Sari direct la conținut

Coaliția a decis să introducă noi reguli pentru plata facturii la energie

HotNews.ro
Nicolae Ciucă , Marcel Ciolacu ședință Camera Deputaților, Foto: Inquam Photos / George Calin
Nicolae Ciucă , Marcel Ciolacu ședință Camera Deputaților, Foto: Inquam Photos / George Calin

Liderii PSD, PNL și UDMR au decis luni, în ședința Coaliției desfășurată la Parlament, ca plata facturii la energie să se poată face eșalonat dacă factura întârzie mai mult de trei luni.

Practic dacă factura la energie întârzie mai mult de trei luni, clienții casnici vor avea posibilitatea să plătească eșalonat.

De altfel, premierul Nicolae Ciucă a declarat, la finalul ședinței că cei care primesc facturile de curent cu întârziere, ar putea plăti suma eşalonat, astfel încât cetăţenii să poată să îşi plătească factura.

”Pentru furnizorii care nu au fost în măsură să trimită, să transmită facturile la timp, este absolut anormal ca orice consumator final să primească factura după cinci luni sau şase luni şi să plătească întreaga sumă. Ca atare, am solicitat ca acea sumă să fie eşalonată, astfel încât cetăţenii să poată să îşi plătească factura”, a spus premierul.

Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că s-au agreat noi modificări la Ordonanța 119/2022 privind energia. Mai exact, se vor introduce noi amendamente care vizează plafonarea prețurilor la 0,68 lei/kWh pentru categoriile de clienți vulnerabili:

  • familiile monoparentale;
  • familiile cu trei copii;
  • bolnavii care au aparate medicale.

De asemenea spitalele, bisericile, intreprinderile mici, companiile de transport și cele de utilități, industria farma vor plăti 1 leu/kWh.

De asemenea plafoanarea prețului pentru consumatorii casnici arată astfel:

  • sub 100 kWh pe lună tarif de 0,68 lei/kWh – preț factură aprox. 70 lei;
  • între 100 kWh -255 kWh pe lună tarif de 0,8 lei/kWh – preț factură aprox. 200 lei;
  • peste 255 kWh până la 300 kWh pe lună tarif de 1,3 leu/kWh – preț factură aprox. 260 lei.

Ordonanța 119/2021 privind plafonarea prețurilor la energie a intrat în dezbaterea Camerei Deputaților. Liderii de grup ai PSD, PNL și UDMR urmează să se întâlnească marți pentru a decide calendarul dezbaterii OUG 119/2021 în comisiile de specialitate.

Reamintim că liderii Coaliției au decis săptămâna trecută că din 2023 piața de energie va fi reglementată în proporție de 80%. Mai exact, 80% din prețul energiei va fi plafonat iar restul de 20% va fi lăsat la libera negociere, pe piața bursieră. Guvernul urmează să emită o nouă ordonanță de urgență în acest sens cu aplicare de la 1 ianuarie 2023.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro