Cind Merkel vorbeste despre Romania ca despre Siria, ce mai intelege capitalul strain?
Reactiile internationale la adresa actiunilor USL cresc ametitor in intensitate, odata cu apropierea Romaniei de punctul de no-return. Termenii utilizati de cancelariile occidentale au fost, in ordine cronologica, urmatorii: „urmarim cu atentie”, apoi „urmarim cu ingrijorare”, apoi „indoieli serioase”, culminind cu iesirea de luni a cancelarului Angela Merkel, care a folosit cel mai dur termen de pina acum: procesul de destituire a lui Basescu este „inacceptabil”. E tipul de declaratie utilizat de Occident in cazul Siriei.
Crescendo-ul declaratiilor din UE+America de Nord e ingrijorator. Nu stiu daca pentru USL – in fond, e treaba acestei coalitii sa-si rezolve problemele uriase de legimitate externe – dar cu siguranta e ingrijorator pentru Romania, pentru situatia sa economica.
De ce? E simplu: capitalul strain devine, la marginea imperiilor, dependent de factorul politic. Regula aceasta nu se aplica in tari sau regiuni stabile, si nu se aplica neaparat in Romania pina acum. Dar iuresul politic de saptamina trecuta e de neinteles pentru un strain. E greu pentru un ambasador sa explice in centrala evenimentele de la Bucuresti.
Dar pentru un investitor? Cum percepe el posibilitatea ca un presedinte sa fie suspendat in 4 zile, timp in care s-au maturat toate institutiile care ar fi stat in calea inlaturarii sale de la putere? Dincolo de semnalul de instabilitate politica, Romania da acum un alt semnal, mult mai ingrijorator pentru capitalul strain: acela ca regulile nu mai conteaza. Cum ii poate garanta Guvernul Romaniei acum investitorului X venit in Romania cu un plan de business pe 15 ani ca luna viitoare nu va modifica o lege care-i va pune in pericol proprietatea? Ce credibilitate mai are Guvernul Romaniei in negocierile cu un potential investitor care cere un drum de acces pina la uzina/fabrica pe care vrea s-o construiasca?
Uitati-va la toate declaratiile diplomatilor straini: toti vorbesc despre efectele negative asupra economiei interne. Ambasadorul italian tocmai aminteste intr-un interviu in presa de-acasa despre investitorii italieni, care vad in Romania „un climat de neincredere”. Consiliul Investitorilor Straini a denuntat, tot luni, „lipsa de stabilitate si predictibilitate”. Si ambasadorul SUA la Bucuresti vorbea despre efectul unei suspendari nelegitime asupra modului in care ne percep pietele internationale.
Ce mai intelege capitalul strain dupa ce vede cum Guvernul Romaniei si-a ingropat singur bijuteria coroanei, Hidroelectrica, punind cruce unor contracte comerciale si producind pierderi partenerilor comerciali? Intelege ca trebuie sa mearga in locuri mai sigure. Si a inceput s-o faca deja.
Ce mai intelege capitalul strain cind Angela Merkel arunca anatema asupra Guvernului Romaniei, calificind „inacceptabil” modul de actiune asupra institutiilor si persoanelor ce i-au stat in cale in procesul de destituire a unui presedinte – fie el si impopular? Intelege ca aici, la doar o mie de km de Berlin, e la fel de expus ca in Siria, la capatul lumii civilizate, si mai intelege ca institutiile statului de drept din Romania sint ferme ca un fular Burberry in fata tavalugului politic. Si incepe sa se puna la adapost.
Intrebarea pe care si-o pune toata lumea in aceste momente e legitima: unde se va termina deriva Romaniei? Posibil ca institutiile (in speta – CCR) sa repuna lucrurile in ordine. E posibil sa n-o poata face. Dar reactiile liderilor USL de azi arata ca argumentele rationale nu-i pot intoarce din drum. Nu m-ar mira ca acest drum sa se termine in afara UE.
PS: Volatilitatea politica a inceput deja sa-si arate primele efecte: presiunea pe bondurile romanesti creste pe pietele internationale.
UPDATE: Reactiile liderilor USL, care incearca sa acrediteze ideea ca UE ne-ar considera o colonie, au rolul de a-i pozitiona in sfera nationalismului economic promovat de Dan Voiculescu. Problema liderilor USL e urmatoarea: poate ca ei nu mai vor in UE, dar UE nu va renunta prea usor la Romania. Care e sursa acestui aparent paradox? Investitiile straine majore facute deja in Romania trebuie aparate. Si vor fi, daca ne luam dupa reactiile tot mai dure.