Sari direct la conținut

VIDEO Nicușor Dan, conferință de presă într-un „șantier ilegal” al unui complex rezidențial din București / Reacția dezvoltatorului

VIDEO Nicușor Dan, conferință de presă într-un „șantier ilegal” al unui complex rezidențial din București / Reacția dezvoltatorului
Inquam Photos / Mălina Norocea și Octav Ganea

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a susținut marți o conferință de presă pe „șantierul ilegal” – după cum îl numește – al unui complex rezidențial din Sectorul 2, unde îi ceruse și premierului Marcel Ciolacu să vină și să intervină în astfel de situații. 

Nicușor Dan a spus că Marcel Ciolacu i-a transmis că nu poate ajunge marți la întâlnire, dar că va merge joi, de la ora 9:30, la Primăria Capitalei. În schimb, după conferința de presă Nicușor Dan a mers el la premier, la guvern, răspunzând astfel invitației acestuia, „din respect pentru bucureșteni”.

Nicușor Dan a susținut conferința de presă lângă un complex rezidențial aflat în construcție, cu blocuri cu înălțimea maximă de 11 etaje pe Intrarea Gherghiței, nr 9B, pe malul Lacului Plumbuita, în incinta fostei Fabrici de Cărămidă. Investitorul este One Lake District. 

„Traficul din București este generat de sute astfel de investiții. Instituțiile statului, cele care au atribuții să le oprească, nu fac nimic”, a spus Nicușor Dan, ca răspuns premierului, care îl invitase să discute la Guvern despre problema traficului din București.

Autorizația de construire a complexului rezidențial unde a susținut Nicușor Dan conferința de presă, care a fost atacată în instanță de Primăria Capitalei, a fost emisă în 6 decembrie 2022. Atacarea în instanță nu a avut succes, judecătorul motivând că Primăria Generală nu poate ataca acte emise de primăriile de sector. 

„Am venit azi, sperând să îl găsesc pe domnul ministru, cu acest memoriu, în care solicit Inspectoratului de Stat în Construcții și prefectului, să verifice și să atace în instanță PUZ-ul Sectorului 2 și cele 38 de autorizații. I-am spus motivele de nelegalitate pentru fiecare, i-am atașat și hotărârile judecătorești care s-au pronunțat deja. Dacă prim-ministrul este așa de interesat de traficul din București, o să vedem dacă le va cere celor două instituții din subordine, Inspectoratului de Stat în Construcții și Prefecturii, să facă ordine. Dacă nu, suntem cu toții părtași la aceeași speculație imobiliară”, a spus Nicușor Dan.

Săptămâna trecută, Marcel Ciolacu l-a chemat pe Nicușor Dan la guvern, în 17 septembrie, la ora 14.00, să discute despre traficul din Capitală. În replică, Nicușor Dan a spus că va merge doar după ce premierul se duce înainte pe șantierul One.  

„Prim-ministrul Marcel Ciolacu m-a invitat marți la ora 14 la o discuție pe tema traficului din București. L-am invitat și eu marți la ora 13 la unul din zecile de mari șantiere ilegale din București. I-am invitat și pe subordonații săi, Prefectul și șefa Inspectoratului de Stat în Construcții, care refuză să își îndeplinească atribuțiile. Nu putem să lăsăm mafia imobiliară să facă politica instituțiilor statului în materie de urbanism și apoi să ne mirăm că e trafic în București”, a anunțat joia trecută Nicușor Dan. 

Replica One United Properties


Dezvoltatorul imobiliar a reacționat, susținând că ansamblul de pe strada Gherghiței 9A are „autorizație perfect legală” emisă de Primăria Sectorului 2 pe amplasamentul fostei Fabrici de Cărămidă Fundeni, dezafectată de mai bine de 20 de ani.

„Pentru realizarea proiectului s-a realizat Studiu de Trafic și Evaluare privind Impactul asupra Mediului. Proiectul are 2 accese prevăzute de PUZ Sector 2 în Șoseaua Gherghitei, construite din bugetul dezvoltatorului, unul din ele având 16 m lățime, 5 benzi (2 de intrare și 3 de ieșire din ansamblu). Proiectul beneficiază de 20.500 mp spații verzi amenajate, representant 30% din suprafață totală a terenului. Prin realizarea proiectului se continuă Promenadă Verde realizată pe malul Lacului Plumbuita pe o distanță suplimentară de 900 m.

De asemenea, este depusă autorizația (175813/22.09.2023) pentru eliminarea unui bloc (autorizat deja, dar neconstruit) și construirea în locul lui a unei grădinițe și a unei școli, din bugetul dezvoltatorului”, spune One United Properties.

Dezvoltatorul imobiliar mai spune că „odată finalizat și pus în funcțiune, proiectul va aduce o scădere a traficului în București deoarece un număr semnificativ de cumpărători lucrează în zona de birouri din Dimitrie Pompeiu/Fabrică de Glucoză și se mută mai aproape de birou în loc să străbată tot Bucureștiul zilnic”.

INTERVIURILE HotNews.ro