Sari direct la conținut

Cine va conduce cu adevarat Constanta

HotNews.ro

Cat de integri sunt candidatii propusi la Consiliul Local Constanta, in conditiile in care PNL si PSD s-au intrecut in garantii si oferte „curate”? Cine sunt cei care vor conduce cu adevarat orasul? Desi majoritatea electoratului este înclinat sa acorde o importanta mai mare viitorului primar si candidatilor pentru aceasta functie, în realitate, un rol chiar mai important decât cel al sefului administratiei este jucat de rolul viitorului Consiliu Local. HotNews.ro a realizat o analiza in detaliu a numelor propuse de cele doua mari partide care vor domina viitorul parlament local al orasului.

  • Nu primarul este cel care hotaraste sau ia deciziile importante pentru localitate, ci consilierii locali prin voturile pe care le acorda „pentru” sau „impotriva” propunerilor pe care le inainteaza primarul. Acesta din urma reprezinta autoritatea executiva care pune in aplicare deciziile CL, care reprezinta autoritatea legislativa. Spre exemplu, imobilele aflate in domeniul public si privat al localitatii sunt vandute sau concesionate in urma unei hotarari a consilierilor, nu in urma unei decizii a primarului. Apoi, valoarea taxelor si impozitelor locale este stabilita de consilierii locali (in limitele impuse de Codul Fiscal). Aceiasi consilieri stabilesc bugetul localitatii, platile care se efectueaza si modul in care este folosita rezerva bugetara, la fel cum hotarasc si daca localitatea va contracta sau nu credite bancare. Tot consilierii locali aproba sau nu construirea locuintelor sociale si decid criteriile de repartizare a acestora sau acorda sporuri si facilitati pentru personalul didactic. Tot consilierii locali sunt cei care aleg viceprimarii localitatii, la propunerea primarului.  Iar exemplele nu se opresc aici. Altfel spus, toate deciziile importante sunt luate de consilierii locali si nu de primar. Ba mai mult, consilierii pot impiedica punerea in practica a initiativelor primarului daca exista o majoritate care nu este de acord cu propunerea edilului. Tocmai de aceea calitatea viitorilor consilieri locali este la fel de importanta precum cea a viitorilor primari, iar situatia este similara si in cazul consilierilor judeteni, in raport cu presedintele Consiliului Judetean.
  • Propunerile PNL pentru Consiliul Local Municipal Constanta (locurile considerate eligibile)

– Au mai facut parte din Consiliul Municipal si/sau Judetean Constanta – 21,42% (3/14)

– Au fost lideri sau membri ai altor partide inainte de PNL – 28,57% (4/14)

– Provin din vechiul PDL – 42,85% (6/14)

– Sunt/au fost cadre didactice (preuniversitare si universitare) – 21,42% (3/14)

– Sunt oameni de afaceri/activeaza in mediul privat –50% (7/14)

– Media de varsta – 43 de ani

– Au sub 45 de ani – 57,14% (8/14)

– Au peste 60 de ani – 14,28% (2/14)

– Sunt femei – 42,85% (6/14)

1. Vergil Chitac Primul pe lista consilierilor propusi de PNL Constanta pentru Consiliul Local Municipal este Vergil Chitac, candidatul PNL la Primaria Constanta.

2. Mihaela AndreiPe locul doi se afla Mihaela Andrei, un consilier judetean cvasi-anonim, care a intrat in CJC din partea PDL, in anul 2013. In pofida acestui lucru, Mihaela Andrei are o colectie impresionanta de functii. Printre altele, este consilier juridic in cadrul Companiei Nationale a Administratiei Porturilor Maritime Constanta.

3. Costin Avatavului La cei 27 de ani neimpliniti si fara realizari notabile in plan politic sau profesional, al treilea pe lista reformata a liberalilor este Costin Avatavului, un tanar care la varsta lui a reusit performanta de a schimba deja trei partide politice: PDL, PMP, acum PNL.. Costin Avatavului este fiul lui Constantin Avatavului, consilier local PDL in Primaria Eforie.

4. Raluca Trandafir – Un loc fruntas pe lista PNL este ocupat de Raluca Trandafir, consilier local in Primaria Constanta incepand cu anul 2012. Aceasta este conferentiar universitar al Facultatii de Drept si stiinte Administrative, in cadrul Universitatii Ovidius din Constanta.

5. Anamaria Funda– In perioada 2010-2011, Anamaria Funda a fost moderatorul unei emisiuni difuzate de fosta televiziune Constanta Tv, iar dupa inchiderea postului tv local aceasta s-a reorientat catre domeniul bancar.

6. Horia Marius Caliminte – Top 10 consilieri liberali pentru Constanta este continuat de Horia Marius Caliminte, fost consilier local din partea formatiunii conduse de raposatul Vadim Tudor. In mandatul 2004-2008, actualul liberal a reprezentat PRM in Consiliul Local Municipal Constanta. In decembrie 2007, consilierul constantean a fost numit vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) printr-o decizie a premierului de la acea vreme, Calin Popescu Tariceanu. Acesta a fost revocat din functie in anul 2009, de catre fostul premier Emil Boc.

7. Romeo Caius Rezeanu Membru al PDL din anul 2013, dupa fuziunea cu PNL, Romeo Caius Rezeanu a devenit copresedintele Organizatiei Municipale a PNL Constanta, in prezent fiind primvicepresedintele formatiunii la nivel local. In 1990 devine student al Facultatii de Medicina (specializarea Stomatologie) din cadrul Universitatii Ovidius Constanta si, dupa absolvirea studiilor, se angajeaza ca medic stomatolog in cadrul Corpului 9 Armata – Divizia Marasesti. Incepand cu anul 2001 isi infiinteaza propriul cabinet medical in cadrul caruia profeseaza si in prezent.

8. Cristina Andreea Vasii – Presedinta Organizatiei Municipale de Tineret a PNL Constanta, Cristina Andreea Vasii, ocupa locul 8 pe lista propunerilor PNL pentru Consiliul Local Municipal Constanta. Aceasta sustine ca activeaza in partid din anul 2001, pe vremea cand nici nu implinise inca varsta majoratului. Dupa absolvirea liceului, Cristina Vasii a fost angajata in diferite sectoare de activitate: comertul cu ridicata si cu amanuntul/repararea autovehiculelor si motocicletelor, servicii de cazare si restaurante, activitati financiare si de asigurari si agricultura, silvicultura si pescuit.

9. Victor Constantin– Un loc eligibil a primit si tanarul Victor Constantin care, la doar 28 de ani, se afla deja in al treilea partid politic: Forta Civica, PDL, acum PNL. Singurul loc de munca pe care Victor Constantin l-a avut, conform CV-ului, este cel de asistent manager in cadrul societatii Fair & Full Insolvency Consulting detinuta de familia viitorului consilier.

10. Adriana Arghirescu Top 10 este incheiat de Adriana Arghirescu, manager general inca din anul 2003 al grupului WorkTeamRomania, alcatuit din trei societati de consultanta, training si medicina muncii. Activeaza in domeniul privat de 23 de ani si din anul 2014 este presedintele Asociatiei Corpul Expertilor in Securitate si Sanatate Ocupationala din Romania. In 2012 a devenit presedintele Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Consultanta si Training Constanta si este vicepresedinte al Uniunii Nationale a Patronatelor din Romania.

  • Propunerile PSD pentru Consiliul Local Municipal Constanta  (locurile considerate eligibile)

– Au mai facut parte din Consiliul Municipal si/sau Judetean Constanta – 42,85% (6/14)

– Au fost lideri sau membri ai altor partide inainte de PSD – 7,14% (1/14)

– Sunt/au fost cadre didactice (preuniversitare si universitare) – 14,28% (2/14)

– Sunt oameni de afaceri/activeaza in mediul privat – 50% (7/14)

– Media de varsta – 45 de ani

– Au sub 45 de ani – 57,14% (8/14)

– Au peste 60 de ani – 14,28% (2/14)

– Sunt femei – 21,42% (3/14)

1. Decebal FagadauDecebal Fagadau este candidatul PSD pentru Primaria Constanta la alegerile din 7 iunie.

2. Razvan Ionut Florea Pe lista consilierilor propusi de PSD pentru municipiu al doilea loc i-a fost atribuit sportivului Razvan Florea. Cu peste 100 de titluri de campion al Romaniei la inot, constanteanul a stabilit 55 de recorduri nationale, a obtinut aproape 300 de medalii. Un sfert dintre acestea au fost castigate in competitii internationale. Sportivul isi incepe cariera in politica si administratie in fruntea listei consilierilor PSD propusi pentru Consiliul Local Municipal in mandatul 2016-2020.

3. Irinela NicolaeAl treilea loc pe lista consilierilor PSD este ocupat de Irinela Nicolae. In vara anului 2014, aceasta a fost numita in functia de director adjunct al Inspectoratului scolar Judetean Constanta. Este absolventa a Facultatii de stiinte ale Educatiei si Psihologie in cadrul Universitatii Bucuresti si a Facultatii de Istorie si stiinte Politice din cadrul Universitatii Ovidius din Constanta. Nu a mai facut parte din CLM Constanta.

4. Costin RasauteanuUnul dintre actualii viceprimari ai Constantei este propus pentru un nou mandat in consiliul municipiului. Dupa ce, in urma demisiei lui Radu Mazare, fostul viceprimar Decebal Fagadau a fost votat primar interimar, acesta din urma si-a completat echipa de conducere cu doua propuneri noi: tanarul Costin Rasauteanu si veteranul Mircea Dobre.

5. Aurelian-Marius Marin Top 5 este incheiat de Aurelian Marius Marin, cel care in luna martie 2015 a fost ales presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). si-a dat demisia din aceasta functie un an mai tarziu. Marin este managerul general al agentiei de turism Paradis din Constanta. Acesta se va afla la primul mandat de consilier local.

