Clujul – cobai pentru unificarea dintre PNL si PD
Liderii Aliantei „D.A.” incearca un nou experiment politic la Cluj, desfasurat sub supravegherea presedintelui PD, primarul Emil Boc. Potrivit viceprimarului din Cluj-Napoca, Adrian Popa, cel care conduce Organizatia municipala a PNL, secondat de deputatul liberal Horia Uioreanu, cele doua partide ar putea sa experimenteze un soi de „prefuziune”.
Concret, acest lucru ar insemna ca ambele partide din coalitia de guvernare sa cedeze tot mai multe prerogative Consiliului de Coordonare la nivel judetean al Aliantei. Acest consiliu ar putea sa aiba un sistem alternativ de conducere.
Respectiv, pentru o anumita perioada, atributiile de conducere sa ii revina presedintelui organizatiei judetene a PNL, Marius Nicoara, cel care conduce si Consiliul Judetean, iar apoi, rolul de conducator sa ii revina pentru o perioada similara de timp presedintelui filialei PD, deputatul Daniel Buda.
Deocamdata, amanuntele nu au fost stabilite cu exactitate. Acest experiment va fi extins la nivel national daca se va doveni un succes. Stadiul de prefuziune ar reprezenta o etapa obligatorie inainte de unificarea dintre liberali si democrati.
Viceprimarul PNL al municipiului resedinta de judet, Adrian Popa, a spus ca pe nivel local, relatiile dintre cele doua partide au fost tot timpul foarte bune, mai ales ca Clujul a fost singurul judet in care PNL si PD au decis sa mearga pe liste comune la alegerile locale de anul trecut.
Deputatul Horia Uioreanu a adaugat ca in judetele in care au aparut tensiuni intre cele doua partide, acest lucru s-a intamplat pentru ca nu s-au mai intrunit din campania electorala de anul trecut consiliile judetene de coordonare a Aliantei.
In acest context trebuie inteleasa si initiativa presedintelui PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, si cea a presedintelui PD, primarul Emil Boc, de a relansa ideea fuziunii tocmai la Cluj, cu o zi inainte de Ziua Nationala a Romaniei. Nu este pentru prima data cand aceasta zona este folosita drept „poligon” pentru testele politice.
Pe langa faptul ca a fost primul judet in care a fost formata Alianta „D.A.”, tot in Cluj s-a produs pentru prima data balansul politic care a determinat ruperea aliantei dintre UDMR si PSD, precum si alierea politicienilor maghiari cu cei din PNL si din PD.
Desi Uniunea condusa de Marko Bela a sustinut candidatura reprezentantului PSD, Ioan Rus, la postul de primar al orasului Cluj-Napoca, dupa alegeri, politicienii maghiari au ales oferta cea mai generoasa.
Concret, ei au decis, in ciuda presiunilor facute de conducerea centrala a Uniunii, sa se alieze cu PNL si PD, partide care au oferit maghiarilor postul de viceprimar al municipiului si doua posturi de vicepresedinte in cadrul Consiliului Judetean.
PSD oferise UDMR un singur post de vicepresedinte in Consiliul Judetean, precum si o serie de posturi de viceprimari in mai multe comune. Trendul inceput la Cluj a fost confirmat de politica Uniunii dupa alegerile generale, cand maghiarii au trecut din nou de partea Aliantei PNL-PD.
Formarea Aliantei si apoi coalizarea cu UDMR nu au fost singurele experimente politice derulate la Cluj. Compatibilitatea dintre politicienii care reprezinta Partidul Conservator si PNL, care se gandesc sa formeze o alianta intre conservatori si viitorul partid rezultat din probabila unificare a PNL si a PD sau includerea PC in Alianta „D.A.”, este testata tot aici.
Este semnificativ in acest sens faptul ca deputatii PNL si PC din judet au inceput sa formuleze amendamente comune si chiar sa isi tina impreuna conferintele de presa.
Clujul a fost ales drept teritoriu pentru testele politice ale Aliantei pentru ca reprezinta un puternic centru de influenta atat in PD, cat si in PNL. Presedintele democratilor este primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, iar ascensiunea acestuia a inceput in anul 2001, cand a devenit vicepresedinte, iar apoi presedinte executiv al partidului condus pe atunci de Traian Basescu.
Pe de alta parte, liberalii clujeni sunt cei care au dat tonul schimbarilor petrecute in ultima vreme in acest partid. De pilda, inainte de alegerea lui Teodor Stolojan in functia de presedinte al PNL, organizatiile din Transilvania si Moldova s-au reunit in statiunea clujeana Belis ca sa isi stabileasca o strategie comuna pentru Congresul partidului.