Sari direct la conținut

Cine era fostul înalt oficial ucrainean ucis în Spania, după ce și-a lăsat copiii la școală. Legătura cu cercul apropiat al lui Serghei Lavrov

HotNews.ro
Cine era fostul înalt oficial ucrainean ucis în Spania, după ce și-a lăsat copiii la școală. Legătura cu cercul apropiat al lui Serghei Lavrov
Pozuelo De AlarcóN, Madrid, Spain/ Credit line: Ricardo Rubio / Zuma Press / Profimedia

Andrii Portnov, care a fost un consilier de top al fostului președinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, a fost asasinat miercuri, într-un cartier bogat din afara Madridului, după ce și-a lăsat copiii la școală. Fostul politician a fost o figură controversată în politica ucraineană.

Portnov avea 51 de ani. Fostul politician a fugit din Ucraina în timpul Revoluției „Euro-Maidan” din 2014, dar s-a întors cinci ani mai târziu, după ce Volodimir Zelenski a fost ales președintele Ucrainei, relatează site-ul de știri independent Meduza, care prezintă un portret al fostului politician.

Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva lui Portnov în 2021, invocând acuzații de corupție și mită. Apoi a fugit din nou din Ucraina, după începutul războiului în 2022, în ciuda restricțiilor de părăsire a țării din timpul războiului impuse bărbaților cu vârstă de recrutare.

Figură controversată în politica ucraineană

Portnov a fost împușcat de mai multe ori în timp ce se urca în mașină, în fața Școlii Americane din cartierul Pozuelo din Madrid de bărbați înarmați neidentificați, potrivit presei spaniole. El País a raportat că doi sau trei atacatori au fugit de la fața locului după împușcături.

Potrivit El Mundo, poliția suspectează că asasinatul ar putea fi legat fie de un grup de crimă organizată care „reglează conturi”, fie că a fost motivat politic.

Născut în Luhansk, Portnov era de profesie avocat. S-a mutat la Kiev la sfârșitul anilor 1990, unde a început să lucreze pentru Comisia națională pentru valori mobiliare și piața bursieră. A fost ales în parlamentul ucrainean în 2006 ca membru al unui bloc politic condus de premierul de atunci, Iulia Timoșenko. Ulterior, Portnov a condus echipa juridică a lui Timoșenko și a apărat interesele acesteia în instanță, inclusiv în mai multe proceduri împotriva fostului președinte ucrainean Viktor Iușcenko.

În 2010, Portnov s-a alăturat administrației lui Viktor Ianukovici, care îi succedase lui Iușcenko în funcția de președinte. Ianukovici l-a numit pe Portnov adjunct al șefului său de cabinet și persoană de contact pentru reforma judiciară.

După înlăturarea lui Ianukovici în februarie 2014, Portnov a fugit în Rusia și apoi s-a mutat în Austria. Ulterior, el a declarat pentru Ukrainska Pravda că aderarea la grupul de lucru al lui Ianukovici a fost o „mare greșeală”.

Autoritățile ucrainene au deschis mai multe anchete penale împotriva lui Portnov după ce acesta a fugit din țară, inclusiv pentru înaltă trădare, abuz în serviciu și deturnare de fonduri. Portnov, care a fost ulterior supus sancțiunilor UE, a negat toate acuzațiile împotriva sa.

Portnov s-a întors în Ucraina în 2019, la scurt timp după ce Zelenski a fost ales președinte. „Prieteni, nu am mai fost în țara mea de mai mult de cinci ani. Și astăzi vreau să dau un semnal de încredere miilor de oameni care au părăsit Ucraina. Este timpul să ne întoarcem, să construim și să restaurăm”, a scris el pe Telegram la acea vreme.

După întoarcerea în Ucraina, Portnov „a dezvoltat imaginea unei persoane apropiate de echipa lui Zelenski” datorită prieteniei sale cu Andriy Bohdan, pe atunci șeful de cabinet al lui Zelenski, și a legăturilor sale cu finanțatorii campaniei. Cu toate acestea, Zelenski a negat public că Portnov ar fi avut vreo influență asupra administrației sale.

În 2021, Trezoreria SUA l-a sancționat pe Portnov pentru corupție, din cauza influenței lui Portnov asupra sistemului judiciar ucrainean.

„Începând din 2019, Portnov a luat măsuri pentru a controla sistemul judiciar ucrainean, a influența legislația, a plasa funcționari loiali în funcții de conducere și a cumpăra decizii judecătorești”, acuza Trezoreria SUA.

Legătura cu prietenii lui Lavrov

În iunie 2022, jurnaliștii de la Schemes, proiect de investigație derulat de Radio Europa Liberă Ucraina, arătau că familia lui Portnov deținea proprietăți imobiliare de lux în Moscova împreună cu prieteni ai ministrului rus de externe Serghei Lavrov.

Portnov avea, de asemenea, reputația de a intenta și câștiga frecvent procese de defăimare împotriva mass-media ucrainene.

În decembrie 2024, rețeaua media ucraineană Mediarukh l-a îndemnat în mod public pe președintele Zelenski să propună sancțiuni împotriva lui Portnov, citând investigații jurnalistice care susțineau influența sa continuă asupra sistemului judiciar ucrainean.

INTERVIURILE HotNews.ro