6. Adriana Teodoru Un loc eligibil la municipiu a primit si Adriana Teodoru. Moda jurnalistilor propulsati in politica nu a ocolit Constanta. Viitorul consilier local al PSD a lucrat la un post de radio, iar apoi a moderat mai multe emisiuni la televiziunea fondata de Radu Mazare, Nicusor Constantinescu si Sorin Strutinsky. A demisionat recent, cu putin timp inainte sa devina propunerea PSD pentru Consiliul Local Municipal Constanta.

7. George Gabriel Visan PSD il propune pe un loc eligibil, pentru al treilea mandat, pe George Gabriel Visan. Intrat in partid odata cu Radu Mazare, Visan a candidat fara succes, in anul 2008, pentru un loc de deputat. Un an mai tarziu a fost numit director coordonator al Oficiului Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie. A fost director al directiei comerciale in cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta pana in perioada 2012-2015. Una dintre firmele manageriate de Visan a castigat contracte importante de la Primaria Constanta condusa de Radu Mazare. Totodata, consilierul PSD se numara si printre sponsorii importanti ai partidului.

8. Gabriel Valentin Parvulescu Aflat deja la al treilea mandat de consilier, Gabriel Valentin Parvulescu ocupa din nou un loc eligibil pe lista propusa de PSD Constanta. De multi ani, acesta este presedintele Comisiei de organizare si dezvoltare urbanistica, realizarea lucrarilor publice, protectia mediului inconjurator, conservarea monumentelor istorice si de arhitectura, din cadrul Consiliului Local Municipal Constanta. Din comisie mai fac parte si primarul interimar, si viceprimarul Costin Rasauteanu. In anul 2004, Parvulescu a fost numit directorul Autoritatii Navale Romane. In declaratia completata pe 28 decembrie 2006, Valentin Parvulescu a precizat ca era directorul SC Sisteme Internationale de Afaceri SRL. Despre aceasta firma, procurorii DNA sustin ca a reprezentat instrumentul prin care omul de afaceri Sorin Strutinsky ar fi incasat ilegal comisioane de la investitori. Societatea este detinuta de Valentin Gheorghe Ionescu (administrator) si un offshore cipriot, Masterjob Ltd., care ar fi trebuit sa contruiasca un controversat complex imobiliar World Trade Center. Valentin Ionescu este inculpat in dosarul retrocedarilor, alaturi de Radu Mazare, Nicusor Constantinescu si alte 34 de persoane. Acesta a fost acuzat de complicitate la abuz in serviciu, iar procurorii DNA sustin ca Valentin Ionescu a primit in mod ilegal cinci hectare de teren in Constanta.

9. Dumitru Babu In viitoare echipa de consilieri isi va gasi locul si Dumitru Babu, proprietarul unei terase din statiunea Mamaia. Babu este legat de actualul viceprimar Mircea Dobre printr-o datorie uriasa pe care Babu trebuie sa i-o returneze fiului acestuia, deputatul Mircea Titus Dobre. Intr-una din declaratiile de avere completate de acesta, parlamentarul constantean a notat ca are de recuperat 325.000 de euro de la Dumitru Babu care, totodata, se numara si printre sponsorii partidului.

10. Marioara Cojoc Candideaza pentru al treilea mandat de consilier local. A fost prodecan al Facultatii de Istorie si stiinte Politice de la Ovidius. Aceasta a pierdut alegerile parlamentare din 2008, atunci cand a candidat pentru un loc in Camera Deputatilor. Consilierul local este membru de sindicat la Universitatea Ovidius si detine mai multe functii in PSD.

11. Teodor PatrichiNou pe lista de consilieri propusi de PSD este Teodor Patrichi, directorul Terminalului de Pasageri din Portul Constanta. Este membru fondator al Consiliului Marii Negre, filiala a Ligii Navale a Statelor Unite.

12. Mircea Dobre In mod surprinzator, Mircea Dobre, actualul viceprimar al Constantei (propus de Decebal Fagadau in urma retragerii fostului viceprimar Gabriel Stan din cauza problemelor penale), ocupa doar locul 12 pe lista viitorilor consilieri. Mircea Dobre este tatal deputatului Mircea Titus Dobre, care este si purtatorul de cuvant al partidului. Consilierul local este fondatorul unei afaceri de succes in domeniul panificatiei, societatea acestuia (SC Dobre & Fiii SRL) castigand bani frumosi de pe urma unor contracte importante, uneori de monopol, cu institutiile locale si judetene.

13. Perodin DedeFost consilier local din partea PP-DD, Perodin Dede candideaza acum din partea PSD, pe locul 13. Acesta a fost presedintele sindicatului santierului Naval Constanta, functie care i-a adus un venit consistent, de 72.000 lei/an.

In ce priveste ultimele doua propuneri din top 15 ale PSD Constanta pentru Consiliul Local Municipal, despre Cristian Marius Andreias si Cristian Mihailescu nu exista informatii disponibile, cu exceptia faptului ca ambii sunt ingineri.

NOTA: HotNews.ro publica o serie de articole despre candidatii la alegerile locale din mai multe orase, monitorizate in cadrul unui proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro