Sari direct la conținut

Primăria Capitalei atacă în instanță încă 28 de autorizații date pe PUZ Sector 2, care betonează mai multe spații verzi

HotNews.ro
BD. Barbu Văcărescu 271-273, Foto: Google Maps
BD. Barbu Văcărescu 271-273, Foto: Google Maps

Primăria Capitalei atacă în instanță încă un calup de 28 de autorizații date pe PUZ Sector 2. Pentru 13, acțiunile de anulare au fost deja depuse la Tribunalul București, zilele trecute, potrivit datelor de pe portalul instanțelor, iar pentru restul, municipalitatea va face acțiune până la finalul săptămânii, a declarat primarul general, Nicușor Dan, pentru HotNews.ro. Primăria Capitalei a atacat în principal autorizațiile de construire care betonează spații verzi sau densifică exagerat, a explicat primarul general.

Primăria Sectorului 2, condusă de primarul Radu Mihaiu, a dat 87 de autorizații de construire pe Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Sector 2, aprobat de administrația Firea în 2020. Documentul permite betonarea a zeci de ha de spațiu verde. Cele 87 de autorizații emise de Primăria Sectorului 2 au fost date în perioada în care PUZ-ul era în vigoare, deși pe rol se aflau mai multe procese pentru anularea documentației de urbanism.

Pentru ce autorizații a depus Primăria Capitalei acțiune de anulare în instanță

Potrivit datelor de pe portaljust.ro, pe 18 octombrie, municipalitatea a depus cerere de anulare a următoarelor autorizații de construire:

  • Autorizația de construire 614/29.12.2022 – care prevede construirea unui bloc de P+4E+5ER pe strada Al. Cumidava 9-11, între case;
  • Autorizația de construire 66/16.02.2023 – care prevede modificarea soluției tehnice AC nr. 433/11.10.2022 prin care s-a aprobat construirea unui bloc de 4 etaje pe strada Ramuri Tei 12, într-o zonă de case. Prima autorizație a fost și ea atacată în instanță de municipalitate. Dezvoltator: Absolute Building Integrated.
  • Autorizația de construire 117/20.03.2023 – care prevede construirea unui ansamblu de blocuri cu înălțimea maximă de 14 etaje, cu funcțiunea de locuințe, birouri și comerț, pe Bd. Barbu Văcărescu 241-273, unde este spațiu verde. Dezvoltator: Sunset Lake Investitii SRL.

  • Autorizația de construire 485/01.11.2022 – care prevede construirea unui bloc de locuințe cu 3 subsoluri, parter și 6 etaje pe strada Giuseppe Verdi 28. Dezvoltator: S.C. PRIMES VERDI PARK SRL.

  • Autorizația de construire 489/02.11.2022 – modificarea unei autorizații emise în 2021 de Primăria Sectorului 2 pentru un imobil de pe strada Paroșeni 6C. Dezvoltator: persoană fizică.
  • Autorizația de construire 548/06.12.2022 – care prevede construirea unui complex rezidențial cu blocuri cu înălțimea maximă de 11 etaje pe Intrarea Gherghiței nr 9B, pe malul lacului Plumbuita, în incinta fostei Fabrici de Cărămidă. Investitor: One lake District.

  • Autorizația de construire 505/09.11.2022 – care prevede modificarea unor autorizații mai vechi emise pentru un ansamblu rezidențial de pe şos. Fabrica de Glucoză nr. 6-8. Dezvoltatori: PRIMA VISTA RESIDENTIAL SRL și LUXURY BUSINESS MANAGEMENT SRL.
  • Autorizație de construire 80/27.02.2023 – care prevede construirea unui ansamblu de locuințe cu înălțimea maximă de 18 etaje pe strada Fabrica de Glucoză 6D. Dezvoltator: METAV S.R.L.
  • Autorizație de construire 78/24.02.2023 – care prevede alipire, desființare construcții existente în vederea eliberării amplasamentului, constuire imobil locuințe colective S+P+3E+4-5E retras, cu parcaj subteran, pe strada St. Pargarilor 67-69, între case. Dezvoltator: persoană fizică.

  • Autorizație de construire 490/04.11.2022 – care prevede construirea unui ansamblu rezidențial cu două subsoluri, parter și 4 etaje pe strada Mătăsari 18-22, o stradă cu case vechi, parter, parter plus etaj. Dezvoltator: Rock Green Development.
  • Autorizație de construire 69/22.02.2023 – care prevede construirea unui ansamblu rezidențial cu blocuri de 2S+P+6E duplex + Et. Tehnic pe strada Radu Tudoran 2-20 (fosta Fabrica de Glucoza 6-8). Dezvoltator: QUARTIER DU NORD SRL.
  • Autorizație de construire 49/08.02.2023 – care prevede construirea unui turn cu 18 etaje pe Str. Petricani 11A. Dezvoltatorul: Eden Capital Development.
  • Autorizație de construire 265/25.05.2023 – care prevede construirea unui ansamblu rezidențial cu blocuri de 11 etaje pe Șos. Electronicii 25. Dezvoltator: ATLAS SOLARIS SRL.

Primăria Capitalei mai are în plan să atace încă un lot de 15 de autorizații de construire, până la finalul acestei săptămâni. Primarul general, Nicușor Dan, spune că va ataca și autorizațiile emise în baza PUZ-urilor Sectoarelor 5 și 4, aflate în litigiu sau anulate de instanță.

„În primul rând nu am atacat decât imobilele de o anumită dimensiune, nu ne-am dus să atacăm supraetajări de locuințe familiale și chestiuni care nu influențează orașul, ci am atacat acele dezvoltări mari care au impact asupra orașului. Unele sunt pe spații verzi, iar altele densifică și este mult mai mult decât poate să suporte infrastructura rutieră. Trebuie să păstrăm un echilibru ca să nu ne sufocăm cu totul în oraș”, a declarat Nicușor Dan pentru HotNews.ro.

Întrebat ce le transmite investitorilor care deja au început să construiască în baza acestor autorizații, primarul general spune că dacă vor continua investiția, o fac pe responsabilitatea lor.

„Dezvoltatorii aveau informațiile, vă aduc aminte că în momentul în care s-a votat fiecare din cele 5 PUZ-uri de Sector nelegale, a fost o dezbatere publică și toți acești dezvoltatori aveau toate mijloacele să se informeze, dacă acele PUZ-uri sunt legale sau nelegale. În cazul PUZ-ului Sector 2, dacă nu mă înșel, el a fost aprobat în august 2020, iar decizia de suspendare a PUZ-urilor de Sector administrativă și cu anunțul în care spuneam că este aprobat nelegal a fost în februarie 2021, deci existau informațiile că acest PUZ este nelegal și dacă cineva se consideră nedreptățit, să dea în judecată municipiul București, înainte să se apuce de investiții, așa e firesc. Acum, că există toate indiciile că PUZ-ul acesta este nelegal, dacă se apucă să facă investiția până când se judecă litigiul pe autorizații, o fac pe responsabilitatea lor”, a explicat Nicușor Dan.

În luna iunie, primarul Nicușor Dan a mai atacat în instanță un lot de 34 autorizații emise de Primăria Sectorului 2 în perioada septembrie-noiembrie 2022.

Cât a fost în vigoare PUZ-ul Sectorului 2

PUZ-ul Sectorului 2 a fost aprobat de administrația Firea în 13 august 2020, cu puțin timp înainte de alegerile locale. PUZ-ul a fost atacat în instanță de USR și Asociația Ecopolis, în două litigii separate.

Acesta a produs efecte până pe 26 februarie 2021, când majoritatea PNL-USR din Consiliul General, la propunerea primarului Nicușor Dan, a aprobat suspendarea cu un an a Planurilor Urbanistice Zonale pentru Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6, respectiv până în februarie 2022.

Chiar înainte să expire această suspendare, Tribunalul București, la cererea Ecopolis, a suspendat toate PUZ-urile pentru Sectoarele 2,4 și 5, până la judecarea proceselor de anulare. PUZ-urile Sectoarelor 3 și 6 erau deja anulate, iar anul trecut a fost anulat și PUZ-ul Sectorului 5.

Suspendarea a rămas valabilă până în martie 2023, când Ecopolis a pierdut procesul de anulare a PUZ-ului. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

În iunie 2023, Tribunalul București a suspendat și anulat PUZ-ul Sectorului2, aprobat de administrația Firea și care dădea liber la betonarea a zeci de hectare de spațiu verde. Decizia a fost luată în procesul intentat de USR, iar decizia poate fi atacată cu recurs.

„Anulează Hotărârea CGMB nr. 339/13.08.2020 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal – Sector 2 Bucureşti. Suspendă executarea Hotărârii CGMB nr. 339/13.08.2020 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal – Sector 2 Bucureşti până la soluţionarea definitivă a cauzei”, este decizia Tribunalului București, dată pe 7 iunie.

În septembrie 2023, Primăria Sectorului 2 a suspendat autorizarea proiectelor imobiliare care au certificat de urbanism emis pe PUZ-ul Sectorului 2, și care nu au primit autorizație de construire, a anunțat primarul Radu Mihaiu, pe pagina de Facebook. Este vorba de peste 500 de proiecte imobiliare pentru care s-a cerut certificat de urbanism în lunile martie-iunie 2023. Legea urbanismului spune că aceste proiecte ar putea continua, însă prevederea se bate cap în cap cu alte prevederi legale.

HotNews.ro a scris încă din faza de dezbatere publică că documentul permite transformarea a peste 30 de hectare de teren de pe malul Lacurilor Colentina, Tei, Plumbuita și Fundeni, dar și de la parcul de lângă Arena Națională din spații verzi în zone unde se pot construi blocuri și case.

Printre zonele unde s-a aprobat schimbarea destinației de spațiu verde se numără: fosta bază sportivă a RADET de pe Calea Floreasca, o zonă de la intersecția bd. Barbu Văcărescu cu strada Țițeica, zona unde este construit Clubul Bamboo, zona fostelor pepiniere din Petricani, Insula Tibiscum de pe Lacul Fundeni și o bucată din spațiul verde de la Arena Națională. Aceste terenuri sunt proprietate privată, majoritatea fiind retrocedate.

De asemenea, în anumite cartiere de case, de exemplu Andronache, este crescut regimul de înălțime până la 14 etaje. La fel între zona dintre Lacul Fundeni și Lacul Dobroiești. Asta înseamnă că persoanele care au case în aceste zone se pot trezi oricând cu blocuri la fereastră.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro