Sari direct la conținut

Cine este Paul Cotîrleț, noul subprefect de Bacău numit de guvern – Fost junior la echipa de fotbal Petrolul Moinești, ajuns coordonator al Departamentului Centenar

HotNews.ro
Cine este Paul Cotîrleț, noul subprefect de Bacău numit de guvern – Fost junior la echipa de fotbal Petrolul Moinești, ajuns coordonator al Departamentului Centenar

Prefectul de Bacău Maricica Luminița Coșa și-a pierdut funcția din cauza retragerii ALDE de la guvernare, iar în locul acesteia Guvernul l-a numit pe subprefectul Valentin Ivancea. Tot prin decizia Cabinetului Dăncilă a fost numit subprefect Paul-Claudiu Cotîrleț. Are 30 de ani, iar în noiembrie 2017 a fost numit secretar de stat în Ministerul Culturii, coordonator al Departamentului Centenar. Fost junior la echipa de fotbal Petrolul Moinești, el explica într-un interviu pentru PressOnecă a optat pentru cariera politică atunci când a constatat că în fotbal nu poate ajunge la nivelul la care visa.

Guvernul a decis în ședința de luni ca prefectul de Bacău Maricica-Luminița Coșa să fie retrasă din funcție, în contextul ieșirii ALDE de la guvernare, iar în locul acesteia să fie numit Valentin Ivancea, care era subprefect.

Funcția de subprefect este preluată de către Paul-Claudiu Cotîrleț, tot în baza unei hotărâri adoptate în ședința de luni a Cabinetului Dăncilă. El a fost numit cu caracter temporar, prin detașare.

Paul-Claudiu Cotîrleț are 30 de ani, este membru PSD, iar în noiembrie 2017 a fost numit secretar de stat în Ministerul Culturii, coordonator al Departamentului „Centenar”.

A absolvit secția Relații Internaționale și Studii Europene a Facultății de Istorie din Universitatea București și este doctor în istorie cu teza „Politică, fotbal și diplomație în Peninsula Balcanică. 1896-1933”. A fost șef de cabinet al senatorului PSD Niculae Bădălău (actual ministru al Economiei), iar la alegerile locale parțiale din 2017 a fost candidatul PSD la Primăria Moinești, dar a pierdut. A pierdut în fața candidatului ALDE.

Într-un interviu acordat PressOne în ianuarie 2018, Cotîrleț își explica opțiunea pentru cariera politică: „Am practicat fotbalul la nivel profesionist. În momentul în care am constatat că nu pot ajunge la nivelul pe care îl visam, atunci am optat pentru o viitoare carieră politică”.

Noul subprefect de Bacău recunoștea în interviu că nu cunoaște numele niciunui prozator sau poet tânăr de azi, iar întrebat cum ar descrie acești 100 de ani prin care a trecut România, el a răspuns: „Răspunsul pot să îl dau, având în vedere competențele pe care le am – cu siguranță, anii au fost grei și s-a dovedit că românii au putut trece prin războaie, prin revoluții, doar atunci când au rămas uniți. (…) Și prin acești 50 de ani de comunism. Dar cu siguranță nu au fost cei mai grei prin care a trecut statul român. (…) Nu știu, nu pot să cataloghez, dar cu siguranță pot spune că perioada invaziilor otomane, cred, consider, că ar fi mai grea”.

El a vorbit și despre teza sa de doctorat, intitulată „Politică, fotbal și diplomație”: „Prin această teză de doctorat pot să spun că am reușit să unesc trei lucruri care mie îmi plac în mod deosebit. Poate catalogarea lor nu este cea mai reușită în funcție de preferințele mele − politică, fotbal, diplomație −, dar sunt cele trei lucruri care mie îmi plac în mod deosebit”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro