Coaliția de guvernare din Germania s-a rupt. Cancelarul Scholz l-a demis pe ministrul de Finanțe, noi alegeri sunt posibile la finele lui martie
Cele trei partide care au guvernat Germania în ultimii trei ani, cu fricțiuni frecvente, s-au întâlnit miercuri seara într-o ultimă încercare de a ajunge la un consens în problema economiei prin care să evite căderea guvernului, informează Reuters. La finele discuțiilor, cancelarul Scholz l-a demis pe ministrul de Finanțe, desemnat de liberal-democrați, ceea ce înseamnă ruperea coaliției de guvernământ.
UPDATE 22.50: Negocierile dintre cele trei partide au eșuat, iar la finele lor cancelarul Scholz l-a demis pe Christina Lindner din funcția de ministru de Finanțe, acesta fiind un reprezentant al liberal-democraților din FDP.
„Oricine intră în guvern trebuie să acționeze responsabili și să te poți baza pe el, nu te poți ascunde atunci când lucrurile devin dificile. Trebuie să faci compromisuri în interesul tuturor cetățenilor. Iar tocmai acest lucru nu-l face Christina Lindner, el se concentrează asupra propriei clientele”, a declarat Olaf Scholz, după închierea discuțiilor.
În aceste condiții, social-democrații și Verzii rămân într-un guvern minoritar. Scholz a anunțat că va cere un vot de încredere în Parlamentul german pe 15 ianuarie, iar noi alegeri ar putea fi organizate la finele lunii martie.
Relațiile dintre social-democrații (SPD) cancelarului Olaf Scholz, Verzi și liberal-democrații din FDP au ajuns la un nou minim în ultima săptămână pe fondul disputelor legate de viziuni diferite legate de modul în care să repornească o economie care stagnează.
O economie în criză
Ministrul de Finanțe Christian Lindner (FDP) și ministrul Economiei Robert Habeck (Verzii) au sosit la biroul lui Scholz pentru discuții de criză legate de acoperirea unei găuri de miliarde de euro în buget și pentru a ajunge la un compromis legat de politicile economice.
Discuțiile ar putea dura o mare parte din noapte. Dacă vor eșua, coaliția s-ar putea rupe, aruncând cea mai mare economie a Europei în incertitudine tocmai în momentul în care Donald Trump se pregătește să revină la Casa Albă după victoria de marți.
„Totul este pe masă. Toți știm care este miza și de asta mă aștept ca astăzi să fie ziua deciziei”, a declarat secretarul general al SPD Matthias Miersch.
Întoarcerea lui Trump, a cărui politică izolaționistă „America First” este văzută ca o amenințare pentru economia și securitatea Europei, accentuează nevoia pentru un guvern german ferm. „Singura consecință a rezultatului alegerilor din SUA trebuie să fie că Germania nu poate fi absentă din Europa”, a spus Habeck.
Germania se confruntă cu al doilea an consecutiv de contracție economică și de criză în modelul său de afaceri după ce au încetat livrările de gaz rusesc ieftin și odată cu o concurență în creștere a Chinei.
Succesul lui Trump, o bătaie de cap pentru Berlin
Germania a fost o țintă frecventă a mâniei lui Trump în timpul mandatului din 2017-2021 din cauza excedentuluui balanței comerciale cu SUA și a cheltuielilor reduse pentru apărare.
Surse oficiale indică faptul că s-au făcut progrese în soluționarea diferențelor dintre partenerii din coaliția de la Berlin, dar încă nu a fost agreat un document. FDP vrea să ușureze taxarea și să reducă reglementările pentru mediul de afaceri german și să reducă din țintele climatice.
Partenerii lor mai de stânga vor ca statul să ajute companiile să se restructureze, în timp ce agenda protejării climei este deosebit de importantă pentru Verzi.
Creștin-democrații de opoziție, care ar câștiga confortabil alegerile, potrivit sondajelor de opinie, cer noi alegeri afirmând că este singura modalitate de a obține stabilitatea de care este nevoie pentru a negocia cu Trump.
Un colaps al coaliției l-ar lăsa pe Scholz în fruntea unui guvern minoritar, care să se bazeze pe majorități parlamentare de conjunctură pentru a putea guverna sau să fie nevoit să convoace alegeri anticipate, care ar fi dezastruoase pentru toate cele trei partide de coaliție, potrivit sondajelor.
SPD și Verzii ar obține scoruri considerabil mai mici decât la alegerile din 2021, în timp ce FDP ar putea să nu mai intre deloc în Bundestag.