Sari direct la conținut

Câinele raton japonez și informațiile genetice care îi fac pe experții OMS să se întrebe ce nu ne mai spun chinezii

HotNews.ro
Coronavirus China, Foto: Andy Wong / AP - The Associated Press / Profimedia
Coronavirus China, Foto: Andy Wong / AP - The Associated Press / Profimedia

O nouă analiză a materialului genetic colectat în perioada ianuarie – martie 2020 din Piața de fructe de mare Huanan din Wuhan, China, a descoperit ADN animal în probele deja cunoscute a fi pozitive pentru SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă Covid-19. O cantitate semnificativă din acel ADN pare să aparțină câinelui raton, o specie de animale despre care se știa că era comercializată în piață, potrivit oficialilor Organizației Mondiale a Sănătății, care au vorbit vineri despre noile informații genetice într-o conferință de presă, relatează CNN.

Legătura cu câinii raton a ieșit la iveală după ce cercetătorii chinezi au împărtășit secvențe genetice brute prelevate de la specimenele prezente pe piață la începutul pandemiei.

Datele cu privire la secvențele genetice au fost încărcate, la sfârșitul lunii ianuarie 2023, pe site-ul de partajare a datelor GISAID, dar au fost recent eliminate.

O echipă internațională de cercetători le-a observat și le-a descărcat pentru studii suplimentare, au declarat vineri oficialii OMS.

Noile descoperiri nu oferă răspuns la întrebarea cum a început pandemia. Ele nu dovedesc că aceste animale erau infectate cu SARS-CoV-2 și nici nu dovedesc că acești câini ratoni au fost animalele care au infectat pentru prima dată oamenii.

Aceste secvențe genetice demonstrează, au spus oficialii OMS, că de fapt China are mai multe date care ar putea avea legătură cu originile pandemiei, pe care nu le-a împărtășit încă cu restul lumii.

„Aceste date ar fi putut și ar fi trebuit să fie partajate în urmă cu trei ani”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS. „Continuăm să cerem Chinei să fie transparentă în schimbul de date și să efectueze investigațiile necesare și să împărtășească rezultatele.

„Înțelegerea modului în care a început pandemia rămâne un imperativ moral și științific.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro