Sari direct la conținut

Cinismul politrucilor de la Curtea Constitutionala. Cum sa produci o dauna de 1,6 miliarde lei pentru ca nu ai cojones

HotNews.ro

Precum Pilat din Pont, judecatorii Curtii Constitutionale (CCR) s-au spalat pe maini si au aminat trei decizii capitale pina cind vor afla numele noului presedinte al Romaniei. Oportunism politic, inconstienta sau incapacitate profesionala? Nu stim. Cert e ca bugetul pe 2010, acordul cu FMI si reformarea sectorului bugetar sint periclitate de decizia CCR de a amina verdictul privind constitutionalitatea celor trei legi pe care Guvernul Boc si-a asumat raspunderea: Legea educatiei, Legea salarizarii unitare si Legea privind reformarea administratiei locale.

O pierdere de 1,6 miliarde de lei la bugetul de stat e deja sigura. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a anuntat deja ca masura privind acordarea fortata a zece zile de concediu fara plata nu mai poate fi pusa in practica pina la finalul anului. Costul aminarii e deja palpabil.

Efectele aminarii deciziei

PNL a sesizat Curtea Constitutionala la 24 septembrie, cerind un aviz pentru presupuse incalcari ale Constitutiei in cele trei legi promovate de Guvernul Boc.

De adoptarea sau respingerea celor trei legi, trecute deja de Parlament, depinde cum va arata economia Romaniei in 2010. Si nu doar Romania bugetara, ci si mediul privat. Tot mediul economic asteapta un verdict limpede de la Curtea Constitutionala.

Numai ca judecatorii Curtii au reusit sa amine, pentru a doua oara in decurs de o luna, aceasta decizie. Brian Tracy, unul dintre cei mai in voga specialisti in leadership, sustine ca „orice decizie este mai buna decit nici o decizie”. Este unul dintre principiile de baza care guverneaza oriunde in lume actul de management. Pina la Romania, insa.

De ce este importanta o decizie rapida din partea Curtii Constitutionale:

1. De cele trei legi depinde in mod covirsitor bugetul pe 2010. Proiectul de buget lucrat pina in acest moment include cele trei legi, iar respingerea oricareia dintre ele cere solutii rapide. 9 decembrie este un termen ingrozitor de indepartat pentru modificarea bugetului de stat.

2. Acordul cu FMI depinde de bugetul de stat pe 2010. Daca macar una dintre legi e declarata neconstitutionala, bugetul va suferi modificari, periclitind deci acordul cu FMI.

3. De cele trei legi depinde, pe termen mediu si lung, reformarea sistemului bugetar. E vorba atit despre proiectia ferma a salariilor bugetarilor, cit si despre proiectia schemei personalului bugetar. Fara oricare dintre ele, aceasta reforma e ratata.

Ei bine, decizia Curtii Constitutionale de a amina decizia pune intre paranteze toate aceste obiective. Cu un cinism desavirsit, de politruci crescuti la scoala ioniliesciana, judecatorii Curtii s-au declarat invinsi de complexitatea spetei si au aminat decizia pina in momentul in care vom sti numele noului presedinte al Romaniei.

PS: Decizia de miercuri a Curtii Constitutionale a fost stirea zilei. O stire care consfinteste intirzierea unor obiective primordiale si adinceste criza economica. I-ati auzit cumva pe Mircea Geoana sau Crin Antonescu vorbind despre acest motiv real al perpetuarii crizei economice? Extrem de vocali in a-l acuza pe Basescu si PDL ca alimenteaza criza, acum tac adinc.

PS 2: Mediul de afaceri astepta cu enorm interes decizia programata a CCR, pentru ca proiectia bugetara pe 2010 le afecteaza direct afacerile. Managerii nu au avut noroc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro