Sari direct la conținut

Cîmpeanu: Primul caz pozitiv COVID-19 la testul cu salivă, la Liceul "Caragiale" din Capitală / Doar în 216 şcoli testarea este asigurată în unitatea de învăţământ

HotNews.ro
Cîmpeanu: Primul caz pozitiv COVID-19 la testul cu salivă, la Liceul "Caragiale" din Capitală / Doar în 216 şcoli testarea este asigurată în unitatea de învăţământ

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, luni, că primul caz pozitiv cu Covid-19 la testul pe bază de salivă a fost raportat la Liceul „I.L. Caragiale” din Capitală, transmite Agerpres. Potrivit lui Cîmpeanu, doar în 216 școli se fac testele chiar în unitatea de învățământ, iar în 467 se fac în sistem mixt.

„Astăzi, după mult timp, au fost la dispoziţie şi acele teste non-invazive. Am primit foarte multe semnale. Ele au fost folosite. Dincolo de neajunsurile de aşteptat, ele au fost folosite. Am fost anunţat în urmă cu puţin timp de DSP Bucureşti că s-a raportat primul caz testat pozitiv în urma testelor cu salivă. S-a luat legătura şi va face testul PCR pentru confirmarea sau infirmarea acestei situaţii. Este în Bucureşti, este la Liceul ‘Caragiale'”, a declarat ministrul Educaţiei, la Palatul Parlamentului.

Ministrul a subliniat că testarea nu are bază legală pentru a fi obligatorie.

„Din punctul de vedere al ministrului Educaţiei, lucrurile sunt foarte clare. Testarea nu are bază legală pentru a fi obligatorie. În acelaşi timp, nu avem altă şansă decât aceea de a miza pe responsabilitatea părinţilor, profesorilor şi a elevilor”, a afirmat Cîmpeanu.

„Eu prefer să sesizez marea majoritate a părinţilor care sunt responsabili şi nu fac astfel de lucruri. Doar în 216 (şcoli) testarea este asigurată în unitatea de învăţământ. Sunt 467 de unităţi de învăţământ în care testarea se asigură mixt, în funcţie de nivelul educaţional se testează sau în şcoală sau la domiciliu, în toate celelalte şcoli testarea se asigură la domiciliu sub supravegherea părinţilor”, a mai menţionat Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, următorul lot de teste va ajunge la timp. El a precizat că a solicitat IGSU, „pe viitor, să ne pună la dispoziţie teste ambalate individual”.

El a fost întrebat dacă aceste teste sunt eficiente la noua tulpină a coronavirusului – Omicron.

„Sunt atât de eficiente pe cât ne-au adus la cunoştinţă autorităţile sanitare. La Ministerul Educaţiei noi luăm la cunoştinţă informaţiile pe care ni le pun la dispoziţie cei din Ministerul Sănătăţii”, a explicat Cîmpeanu.

Ce se întâmplă atunci când testul pe bază de salivă iese pozitiv

Rezultatul pozitiv trebuie anunțat la școală sau grădiniță iar unitatea de învățământ va raporta acest caz către DSP.

  • Șeful DSU, Raed Arafat, a precizat că dacă testul de salivă arată un caz pozitiv sau dacă copilul este simptomatic și testul de salivă este negativ, urmează un test PCR obligatoriu, pentru a depista dacă într-adevăr copilul este negativ, fiind simptomatic, sau pentru a confirma testul pozitiv.

Ce prevede ordinul comun ministerul Educației- ministerul Sănătății:

După articolul 6 se introduce un nou articol, articolul 6^1, cu următorul cuprins:

”Art. 6^1

  • În situația în care, în urma testării cu test rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă, conform Instrucțiunii Ministerului Sănătății nr. CAZ/4216/19.11.2021, rezultatul este pozitiv, se aplică dispozițiile protocolului privind managementul cazului cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă, prevăzut la punctul VI din anexa la prezentul ordin.
  • Preșcolarul/elevul cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă, conform alin. (1), continuă activitatea didactică în regim online și poate relua cursurile cu prezență fizică după prezentarea rezultatului certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore.
  • Preșcolarul/elevul care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, reia cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la data rezultatului pozitiv obținut la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă.
  • Consiliul de administrație al unității de învățământ decide dacă testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă se efectuează în unitatea de învățământ sau la domiciliu, sub supravegherea părintelui/reprezentantului legal.
  • În situația în care consiliul de administrație al unității de învățământ stabilește că procedura de testare cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă este efectuată în unitatea de învățământ, este necesar acordul părintelui/reprezentantului legal al preșcolarului/elevului minor, acord exprimat conform formularului elaborat de Ministerul Sănătății.
  • În situația efectuării testării cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă la domiciliu, sub supravegherea părintelui/reprezentantului legal, rezultatul testării se comunică de îndată, în scris sau electronic, unității de învățământ, respectiv persoanei responsabile desemnate conform art. 11.

Protocolul în cazul rezultatului pozitiv la un test pe bază de salivă

VI. Protocoale, după punctul 4 se introduce un nou punct, punctul 5, cu următorul cuprins:

”5. Protocolul privind managementul cazului cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă:

  • persoanele responsabile din cadrul unității de învățământ vor realiza testarea preșcolarilor/elevilor în conformitate cu Instrucțiunea Ministerului Sănătății nr. CAZ/4216/19.11.2021 și vor putea fi instruite de echipe de voluntari formate din medici, studenți la facultățile de medicină, asistenți medicali și alte categorii de personal cu competențe în domeniul medical, sub coordonarea DSP/DSPMB;
  • persoanele responsabile din cadrul unității de învățământ se vor informa corespunzător în ceea ce privește procedura aplicabilă colectării testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. În situația colectării testelor cu rezultat pozitiv la nivelul unităților de învățământ, acestea se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale. Întreaga procedură va fi încheiată cu dezinfecția corectă a mâinilor;
  • în cazul preșcolarilor/elevilor cu rezultat pozitiv la un test rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă în unitatea de învățământ, se aplică prevederile pct. 4. Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19;
  • în cazul preșcolarilor/elevilor cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă la domiciliu, părinții/reprezentanții legali au obligația de a comunica în scris sau electronic, unității de învățământ, respectiv persoanei responsabile desemnate conform art. 11 rezultatul testului;
  • unitatea de învățământ raportează DSP/DSPMB cazurile cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă în vederea asigurarii testarii lor prin test certificat antigen rapid sau RT-PCR;
  • unitatea de învățământ păstrează evidența preșcolarilor/ elevilor testați pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro