Sari direct la conținut

Ciocnirea civilizatiilor in cateva poze antologice

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

Spectacolul inadecvarii ofera mereu scene unice, irepetabile. Valeriu Zgonea s-a oparit ca rade lumea de el din cauza ca si-a pus o poza pe Facebook in care se tine de mana cu vicepremierul chinez Zhang Gaoli. A indemnat publicul sa puna mana pe carte. Chiar asa, ce-i anormal ca doi oficiali apar in public ca doi insuratei? Am vazut niste scene cu Monica Macovei aterizand intr-un studio calare pe o motocicleta pentru a participa la o emisiune mondena. I-a oferit realizatoarei un cartus gol de mitraliera cu explicatia oferita pe un ton vesel ca glontul plecat din acel cartus a omorat un om. Nimic mai firesc. Pariu ca Victor Ponta n-a inteles exact nici azi ce n-a fost in regula cu lansarea faraonica de sambata trecuta. A mai facut doar asta in trecut si nimeni n-a mai tipat ca arata ca in Coreea de Nord.

Valeriu Zgonea si Zhang Gaol

Valeriu Zgonea si Zhang Gaol

Foto: Facebook/Valeriu Zgonea

Cazul Zgonea pare benign, cel mult o gafa de comunicare, o situatie clasica de ciocnire a civilizatiilor. Presedintele Camerei Deputatilor a revenit ulterior, certand publicul ca nu l-a inteles: „Poate ar trebui să fim mai atenți la ce presupune cultura altor state și să renunțăm la a mai privi lumea prin lentila îngustă a ceea ce ne este familiar. Înaintea unor comentarii și articole care vor să vândă senzaționalul, aș fi apreciat o minimă documentare și ceva mai multă deschidere față de un gest specific altor culturi”.

Intr-adevar, la chinezi barbatii care se tin de mana isi manifesta prietenia, afectiunea sau respectul. Numai ca, din orice ghid cultural disponibil aflam ca in ochii unui occidental asta arata ciudat rau: „As a „friend”, you will find that men will hold hands with men and women will hold hands with women and walk on the street. This may be „weird” in the west, but it is a common, friendly practice for young people/adults in China. You may even have a friend of the same sex try to hold your hand at some point. It’s a very weird feeling.” Cel putin ciudat. Asa a aratat si Zgnoea. Putea evita ridicolul atasand cateva explicatii unei imagini la care nu te poti uita altfel decat razand bine. Cunoastem marfa. Cel autoproclamat colegul lui Mihai Viteazu i-a smuls din maini regelui Mihai decoratia pentru a se poza cu ea. Cu prietenul chinez, Zgonea si-a consolidat imaginea de inadecvat si gafeur. A pune ulterior poze cu Bush tinand de mana un arab sau cu Obama luat in brate de un musulman pentru a-ti justifica tandreturile cu chinezul te afunda si mai rau in ridicol deoarece te plasezi intr-o liga cam prea ambitioasa.

Monica Macovei

Monica Macovei

Foto: captura tv

Vedem apoi cum campania electorala sminteste putin candidatii. O armata de sfetnici roiesc in jurul politicienilor agitand o idee fixa: cum sa faca sa-i arate publicului altfel decat sunt. Adica mai buni, mai umani si gata sa rupa camasa de pe ei pentru noi, ceilalti. Asa s-a nascut probabil indrazneata idee de a schimba putin imaginea Monicai Macovei de procuror fara mila, de zbir anticoruptie gata sa bage la inchisoare tot ce misca si calca pe bec. Si uite asa o idee generoasa naste o scena savuroasa.

cartus

cartus

Foto: captura tv

Cred ca votantii Monicai Macovei nu au inteles prea bine logica descinderii la Kanal D pe motor si nici de ce i-a oferit un cartus realizatoarei cu precizarea ca glontul care a iesit din el a ucis un om si ca mai are acasa trei, din care unul i-l da lui Teo. Aaaaaa, incearca si Macovei sa-si diversifice publicul, sa se adreseze unor categorii mai largi de cetateni? Aaaaaa, pentru asta e dispusa sa faca putina circoteca. Efectul e acelasi. Am mai vazut politicieni scufundati in piscina sau sarind cu parasuta pentru a parea cat mai populari sau curajosi si s-a cutremurat tara de ras. Iar cauza e aceeasi: cand iesi din pielea ta publicul simte si taxeaza. Pe cei care nu te cunosc nu-i convingi, pe sustinatori ii dezamagesti. Publicul nu asteapta de la Monica Macovei decat un singur lucru: sa ramana in acord cu sine, sa fie asa cum e, sa nu uite ce a consacrat-o.

