Cine a fost generalul Qassem Soleimani?
- Redactia Hotnews
Puternicul general Qassem Soleimani, ucis în 3 ianuarie 2020 într-un raid american la Bagdad, era unul dintre cele mai populare personaje în Iran, fiind considerat un adversar redutabil al Statelor Unite și al aliaților săi. Amintim că miercuri cel puțin 100 de oameni au murit în Iran în urma a două explozii produse în apropierea mormântului lui Qassem Soleimani din orașul Kerman, unde o mulțime mare de oameni venise să marcheze împlinirea a patru ani de la moartea generalului.
În 3 ianuarie 2020, generalul iranian Qassem Soleimani, șeful forțelor de elită Quds, și comandantul miliției irakiene Abu Mahdi al-Muhandis, au fost uciși într-un atac aerian lansat asupra convoiului lor pe aeroportul din Bagdad.
Iranul a amenințat atunci SUA că se va răzbuna, în timp ce președintele american de atunci Donald Trump a marcat momentul publicând pe twitter o poză cu drapelul american.
„Un amestec între James Bond, Erwin Rommel și Lady Gaga”
Comandant al Forțelor Quds ale Gardienilor Revoluției, însărcinat cu operațiunile externe ale Iranului, acest personaj charismatic a exercitat o influență esențială în negocierile politice începute în 2018 pentru formarea unui guvern în Irak, conform AFP.
În vârstă de 62 de ani, devenise în ultimii ani un adevărat star in Iran, cu numeroși followers pe contul său de Instagram.
Atât pentru partizani, cât și pentru critici, Soleimani, care a jucat un rol important în lupta împotriva forțelor jihadiste, era omul-cheie al influenței iraniene în Orientul Mijlociu, unde a întărit ponderea diplomatică a Teheranului, în special în Irak și în Siria, două țări unde SUA sunt angajate militar.
„Pentru șiiții din Orientul Mijlociu, era un amestec între James Bond, Erwin Rommel și Lady Gaga”, scria fostul analist CIA Kenneth Pollack în portretul lui Soleimani pentru revista americană Time consacrată celor mai influente personalități din lume în 2017.
„Pentru Occident, este (…) responsabil pentru exportarea revoluției islamice în Irak, pentru susținerea teroriștilor (…) în ducerea războaielor Iranului în străinătate”, a adăugat el.
În Iran, căzut în marasmul economic, unii i-au sugerat să se lanseze pe scena politică locală. Dar generalul iranian a respins zvonurile care îl dădeau candidat la prezidențialele din 2021.
Personaj esențial în Irak
Generalul și-a exersat capacitățile în special în Irakul vecin. La fiecare dezvoltare politică sau militară din această țară, era prezent, pentru a acționa în culise și, în special, în amonte.
Avansul grupării Stat Islamic (SI), referendumul pentru independență din Kurdistan sau formarea unui nou guvern … de fiecare dată, s-a întâlnit cu diferitele părți irakiene și a definit linia de urmat, afirmă diferite surse care au participat la aceste întâlniri, organizate întotdeauna în cel mai mare secret.
Influența sa era veche, în condițiile în care conducea deja Forțele Quds când Statele Unite au invadat Afganistanul, în 2001.
„Interlocutorii mei iranieni erau foarte clar asupra faptului că, deși informau Ministerul Afacerilor Externe, la final generalul Soleimani era cel care lua deciziile”, spunea în 2013, la BBC, Ryan Crocker, un fost ambasador american în Afganistan și în Irak.
După ce a rămas în culise timp de decenii, Soleimani a început să apară pe prima pagină a ziarelor după începutul conflictului din Siria, în 2011, unde Iranul a oferit un ajutor prețios regimului lui Bashar al-Assad.
Astfel, a apărut în fotografii pe câmpul de luptă, în documentare și chiar într-un film de animație și un clip muzical.
„Un bărbat calm și puțin vorbăreț”
Acest înalt comandant al Gardienilor Revoluției, arma ideologică a Republicii Islamice Iran, a povestit că a petrecut în Liban – cu Hezbollahul șiit libanez – majoritatea conflictului israeliano-libanez din vara lui 2006, într-un interviu difuzat de televiziunea iraniană de stat în octombrie.
Un înalt comandant irakian l-a descris drept un bărbat calm și puțin vorbăreț.
„Era așezat în celălalt capăt al camerei, singur, foarte calm. Nu vorbea, nu comenta (…) doar asculta”, a povestit acesta, pentru New Yorker.
Potrivit unui studiu publicat în 2018 de IranPoll și universitatea din Maryland, 83% dintre iranieni aveau o opinie pozitivă despre Soleimani, situat în fața președintelui Hassan Rohani și a șefului diplomației, Mohammad Javad Zarif.
În străinătate, unii lideri occidentali îl considerau un personaj central în relațiile Teheranului cu grupări precum Hezbollahul libanez sau Hamasul palestinian.