Sari direct la conținut

Cine este Lajos Kristof, supranumit „antrenorul de genii”, acuzat că a violat un copil de 14 ani

HotNews.ro
Lajos Kristof în emisiunea Imperiul Leilor. Foto: Captură video Youtube
Lajos Kristof în emisiunea Imperiul Leilor. Foto: Captură video Youtube

Antrenorul de genii” Lajos Kristof a fost prins în flagrant în timp ce ar fi întreținut relații sexuale cu un copil de 14 ani, potrivit unor surse judiciare citate de News.ro. Presa din România a scris despre el în ultimii ani, scoțând în evidență că vrea să reformeze sistemul de educație din țara noastră, dar și să ajute copiii cu abilități speciale.

Potrivit propriului site, Lajos Kristof are 39 de ani și se autodescrie ca „mentor de Top, dramaturg, scriitor, profesor”.

Printre funcții enumăra mai multe realizări și menționa diverse premii obținute pentru activități în educație. Scria despre el că este:

  • „Director Fondator Școala Amias Small School
  • Expert educațional – Centrul pentru Tineret al Municipiului București
  • Preşedinte Fondator Asociaţia de Tineret pentru Prietenie și Educație
  • Fondator al programului naţional Mentor în România
  • Producător general – spectacole de teatru și performance: Teatrul Evreiesc de Stat, Opera Națională București, Centrul Reduta”

Lajos Kristof a avut mai multe apariții în mass-media din România, care i-au pictat copilăria în tonuri cenușii, amintind de perioada în care a stat la casa de copii.

„Abandonat de mamă încă de la naştere şi crescut într-un orfelinat din Mureş”, scria Academia Cațavencu în 2013.

„A publicat o carte, s-a apucat să scrie şi poezie, apoi a intrat în presă şi s-a implicat în mişcarea de voluntariat, ajungând în asociaţia IRSCA Gifted Education. Astăzi, studiază la Universitatea „Petru Maior”, din Târgu-Mureş, secţia Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, şi de curând a devenit editorul unei reviste a acestei asociaţii şi, ca director al unui departament din cadrul IRSCA, se ocupă de descoperirea şi consilierea copiilor supradotaţi din România”, se menționa în numărul 23 al revistei Academia Cațavencu.


„Abandonat la vârsta de 3 ani, Lajos Kristof a avut parte de tratamentele inumane care erau o constantă în orfelinatele comuniste. A fost bătut, pedepsit, lăsat să sufere de frig şi foame”, nota revista Life în 2020. Bărbatul susținea că vrea să facă reformă în educația din România și promova ideea că micuții au nevoie de un mentor.


În 2019, Radio România Actualități scria despre el că este „expert in descoperirea si pregatirea copiilor cu abilitati superioare”, după ce acesta și-a deschis o școală de mentorat pentru copiii dotați, abandonați de părinți.

„Eu vreau să îi ajut pe copiii supradotați să se descopere și să aiba încredere în forțele proprii. Este ceea ce le lipsește multor copii. Vreau să le deschid drumul spre educația modernă și să îi sprijin în acest sens”, spunea la vremea respectivă Lajos Kristof pentru postul public de radio.

Lajos Kristof a fondat o școală privată în București

Ulterior, a fondat o școală care a fost acreditată în 2023, se afirmă pe site-ul Amias International School.

„Amias International School este recunoscută internaţional şi funcţionează după curriculum britanic. Fondată în urmă cu 3 ani de Lajos Kristof, profesor şi mentor specializat în antrenarea copiilor cu abilităţi înalte, şcoala a primit acreditarea în vara anului 2023”, se menționează pe site-ul instituției.

Amias International School are trei programe educaționale: școală primară, after school și școală de vară.

HotNews.ro a căutat școala pe listele ARACIP, instituția care acreditează și autorizează școlile din România, iar Amias International School nu figurează ca unitate de învățământ particulară autorizată să funcționeze provizoriu și nu apare nici în registrul unităților de învățământ preuniversitare acreditate. Nici adresa la care funcționează instituția nu se regăsește în registrele agenției.

HotNews.ro a solicitat sâmbătă informații suplimentare despre statutul școlii la Inspectoratul Școlar al Municipiului București și va publica răspunsul când îl va primi.

De asemenea, instituția fondată de Lajos Kristof susține că are experți în „descoperirea și antrenarea copiilor cu abilități înalte, dezvoltarea emoțională a copiilor și recuperarea abilităților la copii cu nevoi speciale”.

Anul trecut, Matricea Românească scria: „Lajos Kristof sau cum povestea sa de viață se rescrie prin ochii copiilor care beneficiază de incluziune totală la Amias International School, o școală recunoscută internațional”.

„Cu o experiență vastă în învățământ de peste 15 ani, am ajuns să văd lumina și umbrele din cadrul sistemului educațional actual. Mă gândesc la micuții noștri, la sufletele delicate și curioase, care în fiecare zi pășesc în lumea școlii cu inimile lor pline de entuziasm și nerăbdare. Cu toate acestea, din păcate, adesea această nerăbdare este înăbușită de povara temelor nesfârșite și a materiilor fără substanță. E ca și cum am închide zborul pasării lor libere, într-o colivie de sarcini inutile”, a declarat tânărul în interviul publicat de Asociația Culturală Matricea Românească.

Lajos Kristof „a primit numeroase premii internaționale pentru inovație în educație”.

Și Adevărul a relatat în 2022 despre o performanță a lui Lajos Kristof, care a „primit numeroase premii internaționale pentru inovație în educație”.

„Cel mai recent a fost primit în aceste zile la Paris, pentru excelență în educație și mentorat”, a scris publicația la vremea respectivă.

„Amias Small School e dovada vie în România, recunoscută peste țări și oceane, aplaudată de specialiști internaționali, apreciată pentru sistemul de valori, precum: incluziune, compasiune, empatie și toleranță. Sistemul nostru inovator, plin de umanitate a înconjurat jumătate de glob, în tot Universul, oprindu-se la țara noastră frumoasă! Ne mândrim și suntem onorați să fim proiectul pilot în România”, a spus Lajos Kristof pentru Adevărul.

Kristof Lajos a cerut, în 2022, 150.000 de euro pentru extinderea școlii (dedicată copiilor cu abilități ridicate, diagnosticați cu ADHD, autism și alte tulburări psihice) în emisiunea Imperiul Leilor, dar Dan Șucu l-a refuzat.

„În prezent, școala sa se ocupă de 22 de copii, cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani. Părinții lor plătesc 1.200 de lei pe lună pentru a beneficia de serviciile școlii, care mai oferă și cursuri afterschool”, scria ProTV în 2022.

INTERVIURILE HotNews.ro