Elena Udrea

Elena Udrea

Foto: captura tv

La randul ei, Elena Udrea si-a dat bretonul intr-o parte si s-a declarat impotriva gazelor de sist sperand sa ciuguleasca ceva voturi ecologiste. Numai ca hipsterii si publicul anti-gaze de sist sunt cam greu de convins de un politician care si-a cultivat pana azi o imagine frivola. Imbracata in leopard si pe tocuri cui la volanul unui Mercedes ultimul tip numai ecologista habotnica nu pare. Mai bine isi lasa bretonul in pace si investea mai mult in electoratul bamboo. Pitzi poate o admira sincer dar din pacate se reface dupa chef in ziua votului.

Lansare Victor Ponta la National Arena

Lansare Victor Ponta la National Arena

Foto: Facebook/ Victor Ponta

Victor Ponta a mai facut lansari faraonice pe stadioane. USL-ul s-a lansat la fel, tot pe stadion si nu s-a mai atacat nimeni ca acum. Toate lansarile PSD sunt grandioase, cu multa lume si sclipici. Doar ca lansarea candidaturii la prezidentiale de sambata trecuta a avut ceva in plus. Ponta si-a suprapus ziua de nastere peste un mega-eveniment politic. Toata regia a amintit instant de vremurile sinistre cand cultul personalitatii ne sufoca zilnic. Omagierile publice, specialitatea lui lui Ceausescu, aveau ceva horror: de 26 ianuarie era zi libera, petrecerile de pe stadioane aratau la fel de artificial, oamenii veneau adusi cu arcanul de la intreprindere. A amesteca evenimentele personale cu cele politice genereaza sentimente de respingere oriunde in lume iar in Romania trezeste amintiri de cosmar.

Poate ca strategilor americani nu li s-a parut nimic nefiresc, dar n-au inteles exact semnificatia unui astfel de eveniment in Romania. Probabil ca si in Statele Unite Obama a avut parte de multimi la fel de spectaculoase, cu diferenta majora ca simpatizanii sai participau platind in general din buzunarul propriu donatii si alte contributii de campanie, fiind sincer motivati in sustinerea candidatului preferat, pe cand in Romania amaratii aia au venit in sila, cumparati cu un milion sau obligati pe linie de partid, dovada ca s-au carat in masa inainte sa inceapa discursul lui Ponta.

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Foto: HotNews / DP

As putea lungi la nesfarsit lista inadecvatilor din aceasta campanie. Merita amintit si candidatul dreptei, Klaus Iohannis. In cultura si civilizatia lui germana, seriozitatea, vorba scurta si lucrul bine facut au sens. Sasii chiar respecta si apreciaza tipul de om incarnat de Iohannis, dar ma tem ca acest model este doar in teorie valabil la romani. In practica, il dispretuiesc. In ochii lor, sasii sunt „prosti” din cauza ca sunt prea corecti si nu „se descurca” asa cum face tot romanasul verde si istet.

Romanii sunt in general mai flecari, mai neseriosi si mai superificiali, iar cei care le propun sa se comporte mai nemteste ii cam obosesc. A-ti construi intreaga campanie pe acest model, cu o fata decupata din Terminator I, indica o inadecvare comparabila cu exemplele de mai sus. Plus ca sub masca germana s-ar putea sa gasim ceva roamnisme get beget, incepand cu casele si terminand cu incompatibilitatile. Culmea e ca Iohannis a ramas singurul politician din aceasta campanie in acord cu sine, numai ca restul tarii nu prea arata ca el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro