CJ Alba, obligat de lege sa mimeze vanzarea actiunilor la „PISA”
Consiliul Judetean Alba incearca sa se retraga din „PISA”, un proiect esuat al administratiei judetene din mandatul trecut, abandonat si de actuala Putere. Pentru aceasta, CJ este obligat prin lege sa anunte vanzarea actiunilor la un pret actualizat, care este, insa, mult supraevaluat, avand in vedere ca este mai mare decat acela de pe vremea cand se considera ca afacerea are viitor. Practic, autoritatile stiu ca nu vor gasi cumparator.
Unul dintre proiectele de hotarare pe care consilierii judeteni il vor discuta la viitoarea sedinta este cel referitor la SC „Parcul Industrial Sebes-Alba” (PISA), o afacere nereusita a administratiilor locale din Alba Iulia si Sebes si celei judetene.
„PISA” trebuia sa fie, teoretic, un pas important spre apropierea economica (in prima faza) dintre municipiul resedinta de judet si municipiul Sebes si creearea unui centru puternic, in conditiile in care se discuta despre o posibila reorganizare a teritoriului Romaniei, prin care judetul Alba ar fi putut fi desfiintat.
Proiectul prevedea construirea unui parc industrial. In 2003, terenul, in suprafata de peste 74 de hectare, a fost trecut din domeniul public al municipiului Sebes in cel privat al acestuia si apoi concesionat Parcului Industrial.
Firma nu si-a inceput, insa, activitatea pentru a obtine profit, astfel ca resursele financiare provenite din varsamintele actionarilor la formarea capitalului social s-au epuizat.
Intr-un document al CJ, responsabila de esec este considerata administratia din Sebes.
„Desi de mai multe ori in aceasta perioada actionarii au solicitat luarea de masuri pentru revitalizarea activitatii, nu s-a realizat un punct de vedere comun, aceasta fiind in parte motivata si de faptul ca unul din actionari, respectiv Consiliul Local Sebes, a retras 60 ha de teren din suprafata concesionata”, se arata in document.
Intre timp insa, PISA platise din banii actionarilor aproape un miliard pentru efectuarea studiului geo-topo-cadastral. Acum, CJ doreste retragerea dintre actionari, insa pentru aceasta trebuie, conform legii, sa incerce vanzarea actiunilor.
Din acest motiv s-a ajuns la situatia inedita ca actiunile firmei falimentare sa fie scoase la vanzare la un pret mai mare decat cel pe care il valorau la inceput, cand proiectul nu era inca compromis.
Astfel, daca majoritatea consilierilor vor fi de acord, CJ va anunta vanzarea celor 25.500 de actiuni detinute cu pretul de 4.720 de lei, fata de 3 lei pretul initial.