Sari direct la conținut

Cine este Iulian Chifu, noul consilier prezidential: sfatuitor al liberalilor, premiat de SRI, iar un ONG condus de expertul in securitate a fost acuzat de plagiat intr-un raport guvernamental

HotNews.ro
Iulian Chifu, Foto: Agerpres
Iulian Chifu, Foto: Agerpres

Iulian Chifu este noul consilier prezidential pentru Afaceri Strategice, Securitate si Politica Externa al Administratei Prezidentiale. Inainte sa consilieze Administratia Prezidentiala, Iulian Chifu a fost consilier al presedintelui PNL Crin Antonescu. In CV-ul sau mentioneaza ca a fost premiat de SRI in 2004 si ca detine un „certificat acces la informatii clasificate”. Intr-un raport oficial al Guvernului din 2005 se consemneaza ca Centrul de Prevenire a Conflictelor, condus de Iulian Chifu, ar fi utilizat necorespunzator fonduri guvernamentale.

  • Europarlamentarul Ioan Mircea Pascu despre Iulian Chifu: „Un bun specialist, insa fara greutatea izvorata din realizari certe”

Premiat de SRI. In CV-ul sau oficial, Iulian Chifu mentioneaza ca este licentiat al Facultatii de Matematica si Fizica – Universitatea „A.I.Cuza” Iasi si doctorand in istorie al Facultatii de Istorie, Universitatea din Craiova. Are studii postuniversitare de Relatii Internationale la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative, Bucuresti. Incepand cu anul 2000 este cadru didactic asociat SNSPA iar din 2004, doctor in Stiinte Istorice, specializarea Istorie Contemporana, Universitatea din Craiova. Din 2005 detine titlul de conferentiar.

In acelasi CV mentioneaza la capitolul distinctii ca in 2004 a primit din partea SRI premiul de excelenta pentru promovarea culturii de securitate. De asemenea, mai precizeaza si ca detine „Certificat acces la informatii clasificate pana la nivel ‘strict secret'”. In CV mai mentioneaza si o intensa activitate jurnalistica.

Vezi mai jos CV-ul oficial

CI-1

var docstoc_docid=”99144448″;var docstoc_title=”CI-1″;var docstoc_urltitle=”CI-1″;

Legaturile politice. Desi nu mentioneaza in mod explicit in CV, Iulian Chifu a fost consilierul liderului PNL Crin Antonescu si a altor lideri liberali. „Am functionat, in ultimii 5 ani, ca si consilier pe politica externa, de securitate si aparare pentru mai multi vicepresedinti ai Senatului Romaniei – Teodor Melescanu, Norica Nicolai, Crin Antonescu, Cristian Diaconescu”, a mentionat Iulian Chifu intr-o postare pe Facebook.

Acuze intr-un raport oficial. In 2005, presa a publicat un raport al Guvernului Tariceanu privind proiectele derulate de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni in cursul anului 2004, in Republica Moldova. Pe lista de proiecte au fost analizate si cele derulate de Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning. Raportul oficial arata ca o parte din fondurile de care a beneficiat Centrul condus de Iulian Chifu au fost utilizate necorespunzator.

Potrivit raportului Centrului pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning, a obtinut o finantare de 1.5 miliarde lei vechi pentru a realiza diverse analize si pentru „incurajarea exportului valorilor democratice in statele din spatiul ex-sovietic”. Intr-o nota atasata raportului, care este semnata de un reprezentant al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, se mentioneaza urmatoarele:

