Sari direct la conținut

Coada de AUR. Sute de oameni așteaptă să semneze pentru apartamentele de 35.000 de euro promise de Simion, dar nu vor avea întâietate că s-au înscris primii, explică un lider al partidului. Cât va fi dobânda

HotNews.ro
Coadă la sediul de campanie al AUR, care promite locuinte cu dobandă 0. FOTO: AUR

„Se va elabora o legislație în care se vor menționa clar categoriile de persoane și în ce vor consta prioritățile”, susține Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, într-un dialog cu HotNews.ro, politicianul susținând că nu vor fi favorizați cei care stau la coadă. Și va exista o dobândă, „dar finanțată de stat”. 

Sute de oameni au fost fotografiați stând la coadă în fața unui sediu AUR din București pentru a semna „Planul lui Simion” (George Simion- prezidențiabilul AUR), care promite să livreze un milion de apartamente, multe dintre ele la prețul de 35.000 euro cu avans de 1.000 de euro și o dobândă ZERO. 

Coadă la semnarea „Contractelor de Inscriere in Planul Simion”, care includ si promisiunea achizitiei unei case la pret redus. FOTO: AUR

Chiar dacă au înțeles că cei care au semnat pentru acel plan vor avea întâietate la cumpărarea viitoarelor apartamente, lucrurile nu stau așa, susține Marius Lulea, prim vicepreședinte AUR, inginer constructor și doctor în construcții. 

Eveniment de inaugurare a sediului de campanie al partidului AUR si semnarea „Contractelor de Inscriere in Planul Simion”, care includ si promisiunea achizitiei unei case la pret redus. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Se va proceda la fel în mai multe orașe

„Este exclus (ca acei cetățeni care au semnat să aibă prioritate n.r.). Se va elabora o legislație în care se vor menționa clar categoriile de persoane și în ce vor consta prioritățile”, a explicat Lulea, pentru HotNews.ro.

Mai mulți specialiști din zona imobiliară consultați de redacție susțin că planul lui Simion este o utopie. Lulea îi contrazice, dar admite că îmbulzeala de acum două zile din Capitală s-a datorat faptului că la eveniment a participat chiar și președintele AUR, George Simion.

 „Oamenii vin ca să stea cu dumnealui la masă. Va fi prezent în toate orașele mari în următoarele zile. Avem 1,4 milioane de români care ne-au votat și ei sunt legați de noi. Ne percep ca fiind apropiați”, apreciază Lulea.

Ce înseamnă de fapt „dobândă zero” și cum vor fi construite apartamentele

Reprezentantul AUR ne-a spus că programul este similar „Primei Case”, dar că dobânda va fi limitată la 2%. Cetățenii nu vor plăti nici acea dobândă pentru că ea va fi subvenționată de Stat, asemănător cu ceea ce avem azi la programele Family Start și StudentInvest. 

„Dobânda o va plăti Statul în fiecare lună”, ne-a spus el. „Va fi un mecanism clasic de creditare. Garantarea se va face prin Fondul de garantare astfel încât băncile să nu preia niciun risc. Cetățeanului îi vine factura doar cu cât are el de plătit în timp ce Statului în fiecare lună îi vine nota de plată cu dobânda”, a explicat Lulea.

Conform legii, când „Statul plătește”, de fapt plătesc toți cetățenii și firmele din țară prin taxele și impozitele colectate. Iar când trăim pe deficit, prin împrumuturi.

Cum va funcționa Planul

Conform informațiilor oferite de Lulea, Statul va pune la dispoziție terenurile pe care le are, iar o companie de Stat va construi apartamentele. 

În plus, vor fi implicați și alți dezvoltatori privați cărora li se vor pune la dispoziție terenuri în mod gratuit, cu condiția ca aceștia să se încadreze în prețul de vânzare către populație de 35.000 de euro.

„Compania de Stat va juca rolul de dezvoltator și va dezvolta proiectele și infrastructura necesară. Apoi sunt două lucruri. În primul rând, privații vor construi și vor vinde cu prețul de 35.000 euro, prețul urcă în funcție de numărul de camere până pe la 70.000 euro. În al doilea rând, Statul va construi locuințe de necesitate, sociale, de serviciu”, a explicat el.

„Apartamentele vor fi în apropierea orașelor ca să aibă legătură cu infrastructura existentă. Trebuie amplasate cu acces la o cale de circulație națională, județeană, dar și în apropierea orașului ca să avem rețele, infrastructură de electricitate”, a mai explicat reprezentantul AUR.

Cât costă proiectul?

Costul total al proiectului este de 50 miliarde euro. „Nevoia de finanțare este mai redusă, de 20 miliarde euro în perioada de 10 ani de desfășurare a proiectului. Sumele se vor roti cam de 2 ori cel puțin. Se face un proiect, el se valorifică, banii se folosesc către celălalt proiect și așa mai departe”, afirmă Lulea.

Modelul de creștere e cel al lui Ceaușescu

Apartamentele vor fi gata cel mai devreme peste 3-4 ani pentru că partea legată de legislație, organizarea de licitații cere timp, spune liderul AUR. 

„Construcția va începe în anul al treilea (după alegeri n.r.) și primele predări se vor face în anul al patrulea”, spune Lulea, precizând că se dorește crearea a 100.000 de apartamente pe an.

„Un model util de creștere a avuției este cel al lui Ceaușescu. A construit aproape trei milioane de locuințe”, a menționat Marius Lulea. „Poate nu e perfect planul nostru, dar ceilalți (celelalte partide), nu vin cu absolut nimic”, a spus el.

Simulare a locuințelor rezidențiale, postată pe site-ul proiectului.

Ce scrie în contractul semnat de cetățeni cu AUR

„Prezentul contract este încheiat sub condiția suspensivă a alegerii domnului George-Nicolae Simion ca Președinte al României în urma alegerilor din anul 2024”, scrie în contract.

Dacă Simion nu ajunge președinte, atunci nu sunt șanse ca semnatarii să aibă ocazia de a-și cumpăra o casă prin acest program.

Conform documentului studiat de HotNews.ro, candidatul la alegerile prezidențiale din 2024, George-Nicolae Simion, se obligă astfel ca pe o perioadă de cel puțin 10 ani de zile:

  • „să se asigure de preluarea PLANULUI SIMION în programul noului Guvern, desemnat după alegerile legislative din 2024;
  • să întreprindă demersuri susținute și coerente, acționând în limitele legii, pentru punerea în execuție a PLANULUI SIMION”.

De asemenea, în maxim 6 luni de la învestirea noului Guvern, George Simion se angajează să prezinte public calendarul de implementare al activităților prevăzute în PLANUL SIMION, termenele de finalizare pentru fiecare etapă (de. ex. identificare terenuri, realizare exproprieri, realizarea rețelelor de utilități, demararea lucrărilor, recepția lucrărilor, alocarea locuințelor), precum și termenul de operaționalizare a programului de refinanțare a creditelor.

Cei care au semnat documentul și-au exprimat susținerea pentru acel plan, în scopul de a achiziționa o locuință la un preț accesibil și prestabilit, respectiv de:

  • 35.000 euro (TVA inclus) pentru apartament cu 2 camere (50-52 mp)
  • 50.000 euro (TVA inclus) pentru apartament cu 3 camere (68-72 mp)
  • 70.000 euro (TVA inclus) pentru apartament cu 4 camere (95-100 mp).
  • În plus, prin acea semnătură practic au solicitat să intre în baza de date a Planului Simion.
Captură din contractul publicat pe planulsimion.ro

Mai jos, în document, se menționează faptul că vor dobândi o locuință în funcție de situația personală și a familiei, „pe baza algoritmului și criteriilor cuprinse în program”.

Conform contractului, li s-a garantat analiza dosarului și acordarea punctajului de prioritate numai în măsura în care capacitatea programului nu este depășită, aceasta fiind determinată în funcție de numărul unităților locative vizate de program (până la 1.000.000).

Cristi Danileț spune că acel contract cu Simion nu are nicio valoare legală

Fostul judecător Cristi Danileț spune că, în primul rând, se colectează fără drept date personale: nume, CNP, nr. telefon… Se adună de către o persoană fizică care nu are nicio împuternicire în acest sens, dar invocă o funcţie publică pe care ar putea-o ocupa în viitor, explică Danileț pentru Epoch Times.

În al doilea rând, chiar dacă Simion va fi ales Preşedinte al României, el nu va putea pune în aplicare un astfel de contract/plan, susține Danileț. E vorba despre împărțirea puterilor într-un stat democratic. 

Alocarea terenurilor pentru construcţia de locuinţe, ridicarea imobilelor respective, repartizarea lor, creditarea acestora nu sunt atribuţii nici ale Preşedintelui, nici măcar ale Parlamentului sau Guvernului, ci ale administraţiei publice locale şi ele se acordă pentru implementare unor entităţi private şi numai prin proceduri legale.

În al treilea rând, neîndeplinirea contractului nu este sancţionată în niciun fel, constată magistratul. Nici dacă omul politic îşi va da demisia din funcţia de preşedinte nu înseamnă că cei care au contractat vor fi despăgubiţi, mai spune Danileț.

INTERVIURILE HotNews.ro