Cine guverneaza Romania?
Premierul Victor Ponta a vorbit, luni seara, la RTV, ca un analist alunecos. A emis o multime de pareri iar la fiecare intrebare mai concreta le sugera lui Victor Ciutacu si Lilianei Ruse sa invite ministri daca vor explicatii pe larg. Cum faceti asta, intrebati-l pe Chitoiu, dar asta, pe Vosganian, cum e cu impozitul forfetar, vorbiti cu Grapini, abordati-o, va rog, pe Campeanu pe tema pensiilor, de privatizari se ocupa Fenechiu etc. Strategia derobarii de raspundere a sesizat-o si Andrei Cornea in ultimul sau editorial. Ponta isi trece in cont succesele si scoate ministri la tabla sa explice masurile mai nepopulare.
Marea fofilare a ajuns jocul preferat al politicienilor aflati la putere. L-ati remarcat, desigur, si pe liderul PNL, Crin Antonescu. Cand vorbeste despre guvernarea USL se detaseaza usor. Se declara impotriva unor masuri anuntate de premierul Ponta sau exprima nemultumiri. Zici ca-i liderul opozitiei. Ca viitor candidat la presedintie, Antonescu se lupta sa arunce toata raspunderea guverarii pe umerii lui Victor Ponta. Premierul procedeaza ca la baschet. Preia pasa, fuge cu ea in primul studio de televiziune intalnit in cale si o arunca cu elan in cosul ministrilor, de preferinta liberali.
Acestia, la randul lor, prind din zbor pisica moarta, o rotesc de coada de cateva ori pe deasupra capului si, daca nu gasesc vreun tap ispasitor sub ei, o arunca invariabil peste gardul Cotrocenilor. Oricum, in curtea lui Traian Basescu s-au strans gramezi impresionante de hoituri de pisica, ce mai conteaza cateva in plus. Insa nici presedintele Basescu nu mai guverneaza ca pe vremea lui Emil Boc, cand toate deciziile mai de soi erau asumate de seful statului.
Acum coabiteaza, adica se declara de acord cu cat mai multe decizii luate de premierul Ponta sau pur si simplu tace. Cum care decizii? Alea pe care premierul le arunca in capul ministrilor dupe ce le critica putin liberalii sau Crin Antonescu inainte de a se intoarce la obiceiul lor de a-l scoate vinovat pe Traian Basescu pentru tot ce merge prost.
Bine, bine, dar cine guverneaza totusi Romania? Cine raspunde pentru forfetar, pentru cresterea impozitarii, pentru scaderea puterii de cumparare, pentru contractiile din economie, pentru inflorirea nepotismului la nivel inalt, pentru deciziile proaste? Antena 3, Dan Voiculescu? Doar ei conduc tara cu televizorul? N-ar trebui sa functioneze intai de toate raspunderea si solidaritatea guvernamentala?
N-ar fi corect ca pentru deciziile, bune, proaste, cum or fi ele, sa dea socoteala ministrii, la pachet cu primul ministru si cu intreg guvernul USL, nu individual? Pentru o decizie proasta, administrativ raspunde ministrul care a clocit-o, dar politic angajeaza intreg guvernul in frunte cu primul ministru deoarece orice masura trece prin Palatul Victoria inainte de a primi unda verde.
Iar primul ministru, ca de aia e primul, poarta cea mai mare responsabilitate.
Acum, toata lumea fuge de raspundere pentru ca fiecare are planul lui. Crin Antonescu vrea la Cotroceni, Traian Basescu lucreaza la un nou partid, iar Victor Ponta are si el un plan. Dar, stie cineva ce doreste Ponta cu adevarat? Vrea sa candideze la presedintie si din acest motiv ii faulteaza pe liberali? Le arunca toata guvernarea in cap pentru a-l micsora pe Antonescu? Sau viseaza de fapt doua, poate chiar trei mandate de prim ministru si cauta sa limiteze la maxim pierderile in primul?
Doua mandate intregi de prim ministru ar fi o performanta nemaintalnita in Romania, realizata in schimb de idolul sau politic, Tony Blair. Ar accepta Victor Ponta un Crin Antonescu la Controceni daca ar avea toate garantiile ca-l va instala prim-ministru? Pe scurt,Ponta vrea la Cotroceni sau inca o tura la Palatul Victoria?
Si pana la urma, cine-i poate reprosa unui politician ca doreste sa-si mareasca sansele, sa joace toate cartile pentru a se mentine cat mai mult timp in varf sau macar la suprafata? Politic vorbind, Ponta isi urmeste tenace scopul, care o fi el.
Este insa rostul opozitiei sa demaste stratagema puterii de a fugi de raspundere si datoria presei sa indice responsabili, sa arate cu degetul. Cum opozitia e putin ocupata cu impartirea nimicului iar presa independenta a cam sucombat, Victor Ponta are cale libera. Cine-l incomodeaza azi cu adevarat?
Pana la urma, acesti premieri, ministri si sefi de stat sunt niste amploaiati la stat, unii pusi cu mana, altii votati de popor, teoretic platiti cam prost, dar trimisi acolo sa decida, nu sa faca analize la TV, sa-si umple tot timpul cu strategii politice si sa guverneze din an in pasti. Nu ne mai folosesc la nimic atunci timpul petrecut dand din gura depaseste un prag critic, in loc sa-si ocupe ziua cu ce scrie in fisa postului.
De pilda, un Traian Basescu precum cel de azi nu mai valoreaza mare lucru. Si el s-a folosit de electorat pentru a ajunge la putere, noi ne-am folosit de el cat a facut lucruri bune. Si politicienii sunt cinici, si noi trebui sa-i tratam exact la fel. Te platesc sa faci ce trebuie, ma folosesc de tine cat esti util exact asa cum si tu faci orice pentru a pune mana pe putere.
Astazi, cand Traian Basescu este gata sa numeasca in functia de procurori sef personaje care merg cu politicieni in sala de fitnes sau dusi putin cu capul nu doar ca e nefolositor, se dovedeste de-a dreptul nociv. Daca mai are un dram de constiinta ca jobul sau la Cotroceni inseamna a urmari binele public, nu confortul unor penali, atunci sa nu semneze cateva numiri, incepand cu Nitu.
Dar stati, discutia era despre Victor Ponta. Altul care nu ne prea foloseste daca nu-l putem convinge sa faca lucruri bune. In loc sa dispuna, sa decida, sa faca intr-un cuvant ceva, Victor Ponta inunda zilnic presa cu o multime de opinii si pareri, in loc sa ne prezinte un calendar de fapte, de masuri si termene de realizare.
Sa ne intelegem: Romania e guvernata azi de premierul Victor Ponta, de PSD si PNL-ul lui Crin Antonescu. Intreaga raspundere este a lor. O parte din decizii, cum ar fi numirile procurorilor sefi, trec si pe la Cotroceni, insa influenta lui Traian Basescu asupra actelor de putere este tot mai slaba.
Din nefericire, occidentul pare sa fi renuntat sa mai lupte cu morile de vant. Interlocutorul legitim este azi premierul Victor Ponta, USL are 70% in Parlament. Grija celor de afara este sa se asigure ca Romania nu iese din intelegerile majore: acord cu FMI, proiecte politico-militare stragegice, proiecte economice pe termen lung (gaze de sist, petrol). In rest, sa guverneze cum vor, sa puna pe cine poftesc in justitie, sa-si salveze penalii si sa-si fure cate caciuli doresc unii altora. Occidentul s-a saturat sa civilizeze cu forta ceva ce se incapataneaza sa ramana barbar.
Ne-am eliberat, in fine, de povara regulilor, de canoanele stricte ale Europei si face tot ce ne dorim, guvernati fiind de o putere discretionara. Astazi suntem o colonie interna, cu niste conducatori foarte smecheri, experti in aburit poporul.
Asta in cazul in care, privind la televiziuni, va intrebati cine guverneaza Romania.