Sari direct la conținut

Cine sunt „vrăjitoarele din Bucea”, unitatea luptătoarelor din Ucraina care doboară dronele rusești. „Echipamentul este greu, dar o putem face”

HotNews.ro
Cine sunt „vrăjitoarele din Bucea”, unitatea luptătoarelor din Ucraina care doboară dronele rusești. „Echipamentul este greu, dar o putem face”
Voluntare din grupurile feminine de apărare aeriană ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei, cunoscute sub denumirea de „Vrăjitoarele din Bucea”, participă la un antrenament în Ucraina pe 17 august 2024. Foto: Profimedia

„Vrăjitoarele din Bucea”, așa cum își spun ele însele, sunt o unitate de apărare aeriană voluntară, formată aproape în întregime din femei, care ajută acum la protejarea cerului Ucrainei, pe măsură ce tot mai mulți bărbați sunt trimiși în linia frontului. Femeile provin din medii sociale diverse, iar unele dintre ele au vorbit cu BBC despre contribuția lor în apărarea țării.

Turele de noapte le permit femeilor să-și îmbine munca în apărarea țării cu slujbele lor de zi cu zi. Unele sunt profesoare, doctorițe, iar printre ele există chiar și o manichiuristă.

Multe spun că este o modalitate de a depăși neputința pe care au simțit-o atunci când forțele ruse au ocupat regiunea Bucea la începutul invaziei ruse.

Poveștile terifiante din timpul ocupației ruse din acele săptămâni – inclusiv despre crime, tortură și răpiri – au început să apară abia după ce forțele ucrainene au eliberat zona la sfârșitul lunii martie 2022.

Echipamentul lor e greu, iar armele sunt din altă epocă

„Am 51 de ani, cântăresc 100 de kilograme, nu pot alerga. Am crezut că mă vor trimite la plimbare, dar m-au luat pe sus!” își amintește Valentina, un medic veterinar care s-a înrolat în trupele de distrugere a dronelor.

Femeia s-a alăturat unității în această vară. „Pot face această muncă. Echipamentul este greu, dar noi, femeile, o putem face”, a spus ea.

O demonstrează când este activată o alertă aeriană în întreaga regiune. Unitatea femeii pleacă de la baza lor din pădure, iar BBC le urmărește camioneta prin întuneric, în timp ce se îndreaptă spre mijlocul unui câmp.

Echipa de patru persoane sare afară și începe să își monteze armele. Mitralierele sunt din altă epocă: două Maxim fabricate în 1939, iar cutiile de muniție sunt ștampilate cu steluțe roșii din perioada sovietică.

Serhii, singurul bărbat din echipă, trebuie să toarne apă îmbuteliată în cutia mitralierei, ca s-o răcească.

Asta e tot ce au. Cel mai bun echipament al Ucrainei se află în prima linie a frontului. Dar armele antice sunt întreținute impecabil, iar „vrăjitoarele” spun că au doborât trei drone din vară și până acum.

„Rolul meu este să-i ascult”, explică Valentina. „Este o muncă agitată. Dar trebuie să rămânem concentrate, să ascultăm cel mai mic sunet”, a adăugat aceasta.

Prietena ei Inna, în vârstă de 50 de ani, a admis că misiunea lor este „înfricoșătoare”, dar a spus că „la fel este și nasterea”.

Nu există date publice despre numărul total de unități de voluntari sau câte femei sunt implicate. Dar, deoarece Rusia trimite drone pline cu explozibili aproape în fiecare noapte, acestea ajută la formarea unui scut suplimentar în jurul orașelor mari.

„Nu era prea mare încredere în ele”

Comandantul voluntarilor, Andrii Verlaty, obișnuia să aibă în jur de 200 de bărbați care operau unități mobile de apărare aeriană în regiunea Bucea, mulți dintre ei inapți pentru serviciul militar complet.

Apoi, Ucraina și-a revizuit legea de mobilizare, având nevoie urgentă de mai mulți soldați, iar mulți dintre membrii echipajului colonelului s-au trezit brusc eligibili pentru prima linie.

„Aproximativ 90% dintre oamenii mei au ajuns în armată și alți 10% s-au ascuns, fugind ca șobolanii. Am rămas cu aproape nimeni”, a spus Verlaty.

Comandantul avea de ales: să ocupe rolurile cu bărbați sub vârsta de mobilizare sau să recruteze femei.

„La început a fost ca o glumă: «Hai să luăm femei!» Nu era prea mare încredere în ele, în forțele armate. Dar asta s-a schimbat cu adevărat”, a spus acesta.

INTERVIURILE HotNews.ro