Coabitarea a murit. Incepe alt razboi
Din relatarile participantilor la intalnirea de taina de marti seara, presedintele Traian Basescu a solicitat-o, iar ceilalti doi i-au spus sa vina la ei. Pentru prima data presedintele si-a calcat pe mandrie si a coborat pe ierarhia puterii pentru a se vedea, la Parlament, nu la palatul Cotroceni ca de obicei, cu premierul Victor Ponta, cu presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, si cu presedintele Senatului, Crin Antonescu. Iminenta unui raport de tara prost pe justitie, tema urgenta si grava, l-a determinat pe seful statului sa accepte umilinta de a merge el insusi pentru a raporta unor politicieni cu functii inferioare in stat.
Traian Basescu a acceptat, probabil, injosirea si dintr-un calcul politic, stiind ca toate relele din raportul de tara se vor sparge in final in capul USL. Pentru presedinte era mai important sa arate tarii ca si-a facut din timp datoria de a avertiza puterea ca tine de vointa politica a Guvernului Ponta si a majoritatii USL sa rezolve o serie de probleme (selectia adecvata a unor sefi la DNA si PG, reluarea votului in cazurile de politicieni protejati politic de anchetele procurorilor, etc) decat sa-si exercite fara nici o finalitate autoritatea, oricum subrezita rau dupa dupa referendumul din vara si alegerile din toamna.
Cum intre invitatia lansata de seful statului si intalnirea de taina s-a scurs ceva timp, tripleta puterii a avut timp berechet sa gandeasca o strategie de aparare. Cum cea mai buna aparare e atacul, presedintelui i s-a propus la finalul expozeului sau catastrofic pe tema MCV sa-si scurteze mandatul. Hodoronc-tronc, taman acum cand discutam chestii nasoale. Pasul doi a fost ca informatia despre inviatia adresata lui Traian Basescu sa fie scursa la televiziunile prietene, care au prezentat tema comasarii alegerilor prezidentiale cu cele europarlamentare drept principalul subiect de discutie.
Pe un ton suspect de politicos, Crin Antonescu a lamurit intr-un final publicul ca propunerea a venit din partea premierului Victor Ponta si ca a fost tema secundara la finalul discutiei, necum principala. Pentru a degaja fumul raspandit de petarda detonata de Ponta&Ghita in spatiul public, Traian Basescu insusi a tinut o conferinta de presa miercuri seara explicand ce si cum. Cum s-a simtit atacat, presedintele s-a simtit dator sa raspunda cu aceeasi moneda. A tinut Guvernul intr-un lung sir de ironii groase, sugerand la tot pasul ca guverneaza dezastruos, de la modul in care negociaza cu FMI, la felul cum a „procesat” informatiile primite in timpul crizei ostaticilor din Algeria.
Cum ramane cu acordul de coabitare Ponta-Basescu? In aparenta, toate bune. Nimeni n-a vorbit urat, nu si-au aruncat cuvinte grele, s-au intalnit in cadru civilizat, prin urmare cine ce poate reprosa? Pai, insasi propunerea lansata de primul ministru, oricat de „frumoasa” isi vede premierul ideea astazi, reprezinta o agresiune si o rupere simbolica a acordului de coabitare. Adica, tu, Victor Ponta, cand te-ai angajat sa coabitezi, ai acceptat sa respecti mandatul presedintelui. Invitandu-l sa degajeze terenul mai devreme, sub pretextul ipocrit al scutirii populatiei de doua randuri de alegeri anul viitor (ideea refuzata cand liderii USL erau in opozitie si Traian Basescu era cel care propunea scurtarea mandatului sau cu doi ani), Victor Ponta nu a facut decat sa puna in discutie legitimitatea presedintelui intr-un mod ceva mai perfid. Intamplarile de marti 22 si miercuri 23 ianuarie echivaleaza, de facto, cu incetarea coabitarii la mai putin de doua luni de la semnarea acordului (12 decembrie 2012). Asadar, coabitarea a murit, razboiul se reia. Drept dovada, un important lider liberal, Sorin Frunzaverde, a pus iarasi in discutie suspendarea.
Acum, intrebarea e daca Ponta a aruncat o petarda doar pentru a raspandi ceata, pentru a acoperi alte teme grave – gen intrarea Oltchim in insolventa, cresterile de preturi la energie, bugetul sarac, dificultatea de a gasi resurse bugetare etc – sau din cauza ca altii au actionat asupra sa presandu-l sa lanseze acest atac la adresa presedintelui? Au intrat in panica Dan Voiculescu si Crin Antonescu la gandul ca pana in decembrie 2014 risca sa piarda sansa de a castiga Cotroceniul? Apasa pesedistii pe acceleratie simtind ca pot castiga prezidentialele cu propriul candidat, eventual Oprescu (despre care aud ca este plimbat deja prin lumea buna de afara), eventual chiar un Victor Ponta tot mai plictisit de Palatul Victoria, cu conditia de a evita pe cat posibil erodarea la guvernare? Putin probabil ca oferta adresata lui Traian Basescu va fi acceptata, la fel cum si contra-oferta sa de a demisiona impreuna cu toti cei 588 de Parlamentari – si de a suprapune astfel mandatul prezidential peste cele parlamentar are slabe sanse de realizare. In tot cazul, seful statului va ramane un arbitru important intre viitorii candidati PSD si PNL la prezidentiale, de unde si politetea suspecta a lui Crin Antonescu, pomenita mai sus.