Sari direct la conținut

Ciprian Ciucu: "La revedere băieţilor deştepţi cu subînchirierile!". Primăria sectorului 6 modifică modalitatea de închiriere a terenurilor şi construcţiilor publice şi private

HotNews.ro
Ciprian Ciucu: "La revedere băieţilor deştepţi cu subînchirierile!". Primăria sectorului 6 modifică modalitatea de închiriere a terenurilor şi construcţiilor publice şi private

Consiliul Local al Sectorului 6 a votat un proiect privind modul în care se pot închiria terenuri şi construcţii publice şi private, astfel că spaţiile scoase la licitaţie de primărie nu vor mai putea fi subînchiriate la preţuri de 2, 3, chiar 4 ori mai mari, iar practica de a închiria spaţii de la stat şi de a le subînchiria mai departe la preţuri mai mari va dispărea în sector, anunță Primăria Sectorului 6.

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de Primăria Sectorului 6, noua modalitate stabilită pentru închirierea terenurilor şi construcţiile publice şi private va duce la dispariția samsarilor de spaţii comerciale, care le subînchiriau cu profituri enorme.

Spaţiu închiriat de la primărie cu 385 de euro, subînchiriat cu 1.400 de euro

Primăria spune că, de exemplu, un spaţiu închiriat de la administrația locală cu 385 de euro + TVA a fost subînchiriat cu 1.400 de euro + TVA.

Alt spațiu, închiriat cu 555 de euro, a fost subînchiriat către alţi 4 beneficiari cu câte 1.000 de euro pentru fiecare.

Până acum, domeniul public şi privat aflat în administrarea Consiliului Local al Sectorului 6 nu beneficia de un cadru legal care să reglementeze posibilitatea închirierii acestuia prin procedura licitaţiei publice.

Cum se vor închiria, de acum, spaţiile comerciale în Sectorul 6

Din totalul spaţiilor aflate în administrarea Primăriei Sectorului 6, sunt închiriate 149. Dintre acestea, 35 sunt subînchiriate. Cel puţin de atâtea se ştie, pentru că, prin vechile contracte semnate, chiriaşii nu au obligaţia să anunţe dacă şi când subînchiriază.

Practica de a închiria spaţii de la stat şi de a le subînchiria mai departe la preţuri mai mari va dispărea în Sectorul 6 al Capitalei, iar de acum, fiecare act de închiriere va conţine reguli stricte şi se aprobă de Consiliul Local, susține Primăria Sectorului 6.

Noile reguli:

  • Valoarea minimă a chiriei va fi stabilită doar în baza unui raport de evaluare, întocmit de către un evaluator autorizat ANEVAR.
  • Terenul sau construcţia supusă închirierii va fi scoasă la licitaţie publică.
  • Câştigătorul licitaţiei va încheia un contract în care se specifică foarte clar datele de identificare şi valoarea de inventar ale bunului închiriat, destinaţia dată acestuia, durata închirierii, preţul minim al închirierii şi contractul cadru conţinând clauzele contractual obligatorii.

Ciprian Ciucu: „La revedere băieţilor deştepţi cu subînchirierile!”

  • „Acest proiect elimină intermediarii, şmecherii din comerţ. Cine vrea să aibă un business plăteşte direct, prin licitaţie publică deschisă, la Primăria Sectorului 6.
  • La revedere băieţilor deştepţi cu subînchirierile, că erau unii care aveau multe spaţii comerciale. Luau de la noi bunuri publice şi le dădeau mai departe, păstrându-şi un profit.
  • De acum, fiecare act de închiriere va trece prin Consiliul Local. Pentru samsarii de spaţii comerciale este stop joc. Pentru noi, înseamnă transparenţă, banii direct în bugetul local şi un plus pentru comunitate. E doar o stare de normalitate care va începe de azi!”, a declarat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Primele contracte de închiriere expiră chiar luna aceasta – unul la 14 iunie, altul la 30 iunie 2022. Apoi, vor trebuie reînnoite pe noile condiţii votate de consilierii primăriei. Până la finalul anului mai expiră alte 5 contracte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro