Sari direct la conținut

Cinci administratori de la PSV Company, care detine 18% din Realitatea TV, sunt anchetati de DNA pentru un presupus decont ilegal de TVA in valoare de 62 milioane de euro

Cinci administratori ai PSV Company sunt anchetati de DNA intr-un dosar referitor la o presupusa decontare ilegala de TVA in valoare de 62 de milioane de euro, au declarat pentru HotNews.ro surse din apropierea anchetei. Gheorghe Supeala, director general si unul dintre administratorii firmei PSV Company (fosta Petromservice) a admis ca este citat la DNA, dar sustine ca a solicitat in mod legal rambursarea TVA ca urmare unei tranzactii incheiate cu Petrom in valoare de 328 de milioane de euro. PSV Company, care detine 18% din Realitatea TV, a intrat intre timp in insolventa, urmand ca pana pe data 22 mai, administratorul special sa stabileasca valoarea datoriilor companiei si lista creditorilor.

Potrivit unor surse din Ministerul Finantelor, totul a inceput de la tranzactia incheiata la 18 septembrie 2007. Atunci, PETROM a anuntat ca a cumparat cu 328 de milioane de euro trei din cele patru divizii ale PETROMSERVICE. Ce a mai ramas din companie a fost rebotezat PSV Company. Tranzactia s-a incheiat la data de 18 septembrie 2007 sub forma unui contract de transfer de activitate petroliera.

Tranzactie cu TVA sau fara TVA?

La data incheierii contractului, nu era clar daca tranzactia este scutita de TVA. Legea lasa loc la interpretari. Potrivit articolului 128 alineatul 7, “transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active si pasive, ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea, indiferent daca e facut cu plata sau nu ori ca aport in natura la capitalul unei societati, nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila”. Ceea ce nu constituie livrarea de bunuri este scutit de TVA. Dar Codul Fiscal nu era suficient de precis si nu era clar daca si tranzactia PETROM-Petromservice se incadra in articolul de mai sus si daca, fiind o vanzare in cazul transferului de active, este scutita de TVA.

Ambiguitatea din articol a fost clarificata trei saptamani dupa incheierea tranzactiei Petrom-Petromservice. Guvernul Tariceanu a modificat Codul Fiscal in octombrie 2007, astfel ca articolul 128, alineatul 7 are acum urmatorul cuprins: “Transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, dupa caz, si de pasive, indiferent daca este realizat ca urmare a vanzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport in natura la capitalul unei societati, nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila”. Astfel, a devenit limpede ca si tranzactia de tipul Petrom-Petromservice este scutita de TVA

Regimul TVA, clarificat de Tariceanu si Vosganian

PSV Company
PSV Company
Foto: HotNews.ro

Pe scurt, la data de 4 octombrie 2007, adica imediat dupa semnarea contractului dintre Petrom si Petromservice, Guvernul emite o ordonanta de urgenta semnata de Calin Popescu Tariceanu si ministrul finantelor, Varujan Vosganian. Ordonanta scuteste de TVA tranzactiile de tipul transfer de activitate realizat ca urmare a vanzarii. Noua regula intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2008.

In mod ciudat, PSV Company emite in februarie 2008 patru facturi catre PETROM in care admite ca e purtatoare de TVA, iar o luna mai tarziu vireaza catre bugetul de stat 62 de milioane de euro reprezentand contravaloarea TVA aferent sumei de 328 de milioane de euro incasate de la PETROM.

Suma reprezentand TVA e mare pentru ca si valoarea tranzactiei a fost foarte ridicata. Potrivit unor surse din finante, activele mobile si imobile ale PSV au fost evaluate la 31 de milioane de euro, restul de aproape 300 de milioane reprezentand asa numite active necorporale (marca vanzatorului, emblema, logo, documentatii tehnice etc.).Potrivit surselor din finante, “realitatea si fundamentul transferului sunt discutabile”.

Si mai straniu, peste cateva luni, mai precis in iunie 2008, PSV Company storneaza facturile emise in februarie, adica le anuleaza, si emite altele noi fara TVA. In consecinta, solicita rambursarea celor 62 de milioane de euro virate deja la buget.

62 de milioane de euro, rambursati fara inspectie fiscala

Potrivit unor surse din ministerul de finante, cererea de rambursare a fost rezolvata in timp record – 13 zile – fara inspectie fiscala. “La o astfel de suma – peste 60 de milioane de euro – cu atat mai mult cu cat era vorba de stornarea (anularea) unor facturi, un control fiscal era obligatoriu”, sustin specialisti din Ministerul Finantelor.

Si noi ne-am mirat ca ne-au virat banii fara inspectie fiscala”, ne-a declarat Gheorghe Supeala, directorul general al PSV Company si unul dintre cei cinci administratori anchetati de DNA. “Noi consideram ca am procedat corect. Noi am facut o cerere de TVA, puteau sa ni-l dea sau sa nu ni-l dea. Ne-au dat banii repede pentru ca bugetul mergea bine, erau incasari, ne-au dat banii inapoi. N-am facut presiuni asupra nimanui”, mai spune directorul general PSV Company.

PSV Company a incasat cei 62 de milioane de euro de la buget si ar fi trebuit sa-i dea mai departe PETROM, care a platit efectiv TVA-ul, cuprins fiind in suma de 328 de milioane de euro. Nu s-a intamplat asa pentru ca, sustine Supeala, in contractul incheiat cu PETROM exista o clauza potrivit careia TVA-ul ar urma sa se returneze in maxim 5 zile de la inspectia fiscala. Or, ANAF a uitat s-o mai faca.

Banii au ramas la PSV. La Vantu?

Sorin Ovidiu Vantu
Sorin Ovidiu Vantu
Foto: AGERPRES

Cum ANAF nu s-a mai grabit sa execute controlul, dupa ce a decontat cu maxima viteza TVA in valoare de 62 de milioane de euro, banii au ramas in conturile PSV Company.

Am facut inca din mai cerere catre ANAF sa faca inspectie fiscala. Raspunsul lor a fost ca ne vor programa si ne vor face inspectia. ANAF a facut-o insa abia in martie 2009 si a constatat ca banii trebuie dati inapoi statului”, afirma Supeala. “Acum, si Petrom si statul vor cei 62 de milioane de euro, contravaloarea TVA”, adauga directorul PSV Company.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, actionarul principal al PSV Company este firma cipriota Elbahold Limited, cu 49%. Din investigatiile jurnalistice de pana acum rezulta ca Elbahold este controlata tot de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. Patronul Realitatea TV nu a confirmat niciodata daca este proprietarul Elbahold Ltd.

Un alt actionar este Asociatia Salariatilor SNP Petrom (25%), controlata de Liviu Luca, liderul Sindicatului de la Petrom si unul dintre administratori la Realitatea Media, companie patronata de Sorin Ovidiu Vantu.

Unde s-au scurs banii

Potrivit unor informatii din ministerul de finante, dupa returnarea celor 62 de milioane de euro catre PSV, compania a capitalizat mai multe firme off-shore, intre care:

  • SC GMC Media Box
  • BRENDELCO LTD
  • HEBES INVESTMENTS LTD
  • KARKA HOLDIN LTD
  • KARO HOLDING LTD
  • KAURI HOLDING LTD
  • PSV CLIMA MP
  • STRIPAE ENTREPRISES LTD
  • TABOR PROJECTS LTD.

Cel putin una dintre aceste companii off-shore se intersecteaza, potrivit unor articole aparute in presa, cu afacerile lui Sorin Ovidiu Vantu. Ziarul Financiar scria in 2007, cand Petromservice a devenit actionar la Delta Asigurari, prin preluarea pachetului de actiuni detinut de societatea off-shore Tabor Projects Limited, despre care se vehiculeaza in media ca este detinuta de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu: “Reprezentantul legal al Tabor Projects este Octavian Turcan, cetatean al Republicii Moldova, fost administrator la Banca Romana de Scont, aflata acum in lichidare”.

Gheorghe Supeala, director general la PSV, a evitat sa spuna clar daca banii au capitalizat firme off-shore, limitandu-se sa declare pentru HotNews.ro ca banii au fost transferati intr-un cont la banca Romexterra.

El sustine ca o parte din bani s-au cheltuit pe executarile silite, ca urmare a miilor de procese pierdute cu salariatii. PSV Company a fost actionat in judecata incepand cu 2007 de 18.000 de salariati, care cereau diferite drepturi. La inceputul lui 2009 au inceput sa primeasca sentinte cu titluri executorii. Supeala sustine ca suma executata silit depaseste in total 120 de milioane de RON.

Directorul PSV afirma ca firma a ajuns in insolventa din cauza proceselor declansate de salariati, “din lipsa cash-ului, nu din cauza ca am fi avut probleme financiare”.

  • Sorin Ovidiu Vantu a declarat pentru HotNews.ro in 23 aprilie ca in maxim doua luni doreste sa cumpere pachetul de actiuni detinut de PSV la Realitatea TV, insa directorul companiei sustine ca, pana acum, n-a primit nicio oferta.
  • Ca sa-si recupereze banii, creditorii PSV Company trebuie sa vina la asa-numita masa credala. Administratorul special are ca termen data de 22 mai pentru a identifica volumul datoriilor si cine sunt creditorii PSV. Administratorul special numit la PSV in martie 2009 de Tribunalul Bucuresti este RVA Insolvency Specialists, firma fondata de Calin Zamfirescu, socrul ministrului Justitiei Catalin Predoiu.
  • Daca Adunarea Creditorilor va aproba planul de reorganizare propus de administratorul special, PSV isi va continua activitatea si va incepe sa-si plateasca datoriile catre creditori. Daca nu va fi aprobat, compania va intra in lichidare judiciara, primul pas inainte de faliment. Supeala sustine ca are incredere ca planul de reorganizare al PSV va fi aprobat, ca firma va iesi din insolventa si isi va putea continua activitatea.
  • Contactati in repetate randuri, reprezentantii ANAF au declarat pentru HotNews.ro ca inspectia este in curs si nu pot prezenta un punct de vedere pana la finalizarea ei. Pana la aceasta ora nu este clar daca ancheta penala este indreptata si impotriva vreunui responsabil ANAF.

Nota: Primele informatii pe tema unei posibile anchete DNA pe tema unei returnari ilegale de TVA au aparut prima data pe blogul lui Dan Andronic. Informatiile publicate aici,aici si aici au reprezentat punctul de plecare al investigatiei HotNews.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro