Biden 60% – Trump 28%
  • 2020 a doua dezbatere: Biden 53% – Trump 39%
  • 2024 prima dezbatere: Biden 33% – Trump 67%

Biden și Trump au amândoi cifre slabe la ”încrederea mare” a oamenilor că ei pot conduce SUA

În privința încrederii de a conduce țara, care a fost o întrebare separată, cifrele arată că o bună parte dintre americani nu au încredere în nici unul dintre cei doi potențiali candidați.

57% dintre ei nu au încredere deloc în Biden și 44% nu au încredere deloc în Trump că poate fi președinte.

În privința încrederii adunate ”multă” + ”ceva încredere”, Biden stă și la acest capitol mai rău ca adversarul său. În timp ce Trump adună cu greu 56% cu ”multă și ceva încredere”, Biden a strîns doar 43% cu ”multă și ceva încredere”. 

În acest moment, potrivit cifrelor prezentate de CNN, doar 14% dintre americani au ”multă încredere” că Joe Biden poate conduce țara, în contextul în care întrebarea viza mandatul 2024-2029.

În privința opțiunii de vot, 81% dintre consideră că dezbaterea nu le-a schimbat intenția de vot, 5% au spus că le-a schimbat-o și 14% că se vor gândi.

„Președinte Biden, am văzut destul”

Chiar și unii comentatorii democrați îl sfătuiesc pe președintele Joe Biden să se retragă. ”Președintele Biden este un om bun care a încheiat o lungă carieră în serviciul public cu un mandat prezidențial de succes. Dar sper că își revizuiește prestația de la dezbaterea de joi seara și se retrage din cursă, lăsând alegerea candidatului democrat la îndemâna Convenției din august”, a scris editorialistul Nicholas Kristof în The New York Times.

”Unul dintre pericolele cu care se confruntă această țară, cred eu și crede și Biden, este riscul unei victorii a lui Donald Trump. Iar după dezbatere, este greu de evitat sentimentul că rămânerea lui Biden în cursă crește probabilitatea ca Trump să ajungă la Casa Albă în ianuarie”, a mai spus comentatorul.

”Domnule președinte Biden, un mod în care vă puteți servi țara în 2024 este să vă anunțați retragerea și să invitați delegații democrați să vă înlocuiască, pentru că aceasta este cea mai sigură cale pentru națiunea noastră”, a conchis Nicholas Kristof.

„Nu-mi place ceea ce știu despre Biden, dar sunt speriată de ceea ce nu știu despre Trump”

Un grup de 40 de democrați din California, unde The New York Times a realizat un reportaj , ”au început seara sperând că președintele Biden va folosi prima dezbatere din 2024 în avantajul său, că va înlătura în cele din urmă temerile legate de vârsta sa și va da impresia unui om de stat hotărât în comparație cu fostul președinte Donald J. Trump”

”Dar pentru cei aproximativ 40 de democrați care s-au adunat joi seară într-o sală sindicală din Sacramento, nu a durat mult până când starea de spirit a coborât spre ceva între disperare sumbră și chiar panică ușoară”, a notat ziarul.

Ziarul a vorbit și cu alegători republicani. „Sunt încă în punctul în care nu vreau să votez pentru niciunul dintre ei”, a spus una dintre alegătoarele rpublicate din Pennsylvania, intervievate de ziar. Esența punctului său de vedere: „Nu-mi place ceea ce știu despre Biden, dar sunt speriată de ceea ce nu știu despre Trump”.

„Ce alegere proastă avem de făcut, dacă aceștia sunt singurii doi oameni din care putem decide”, a spus dl Reed.

„Stau și mă gândesc: „Asta e tot ce avem mai bun?”, a spus alegătoarea republicană.

Citește și:

INTERVIURILE HotNews.ro