Coca-Cola Light renunta la un aditiv care ar putea schimba structura ADN-ului
Coca-Cola va renunta treptat la folosirea unui aditiv foarte controversat. Folosirea acestuia a fost asociata cu modificarea structurii ADN-ului si cu hiperactivitatea infantila, arata Daily Mail.
Benzoatul de sodiu, cunoscut si ca E 211, opreste invechirea bauturilor carbogazoase. Reprezentantii Coca-Cola sustin ca, din luna ianuarie, acest aditiv nu mai este folosit in fabricarea Coca-Cola Light, ca raspuns la dorinta cumparatorilor de a primi produse mai putin chimice.
Pana la sfarsitul anului, nicio cutie sau sticla de Coca-Cola Light nu va mai contine E 211. Compania intentioneaza sa scoata aditivul si din celelalte produse, cat de curand.
Deocamdata insa, nu s-a gasit niciun inlocuitor suficient de bun, mai ales in cazul bauturilor cu un continut mai mare de suc natural, precum Fanta, Dr Pepper sau Sprite, spun reprezentantii companiei. E 211 nu este folosit la Coca-Cola cu zahar.
Peter Piper, profesor de biologie moleculara la Universitatea Sheffield, sustine ca acest aditiv ar schimba structura ADN-ului.
Aceasta modificare ar putea avea legatura directa cu imbolnavirea de ciroza sau Parkinson. Comitetul de Cercetare a Modificarilor Genetice, sustinut de guvernul american, a sistat studiul, argumentand ca celulele umane sunt rezistente la acest aditiv.
Cercetarile realizate de Universitatea din Southampton au aratat ca benzoatul de sodiu este printre cei 7 aditivi – restul de 6 fiind coloranti alimentari – care duc la hiperactivitate in randul copiilor.
Un reprezentant al Coca-Cola a spus ca „suntem atenti in permanenta la parerile clientilor nostri vizavi de ingredientele folosite”.