Sari direct la conținut

Cinci angajați ANAF de la Antifraudă Fiscală, urmăriți penal pentru abuz în serviciu. DNA îi acuză că au favorizat un dezvoltator imobiliar

HotNews.ro
DNA, Foto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia
DNA, Foto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

DNA a anunțat efectuarea urmăririi penale împotriva a cinci funcționari ANAF de la Direcția Generală Antifraudă Fiscală pentru abuz în serviciu, întrucât nu au constatat încălcarea legii de către un dezvoltator imobiliar care a obținut ilegal rambursări de TVA. Prejudiciul este estimat la 59,5 milioane de lei.

Cei cinci angajați (trei cu funcții de conducere și doi cu funcții de execuție) au făcut un control în 2021 la o companie imobiliară și au închis ochii la încălcarea legii de către dezvoltatorul imobiliar, desemnat cu inițialele I.C.P.

Astfel, ei „nu ar fi constatat încălcarea de către contribuabilul – persoană juridică, pe care îl controlau, a legislației fiscale care, între altele, nu ar fi permis respectivului dezvoltator imobiliar să aplice o cotă redusă de TVA de 5% la vânzarea/livrarea de locuințe către cumpărătorii persoane fizice, ținând seama de stadiul în care dezvoltatorul imobiliar a predat locuințele către cumpărătorii persoane fizice (stadiu care nu respecta cerința legală ca, la momentul livrării, imobilul să poată fi locuit ca atare)”, potrivit comunicatului DNA.

Procurorii au estimat prejudiciul la 59.579.484 lei, compus din suma de 20.468.734 lei, pe care contribuabilul respectiv a rambursat-o, fără drept, cu titlu de TVA, aferent perioadei de raportare fiscală 2019 – 2020, și din suma de 39.110.750 lei, pe care contribuabilul trebuia să o plătească, cu titlu de TVA, la bugetul general consolidat al statului.

„Totodată, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de suspectul I.C.P., respectiv efectuarea în continuare a urmăririi penale față de V.A., persoane fizice fără calitate specială, pentru comiterea infracțiunii de stabilire cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, în formă continuată”, a precizat DNA.

Procurorii au pus sechestru asupra unor bunuri ale inculpatului I.C.P., până la concurența sumei de 20.468.734 lei, în vederea reparării prejudiciului. Persoana respectivă a fost pusă sub control judiciar.

INTERVIURILE HotNews.ro