  • „Oprindu-ma asupra continutului analizelor, avertizarilor si rapoartelor lunare prezentate Departamentului de catre CPC-EW, ca fiind rezultat al muncii depuse in cadrul proiectului BeCaMe Democratic, am descoperit, luand absolut la intamplare cateva dintre materiale, ca acestea sunt copiate, fara nici un fel de redactare, direct din materialele Agentiei de Presa «Flux».
  • Echipa de analisti CpD-Iasi din R. Moldova (conform contractului de finantare nr. 1231/ 18.06.2004) este constituita din tineri absolventi de facultate, fara nici un fel de experienta investigativa, care nu au facut altceva decat  «copy-paste», fara o minima rafistolare a textului, cu ignorarea vadita a oricaror norme metodologice specifice macar invatamantului mediu. Limba, stilul si topica sunt precare, iar prezentarea textelor nu satisface nici macar normele de baza jurnalistice.
  • Rezulta ca Statul Roman a platit aproximativ 7.000 usd pentru a obtine «rapoarte» lipsite de orice valoare reala informativa. Costul unui abonament la «Flux» este de aproximativ  din 3550 USD, iar celelalte materiale extrase de pe internet, proveneau din sectiunile gratuite ale unor fundatii recunoscute. Eurasian Foundation, Jamestown Institut, CATO Institut, STRATFOR, Jane’s Review si inca alte cateva institutii cu specific de cercetare strategica si geopolitica, pot oferi, contra unor preturi modice (100-200 usd) analize amanuntite cu adevarat folositoare.”

Concluziile raportului Directiei pentru Romanii de Pretutindeni au fost incluse si intr-un raport al Curtii de Conturi. Cu toate ca raportul indica probleme de natura penala, nu exista date ca s-ar fi declansat o ancheta judiciara.

Vezi mai jos raportul integral

Memorandum_COMPLET

var docstoc_docid=”99144155″;var docstoc_title=”Memorandum_COMPLET”;var docstoc_urltitle=”Memorandum_COMPLET”;

Episodul „Comisia Albright”. In postarea de pe contul de Facebook, Iulian Chifu mentioneaza ca a fost onorat, „cand Presedintia Romaniei mi-a oferit postura de candidat al Romaniei in Consiliul de Experti pentru elaborarea Conceptului Strategic al Aliantei, cunoscut drept «Comisia Albright»”. Aceasta nominalizare nu a fost insa de bun augur deoarece nu a fost acceptat in aceasta comisie. Intr-un articol publicat in qmagazine.ro, fostul ministru Ioan Mircea Pascu relateaza cum a fost propus Iulian Chifu pentru Comisia Albright.

  • Ioan Mircea Pascu relateaza ca, initial, el era cel care trebuia sa fie propus pentru acesta pozitie. „Se pare ca totul a inceput de la domnul Iulian Fota, consilierul de securitate al presedintelui, care, nefiind la curent cu intreaga chestiune (asta spune ceva, nu-i asa?), dar afland de la mine, a incercat sa obtina pentru el candidatura respectiva. Urmarea a fost ca tentativa domnului Fota a esuat, dar a antrenat dupa sine si substituirea candidaturii mele cu cea a domnului Iulian Chifu, desi era clar ca sansele de succes erau astfel considerabil diminuate”, mai mentioneaza Ioan Mircea Pascu.

Fostul ministru il decrie pe Iulian Chifu drept „directorul unui centru de cercetari pe chestiuni internationale” sau „un bun specialist, insa fara greutatea izvorata din realizari certe”.

De ce a acceptat pozitia de consilier?

In postarea de pe Facebook, Iulian Chifu sustine ca are propriile simpatii si opinii politice, dar ca le va pastra pentru el „respectand regulile unei neimplicari partinice”. Iulian Chifu mai explica si ca: „Actuala administratie a probat, in mai multe cazuri, ca e capabila sa inglobeze si sa absoarba experienta si expertiza in simbioza cu personalitati din alte zone politice decat partidele aflate la guvernare.

  • Optiunea Presedintelui Romaniei ma onoreaza si consider ca e un pas obligatoriu, o etapa de consacrare profesionala si o responsabilitate pe care trebuie sa o asume oricine pentru a putea revendica ulterior o postura de anvergura si relevanta pentru contributia intr-un anumit domeniu profesional, mai ales cind este vorba despre afaceri strategice, politica externa, securitate, aparare. Acesta este motivul pentru care am acceptat aceasta provocare„, a mai mentionat Iulian Chifu.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro