Cine bate candidatul Antenei 3
Cu Gabriela Vranceanu Firea candidat la primaria Capitalei, Liviu Dragnea si-a facut un calcul corect. In varianta alegerilor organizate intr-un singur tur, exista sansele bune de a cuceri Primaria Bucurestiului. Mergand pe liste separate, ALDE si Calin Popescu Tariceanu au calculat si ei corect. Impusca mai multe voturi separat decat impreuna cu PSD. Pe mana lor, dispareau in timp. Singurii care au socotit prost pana acum „operatiunea candidatul” sunt liberalii, care l-au schimbat pe Cristian Busoi cu Ludovic Orban. De ce se dovedeste acum o miscare cam neinspirata?
Pentru dreapta, linia de campanie ar trebui sa fie de acum foarte clara. Liberalii nu se vor bate la Bucuresti cu PSD-ul, ci cu Antena 3 si Dan Voiculescu. Inainte de a fi omul partidului, Firea este un produs TV. Subliniez, in acest moment dreapta se bate la Bucuresti cu un post de televiziune si parintele Antenelor aflat la inchisoare, nu cu un partid. Pe Firea si Voiculescu ii leaga o lunga relatie de afaceri si au cultivat bune relatii si dupa plecarea fostei jurnaliste din televiziune in politica.
Dar PNL-ul de acum nu se poate bate in mod credibil cu Antena 3 si Voiculescu din foarte multe motive. In primul rand, Ludovic Orban, este un abonat al televiziunii. N-are nici cea mai mica problema sa o frecventeze, desi nu castiga absolut nimic din asta, dimpotriva. Coniventa cu Gadea, Ciuvica si invitatii lor arata ingrozitor pentru publicul de dreapta, dezgustat de spectacolul compromisului cu raul si mizeria morala. Apoi, accesul la un public mai mare – atata cat este – nu le aduce un vot in plus. Votantii Atenei 3 nu vor ezita niciodata intre Firea si Orban.
Acum vad si liberalii cat de toxic se dovedesti a fi pactul cu diavolul. Mai pot ataca fara menajamente candidatul unei televiziuni pe care au cultivat-o cand publicul lor le cerea s-o ocoleasca? Unde mai pun ca si presedintele Klaus Iohannis se bucura de serviciile ei iar cand e cazul sare in apararea Antenei 3. Sa ne intelegem: Ludovic Orban nu are nici o sansa daca se amageste ca poate mentine bune relatii cu Gadea&co dar in acelasi timp se lupta credibil cu Firea, candidat asociat suta la suta cu postul de televiziune.
Liberalii au intr-un fel noroc ca PSD le ofera gratis munitie si o linie de atac, fara de care erau in mare dificultate. Am auzit intr-o seara un liberal tipand disperat chiar la Antena 3 ca orice vot pentru alte partide decat PNL reprezinta un vot pentru PSD. Replica unui pesedist din studio, cred ca Nicolae Banicioiu, a fost dezarmanta: „Dar cand negociati cu noi in 2012 candidaturile in USL cum era? PSD nu mai reprezenta un pericol pentru democratie?” Foarte corecta observatia. Exact aici se ineaca liberalii la aceste alegeri: nu-si mai pot mobiliza electoratul cu lozinci anti-pesediste. S-ar face iremediabil de ras.
Chiar daca s-a opus formarii USL, Ludovic Orban tot nu poate convinge pe nimeni cu discurs anti-pesedist. Repet, lupta lui de azi incolo este cu esenta raului, incarnata in acest moment de o televiziune si parintele ei spiritual, condamnat ca a prejudiciat statul de vreo 100 de milioane de euro. Ma indoiesc profund ca, dupa atatea prezente in studioul Antenelor, Orban va avea curajul si puterea de convingere sa intoarca armele.
In varianta unui singur tur de scrutin, liberalii nu par sa aiba in acest moment decat varianta unui candidat din afara partidului. Liberalii au inchis deja orice negociere cu Nicusor Dan, anuntand ca ar accepta sa fie sustinuti de acesta din urma, nu invers. Apoi, din cate aud, liberalii au tatonat propria „varianta Firea”, fara succes insa.
In disperare de cauza, cativa se uita pur si simplu la Calin Popescu Tariceanu de la ALDE, dar asta ar insemna refacerea USL pe fata cu efecte dezastruoase. In fine, altii se roaga in gand sa candideze insusi premierul Ciolos, dar sansele tind spre zero. Pe scurt, liberalii au pornit pe culoarul gresit in cursa pentru primarie. Daca inteleg sa-si adapteze rapid strategia, sansele nu sunt cu totul pierdute. Inca mai este timp pentru a evita o infrangere rasunatoare.
Toate sondajele de opinie o dau in acest moment pe Gabriela Firea castigatoare in varianta alegerilor dintr-un singur tur. Nici o surpriza. Nu are adversar pe stanga, pe cand voturile dreptei se faramiteaza intre PNL, ALDE, USB-ul lui Nicusor Dan, M10-le lui Macovei. In treacat fie spus, fostul presedinte a ramas fara vehiculul numit Miscarea Populara la locale, dupa ce Curtea de Apel a respins definitiv inscrierea noului nume in registrul partidelor. Ramane insa cu PMP-ul conceput pentru Udrea. Chiar si in aceste conditii, discutia despre candidatura lui Traian Basescu la primaria Capitalei se inchide aici. Fostul presedinte va privi alegerile locale de pe tusa ocupat cu salvarea Elenei Udrea si cu atacarea justitiei. Foarte putin probabil sa intre in lupta electorala.
Revenind, asa arata spectul politic pe dreapta: faramitat, cu orgolii imposibil de armonizat, pe cand stanga defileaza la pas cu un singur candidat avand in spate un partid bine organizat si un puternic aparat de propaganda in spate. Prin urmare, singura solutie rezonabila pare sa fie in acest moment un candidat puternic si credibil din afara PNL. Nu stiu daca Nicusor Dan ar fi o solutie, dar merita cantarita cu atentie.
In interior, optiunile s-au epuizat. Nici in situatia pur teoretica (dar inca posibila) in care se revine la alegeri in doua tururi, calculele nu difera foarte mult. Fara un candidat din afara partidului, pe liberali ii asteapta o infrangere usturatoare. Pierderea Bucurestiului inseamna mult din perspectiva simbolica, cu efecte dramatice asupra alegerilor generale din noiembrie.
In tot cazul, oferta politica a marilor partide pentru Bucuresti arata cel putin indoielnic. In aceste conditii, n-ar fi de mirare ca rata absenteismului sa fie printre cele mai mari din ultimii ani, in caz ca tabla de sah va ramane cu piesele asezate in formatia de acum.