Sari direct la conținut

Circa 100 de basarabeni vor participa duminica la "Marsul pentru Basarabia" in Bucuresti. Cateva mii de oameni asteptati sa marsaluiasca de la Guvern la Parlament

HotNews.ro
Tricolor la Chisinau 1 decembrie 2012, Foto: Actiunea 2012
Tricolor la Chisinau 1 decembrie 2012, Foto: Actiunea 2012

Circa 100 de basarabeni care au cusut timp de trei saptamani un steag tricolor de 1.200 de mp vin duminica la Bucuresti pentru a participa la „Marsul pentru Basarabia”, pe traseul Guvernul Romaniei (Piata Victoriei) – Palatul Parlamentului (Parcul Izvor), cu incepere de la ora 14:00, anunta organizatorii manifestatiei care mai spun ca asteapta circa 10.000 de perticipanti. Mitingul pentru unirea Basarabiei cu Romania are loc cu o luna inainte de Summitul de la Vilnius, decisiv pentru integrarea europeana a Republicii Moldova.

„Dupa ce peste 117.000 de romani au semnat pentru o lege menita sa aduca Basarabia mai aproape de casa, participantii la manifestatie vor solicita adoptarea acestui proiectul legislativ de catre Parlamentul Romaniei. Totodata, din solidaritate cu Republica Moldova, ei vor iesi in strada in semn de sprijin fata de santajul comercial la care aceasta este supusa de catre Rusia”, anunta Platforma Civica Actiunea 2012, organizatorul marsului.

„Deportari, infometari, crime si mai recent embargo-ul la importul de vinuri sunt cateva dintre metodele prin care Rusia a incercat sa ii instraineze pe romani de romani. Ii asteptam pe toti bucurestenii sa vina la eveniment cu un steag national pentru a arata ca tricolorul ne uneste pe toti”, a declarat av. dr. Mihai Nicolae, co-presedinte al Platformei Civice Actiunea 2012, principalul organizator al „Marsului pentru Basarabia”.

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, organizatorii marsului mentioneaza ca asteapta ca peste 10.000 de bucuresteni sa raspunda apelului lor si sa ceara factorilor decizionali ca unirea cu Republica Moldova sa fie o prioritate nationala. In acest sens, in Parlamentul Romaniei a fost inaintat un proiect legislativ initiat de societatea civila.

Un miting similar ca amploare a avut loc in luna septembrie a anului trecut in Chisinau.

Aceste evenimente stradale sunt organizate de Platforma Civica Actiunea 2012, o coalitie de peste 30 de ong-uri din Romania, Republica Moldova, SUA, Canada si mai multe state din Uniunea Europeana.

Mitingul pentru unirea Basarabiei cu Romania are loc cu o luna inainte de Summitul de la Vilnius, decisiv pentru integrarea europeana a Republicii Moldova

  • Republica Moldova urmeaza sa parafeze un acord de asociere cu UE, fapt ce a determinat masuri dure din partea Rusiei, precum interzicerea importului de vinuri moldovenesti si amenintari cu expulzarea muncitorilor moldoveni. Rusia isi doreste mentinerea Moldovei in aria sa de influenta, iar unul dintre discursurile oficiale ale Kremlinului este ca Romania isi doreste anexarea Basarabiei, camuflata sub sustinerea aderarii ei la UE.

Protestatarii anti-RMGC si anti-Chevron anunta manifestatie comuna in Piata Constiutiei cu participantii la Marsul pentru Basarabia

Organizatorii protestului anti-RMGC si anti-Chevron au anuntat, miercuri seara, ca participantii la „Marsul pentru Basarabia”, dupa ce vor ajunge in Parcul ZIvor, se vor alatura multimii ce va protesta duminica seara in Piata Constitutiei.

Cu toate acestea, organizatorii sutin ca, desi exista posibilitatea ca o parte dintre participanti sa se alature dupa mars si protestului din Piata Constitutiei, „singurul obiectiv asumat oficial de Platforma Civica Actiunea 2012 este reprezentat de reunirea Basarabiei cu Romania. Nu suntem adeptii amestecului de mesaje deoarece consideram ca acest lucru,departe de a aduce un plus, este de natura de a dezbina si de a crea sciziuni in cadrul unor miscari cu obiective punctuale foarte clar conturate”.

Platforma Civica Actiunea 2012:

„Avand in vedere densitatea mare de actiuni stradale din ultima perioada, numarul mare de subiecte care s-au impus pe agenda publica in ultimele saptamani, precum si anumite comentarii aparute in mediul virtual, venim cu urmatoarele precizari: singurul obiectiv asumat oficial de Platforma Civica Actiunea 2012 este reprezentat de reunirea Basarabiei cu Romania. Nu suntem adeptii amestecului de mesaje deoarece consideram ca acest lucru, departe de a aduce un plus, este de natura de a dezbina si de a crea sciziuni in cadrul unor miscari cu obiective punctuale foarte clar conturate.

Dincolo de acest aspect, toti membrii Platformei Civice Actiunii 2012 si, implicit, toti participantii la marsul unionist de duminica se pot ralia, in nume personal, oricaror actiuni pe care le considera conforme cu propriile lor principii si valori, motiv pentru care am organizat acest eveniment intr-un interval orar care sa nu se suprapuna cu alte evenimente publice organizate in Bucuresti”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro