Sari direct la conținut

Ciolacu s-a întâlnit cu Nicușor Dan și cu primarii de Sector. Ce propuneri de fluidizare a traficului au fost analizate – VIDEO

HotNews.ro
Nicușor Dan și Marcel Ciolacu / Foto: Guvern
Nicușor Dan și Marcel Ciolacu / Foto: Guvern

Posibilitatea amenajării unei benzi speciale de transport în jurul școlilor și o mai bună colaborare a Poliției Române cu poliția locală a municipiului București pentru dirijarea traficului la orele de vârf și în zonele cele mai aglomerate sunt două dintre propunerile de fluidizare a traficului analizate marți la Guvern la întâlnirea premierului cu Nicușor Dan și primarii celor șase sectoare din București.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, s-a prezentat marți Guvern, la ora 14:00 la întâlnirea solicitată de premierul Marcel Ciolacu primarilor din Capitală pentru discuții legate de fluidizarea traficului și alimentarea cu energie termică în sistem centralizat pentru iarna viitoare.

”Vreau să stabilim un dialog permanent și un grup de lucru între Guvern-Primăria Capitalei și primăriile de sector pentru că București-ul are nevoie de un plan integrat și coerent de rezolvare a problemelor și de dezvoltare. Aveți susținerea Guvernului, implicarea tuturor miniștrilor pentru a debloca ceea ce nu a funcționat până acum și a lucra împreună pentru bucureșteni”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Potrivit Guvernului, în cadrul întâlnirii au fost analizate mai multe propuneri privind fluidizarea traficului, precum: colaborarea Poliției Române cu poliția locală a municipiului București pentru dirijarea traficului la orele de vârf și în zonele cele mai aglomerate; monitorizarea șantierelor de investiții, posibilitatea amenajării unei benzi speciale de transport în jurul unităților școlare; extinderea și îmbunătățirea condițiilor de transport în comun.

De asemenea, s-a discutat despre continuarea lucrărilor la Centura Capitalei (A0), investiție ce contribuie la fluidizarea traficului în București, extinderea rețelei de metrou și alte proiecte de investiții pentru îmbunătățirea managementului traficului.

În ceea ce privește alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, 3 din cele 4 CET-uri ale Capitalei vor fi modernizate prin finanțare asigurată prin Fondul de Modernizare, investiții ce vor contribui la reducerea prețului de producere a gigacaloriei.

Dialogul va continua, în primă etapă, cu o nouă întâlnire la nivelul primarilor de sector și al Capitalei pentru a analiza în detaliu soluțiile de fluidizare a traficului. Ulterior, concluziile acestei întâlniri vor fi discutate cu membrii Guvernului.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacșu, vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Educației, Ligia Deca, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, primarul ales al sectorului 1 George-Cristian Tuță, primarul ales al sectorului 2 Rareș Hopincă, primarul sectorului 3 Robert-Sorin Negoiță, primarul sectorului 4 Daniel Băluță, primarul sectorului 5 Cristian Popescu Piedone și primarul ales al sectorului 5 Vlad Popescu Piedone, primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu și directorul general Elcen Claudiu Crețu.

Nicușor Dan îi cere lui Ciolacu să intervină în cazul unui „șantier ilegal”: Traficul din București este generat de sute astfel de investiții

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a susținut marți, de la ora 13:00, o conferință de presă pe „șantierul ilegal” – după cum îl numește – al unui complex rezidențial din Sectorul 2. Edilul i-a lansat încă de săptămâna trecută invitația de a participa și premierului Marcel Ciolacu, însă acesta nu a venit.

Nicușor Dan spune că Marcel Ciolacu i-a transmis că nu poate ajunge marți la întâlnire, dar că va merge joi, de la ora 9:30, la Primăria Capitalei. Nicușor Dan a mai spus că el va merge la Guvern marți de la ora 14:00, răspunzând astfel invitației premierului, „din respect pentru bucureșteni”.

Nicușor Dan a susținut conferința de presă lângă un complex rezidențial aflat în construcție, cu blocuri cu înălțimea maximă de 11 etaje pe Intrarea Gherghiței, nr 9B, pe malul Lacului Plumbuita, în incinta fostei Fabrici de Cărămidă. Investitorul este One Lake District.

„Traficul din București este generat de sute astfel de investiții. Instituțiile statului, cele care au atribuții să le oprească, nu fac nimic”, a spus Nicușor Dan, ca răspuns premierului, care îl invitase să discute la Guvern despre problema traficului din București.

Autorizația de construire a complexului rezidențial unde a susținut Nicușor Dan conferința de presă, care a fost atacată în instanță de Primăria Capitalei, a fost emisă în 6 decembrie 2022. Atacarea în instanță nu a avut succes, judecătorul motivând că Primăria Generală nu poate ataca acte emise de primăriile de sector. 

„Am venit azi, sperând să îl găsesc pe domnul ministru, cu acest memoriu, în care solicit Inspectoratului de Stat în Construcții și prefectului, să verifice și să atace în instanță PUZ-ul Sectorului 2 și cele 38 de autorizații. I-am spus motivele de nelegalitate pentru fiecare, i-am atașat și hotărârile judecătorești care s-au pronunțat deja. Dacă prim-ministrul este așa de interesat de traficul din București, o să vedem dacă le va cere celor două instituții din subordine, Inspectoratului de Stat în Construcții și Prefecturii, să facă ordine. Dacă nu, suntem cu toții părtași la aceeași speculație imobiliară”, a spus Nicușor Dan.

Săptămâna trecută, Marcel Ciolacu l-a chemat pe Nicușor Dan la guvern, în 17 septembrie, la ora 14.00, să discute despre traficul din Capitală. În replică, Nicușor Dan a spus că va merge doar după ce premierul se duce înainte pe șantierul One.  

INTERVIURILE HotNews.ro