Clotilde Armand, trimisă în judecată în dosarul în care e acuzată că s-a numit singură manager într-un proiect / Reacția primarului: Un caz penibil
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a fost trimisă în judecată, joi, în dosarul în care procurorii o acuză că s-a numit singură manager într-un proiect anticorupție, majorându-și astfel indemnizația lunară. Dosarul a fost deschis după ce Agenția Națională de Integritate a reclamat-o că s-ar fi folosit de funcție pentru a obține venituri printr-un proiect european. Tot joi, Clotilde Armand și-a depus candidatura pentru un nou mandat. Ea spune că este un „caz penibil”, iar acuzațiile „sunt ridicole”.
Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a anunțat joi că procurorii au finalizat urmărirea penală și au trimis-o în judecată pe Clotilde Armand pentru infracțiunea de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane.
Acuzațiile pe care procurorii i le aduc lui Clotilde Armand:
- „În perioada mai 2022 – august 2022, în calitate de primar al Sectorului 1, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ca urmare a emiterii Dispoziției nr. 715/18.02.2022 prin care s-a desemnat manager al proiectului ”Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție” (…) inculpata Armand Clotilde – Marie – Brigitte a emis patru dispoziții care au produs foloase materiale pentru sine, beneficiind de majorări ale indemnizațiilor lunare în sumă de totală de 18.720 lei (venituri brute), după cum urmează:
- În data de 06.05.2022 a emis Dispoziția nr. 1708/06.05.2022 prin care, pentru timpul lucrat în luna aprilie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, şi-a majorat indemnizaţia lunară aferentă lunii aprilie 2022 cu suma de 3.744 lei, din care a încasat suma de 2.191 lei în contul personal, diferenţa de 1.533 lei reprezentând impozite şi contribuţii, fiind reţinută şi transferată de angajator la bugetul de stat.
- În data de 07.06.2022 a emis Decizia nr. 2156/07.06.2022 prin care, pentru timpul lucrat în luna mai 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, şi-a majorat indemnizaţia lunară aferentă lunii mai 2022 cu suma de 5.616 lei, din care a încasat suma de 3.285 lei în contul personal, diferenţa de 2.331 lei reprezentând impozite şi contribuţii, fiind reţinută şi transferată de angajator la bugetul de stat.
- În data de 05.07.2022 a emis Dispoziția nr. 2517/05.07.2022 prin care, pentru timpul lucrat în luna iunie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, şi-a majorat indemnizaţia lunară aferentă lunii iunie 2022 cu suma de 3.744 lei, din care a încasat suma de 2.191 lei în contul personal, diferenţa de 1.533 lei reprezentând impozite şi contribuţii, fiind reţinută şi transferată de angajator la bugetul de stat.
- În data de 01.08.2022 a emis Dispoziția nr. 2853/01.08.2022 prin care, pentru timpul lucrat în luna iulie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, şi-a majorat indemnizaţia lunară aferentă lunii iulie 2022 cu suma de 5.616 lei, din care a încasat suma de 3.285 lei în contul personal, diferenţa de 2.331 lei reprezentând impozite şi contribuţii, fiind reţinută şi transferată de angajator la bugetul de stat”.
Tot joi, Clotilde Armand și-a depus dosarul pentru un nou mandat
Tot joi, când Parchetul a anunțat printr-un comunicat că a trimis-o în judecată pe Clotilde Armand, aceasta și-a depus candidatura pentru un nou mandat.
Parchetul a revenit apoi cu precizări, spunând că, de fapt, astăzi dosarul a fost înregistrat în instanță:
„Azi, dosarul a fost înregistrat la instanță. De aceea, comunicatul nostru a fost dat azi. Rechizitoriul și viza legalității prim procurorului poartă dată anterioară.
Pentru bună desfășurare a procesului penal, extras din rechizitoriu poate fi transmis către dvs după ce dosarul parcurge camera preliminară”.
„Un caz penibil”
Clotilde Armand a reacționat pe Facebook, spunând că este un „caz penibil”, deschis la plângerea fostului primar Dan Tudorache, iar acuzațiile „sunt ridicole”.
„Un caz penibil, deschis la plângerea lui Dan Tudorache, cu acuzații ridicole, în care au inventat un prejudiciu de 3.000 euro. Un dosar în care Marcel Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze, ca să nu mai zic actualul premier atacă independența Justiției la fiecare apariție publică, iar Alina Gorghiu a ajuns unealta PSD în demolarea Justiției. Abia așteptam ca întregul dosar să ajungă în instanță să demontez toată aceasta făcătură”, a scris Armand pe Facebook.
Ea mai spune că a aflat de la televizor că a fost trimisă în judecată, la două ore după ce și-a depus candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1.
„Eu sunt convinsă că în instanță o să aibă mari dificultăți să își justifice acuzațiile”, a spus, pentru HotNews.ro, Clotilde Armand, adăugând și faptul că pentru moment nu deține informații suplimentare cu privire la data în care ar putea începe procesul.
În august 2023, când Parchetul a anunțat că a început urmărirea penală împotriva sa, Clotilde Armand spunea că a respectat legea în cazul proiectului pe fonduri europene și că are încredere în Justiție.
„Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect, înțeleg că aceasta este procedura. Cum că aș fi fost remunerată ilegal cu 3.000 euro într-un proiect european în care am implementat măsuri anticorupție la Primăria Sectorului 1. Un proiect care a fost finalizat cu succes, la sfârșitul lunii mai: 60 de funcționari publici au participat la cursuri de formare /instruire în domeniul prevenirii corupției, transparenței, eticii și integrității, a fost creat un registru al riscurilor de corupție la nivelul administrației locale din Sectorul 1, au fost elaborate proceduri operaționale privind managementul riscurilor de corupție și stabilirea măsurilor preventive anticorupție la nivelul Primăriei Sectorului 1 și au fost derulate campanii de conștientizare privind riscul expunerii la faptele de corupție”, spunea la acel moment Clotilde Armand.
„Am deranjat niște interese, dar nu mă opresc”, mai spunea Armand.
Dosarul a fost deschis la sesizarea Agenției Naționale de Integritate (ANI). În noiembrie 2022, ANI a anunțat că a constatat conflictul de interese în cazul lui Clotilde Armand, după ce aceasta a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție” finanțat din fonduri europene și care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 de lei. ANI susținea că cele 5 dispoziții semnate reprezintă numirea în funcția de manager de proiect, precum și majorarea indemnizației lunare, cu până la 30%.