Ciucă, de Ziua Justiţiei: Provocarea e să aducem cât mai aproape perspectiva finalizării procesului de monitorizare a României prin MCV
Premierul Nicolae Ciucă a transmis, duminică, un mesaj de Ziua Justiţiei, în care afirmă că discuţiile cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, care au vizat şi progresele înregistrate de România în implementarea recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), încurajează continuarea demersurile pe care autorităţile le fac pentru reformarea sistemului de justiţie.
„Marcată în fiecare an în prima duminică a lunii iulie, Ziua Justiţiei subliniază rolul actului de justiţie, al partenerilor instanţelor de judecată şi al tuturor oamenilor legii în consolidarea statului de drept. Discuţiile purtate recent cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, care au vizat şi progresele înregistrate de România în implementarea recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, ne încurajează să continuăm demersurile pe care le facem pentru reformarea sistemului de justiţie. Provocarea este să aducem cât mai aproape perspectiva finalizării procesului de monitorizare a României prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi să demonstrăm că justiţia română funcţionează sută la sută pe principiile spaţiului de justiţie al Uniunii Europene”, a afirmat Ciucă în mesajul transmis de Guvern, potrivit Agerpres.
El spune că justiţia „în slujba cetăţeanului” şi un sistem modern, eficient, accesibil şi de calitate, adaptat nevoilor societăţii şi mediului de afaceri reprezintă obiective în care crede şi pe care echipa guvernamentală şi le-a asumat prin programul de guvernare.
„Avem posibilitatea să le susţinem acum inclusiv prin proiecte care vor primi finanţare de la bugetul Uniunii Europene, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a adăugat premierul.
Nicolae Ciucă mai spune că respectul faţă de lege, adevărul, apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale cetăţeanului, imparţialitatea, integritatea şi independenţa corpului judecătoresc şi a tuturor celor aflaţi în slujba legii sunt „valori care trebuie să primeze într-un sistem de justiţie adaptat transformărilor profunde petrecute în ultimele trei decenii în societatea românească”.
„La mulţi ani Justiţiei române şi tuturor care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu!”, a transmis în final premierul.
Citește și: